KajneQ Posted May 3 Report Posted May 3 Witajcie, przyszedł czas że muszę sformatować swojego pieca bo i zastanawiam się jaki system wrzucić. Ciekawią mnie wasze doświadczenia i opinie o tym co używacie i jak to działa. Co robię na komputerze: - Youtube 4k - Gry [MC, LOL, ETS2, GTAV, GTASA/MTA, HOGWART, FORZA4/5, CS2, CitiesSkylines1/2 i inne nowsze tytuły] - Praca na dokumentach Excel z pakietu office 2024, pliki ważące po 10GB zestawienia pracowników itp. - Obróbka zdjęć i grafika, photoshop i ilustrator, krita - Montaż filmów, Sony Vegas, Premier - Modele blender, 3ds max - Autocad, corel, i programy produkcyjne do mebli. - VSC notepad++, Eclipse IDE, - Częste korzystanie z vm ware oraz virtual box - Częste korzystanie z OBS i stream i nagrywki poradników dla firm. - Chciałbym tez móc odpalić starsze gry jak Gothic 1 i 2 który teraz nie chce startować. Moja specyfikacja: - Procesor: Intel i7-12700KF - Płyta Główna: Gigabyte Z690 Gaming X DDR4 - Pamięć Ram: GOODRAM 64GB 3600MHz CL18 IRDM PRO White [4x16GB] - Karta Graficzna: Nvidia GeForce RTX 3080TI - Dysk systemowy: Samsung SSD 980 1TB NVME - Dodatkowe Dyski SSD I HDD - Napęd CD/DVD z którego korzystam praktycznie codziennie - 2 Monitor Acer FHD - StreamDeck XL - Camlink Pro + Cam link USB ** Aktualny system windows 10 PRO ** Korzystam z drukarek i ploterów WIFI, łącze się z dyskami lokalnymi oraz też udostępniam swoje w sieci, ogólnie jest to stacja robocza wykorzystywana przy programowaniu i tworzeniu projektów, gram też w gry. Zależy mi na płynności i stabilności. Korzystałem kiedyś z windows 11 przez 3 dni ale wtedy każda rzecz wymagała chwili nawet ppm na pulpicie chwile trwała czy otwarcie startu jakby 11 miała jakieś lagi na tym sprzęcie. Bios i wszystko mam aktualne. Proszę o opinie czy warto stawiać tu czystą 10 patrząc że za jakiś czas koniec wsparcia tego systemu dla użytkowników czy lepiej już próbować przesiadki na windows 11 chodź z nim mam złe doznania. Za opinie i pomoc z góry dziękuje. Quote
Kosiara Posted May 4 Report Posted May 4 Sprawdź sobie ten systemik. To jest praktycznie oryginał z drobnymi fajnymi dodatkami. Tak więc nie powinien sprawiać problemów. Tylko to jest edycja LTSC nie Pro, więc licencja twoja nie podejdzie. Ale można go aktywować pewnym fajnym narzędziem, wszystko masz opisane w tamtym temacie. System bazuje na wersji 24H2 więc powinno ci wszystko chodzić. Kompatybilność. Co do klikania prawym przyciskiem myszy na np pulpicie i lagu, to niestety menu kontekstowe W11 takie jest, ale można je łatwo podmienić wpisem do rejestru na takie z 10 lub użyć programu startallback. On ma dużo fajnych opcji przywracających wygląd z 10 czy nawet pewne kwestie z 7 jak menu start. Moim zdaniem nie opłaca ci się już wgrywać ponownie 10 pro, bo wsparcie się już kończy. Będą jakieś patenty na przedłużenie aktualizacji, ale oprogramowanie będą powoli przestawać wspierać itp. A ty używasz produktów Adobe i oni potrafią przyciąć dość szybko wsparcie. Kocurek likes this Quote
zen888 Posted May 4 Report Posted May 4 Widzę, że masz dodatkowe dyski SSD - zainstaluj na nim najnowszą wersję Windows 11 24H2, wgraj najnowsze aktualizacje i sterowniki (zwłaszcza od NVidii - mnóstwo poprawek) i wypróbuj jak to chodzi. Dodatkowo możesz powyłączać funkcje systemowe z których nie będziesz korzystać np. Copilot. Obecnie na takim sprzęcie nic nie powinno się ciąć i wszystko chodzić płynnie. Sprawdź Dziennik zdarzeń czy tam nie ma jakiś "dziwnych" komunikatów. Quote
Kocurek Posted May 4 Report Posted May 4 2 godziny temu, Kosiara napisał(a): Sprawdź sobie ten systemik. To jest praktycznie oryginał z drobnymi fajnymi dodatkami. Tak więc nie powinien sprawiać problemów. Tylko to jest edycja LTSC nie Pro, więc licencja twoja nie podejdzie. Ale można go aktywować pewnym fajnym narzędziem, wszystko masz opisane w tamtym temacie. System bazuje na wersji 24H2 więc powinno ci wszystko chodzić. Kompatybilność. Co do klikania prawym przyciskiem myszy na np pulpicie i lagu, to niestety menu kontekstowe W11 takie jest, ale można je łatwo podmienić wpisem do rejestru na takie z 10 lub użyć programu startallback. On ma dużo fajnych opcji przywracających wygląd z 10 czy nawet pewne kwestie z 7 jak menu start. Moim zdaniem nie opłaca ci się już wgrywać ponownie 10 pro, bo wsparcie się już kończy. Będą jakieś patenty na przedłużenie aktualizacji, ale oprogramowanie będą powoli przestawać wspierać itp. A ty używasz produktów Adobe i oni potrafią przyciąć dość szybko wsparcie. W planach jest Windows 10 LTSC TC - póki co najpierw 11stka jest dopieszczana i zbierane są opinie. Po dołożeniu wydania Windows 10 można by mieć dwa systemy operacyjne na jednym komputerze. Windows 11 do pracy, a Windows 10 do starszych gier. Quote
Achon Posted May 4 Report Posted May 4 12 minut temu, Kocurek napisał(a): a Windows 10 do starszych gier Nie znam się w gry. Ale myślę, że do Gothic 1 to jakiś XP na maszynie wirtualnej da radę. Czy w 2025 roku warto instalować windows 10? No chyba tak samo jak 8.1 - totalnie bezsensu. (Tym bardziej, że mowa o Intel i7-12700KF, nie dwu-rdzeniowym celeronie czy atomie.) Jeden cytat na poparcie mego stanowiska: Cytat Wsparcie dla systemu Windows 10 zakończy się 14 października 2025 roku. Oznacza to, że po tej dacie Microsoft nie będzie już zapewniać bezpłatnych aktualizacji, poprawek bezpieczeństwa ani wsparcia technicznego. Kocurek likes this Quote
Kocurek Posted May 4 Report Posted May 4 Godzinę temu, Achon napisał(a): Wsparcie dla systemu Windows 10 zakończy się 14 października 2025 roku. Oznacza to, że po tej dacie Microsoft nie będzie już zapewniać bezpłatnych aktualizacji, poprawek bezpieczeństwa ani wsparcia technicznego. Płatne nadal będą, a jak wydam Windows 10 IoT LTSC wsparcie będzie do 2032 roku. Quote
KajneQ Posted May 4 Author Report Posted May 4 6 godzin temu, Achon napisał(a): Nie znam się w gry. Ale myślę, że do Gothic 1 to jakiś XP na maszynie wirtualnej da radę. Gothic to działa nawet na 11 czy 10 ale to ja mam jakiś problem z nim że nie startuje na tym sprzęcie a obok troszkę gorszy sprzęt i śmiga. Co do reszty to zaraz pobieram i testuje tą 11 i zobaczmy czy śmignie dobrze, przywrócę sobie to PPM z 10 poustawiam co trzeba i myślę że będzie git. Quote
wislak00 Posted May 4 Report Posted May 4 1 godzinę temu, KajneQ napisał(a): Gothic to działa nawet na 11 czy 10 ale to ja mam jakiś problem z nim że nie startuje na tym sprzęcie a obok troszkę gorszy sprzęt i śmiga. Co do reszty to zaraz pobieram i testuje tą 11 i zobaczmy czy śmignie dobrze, przywrócę sobie to PPM z 10 poustawiam co trzeba i myślę że będzie git. Zainstaluj Union - zawiera poprawki pod nowsze systemy. Download na samym dole strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Możesz też dodać obsługę DX11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
KajneQ Posted May 5 Author Report Posted May 5 7 godzin temu, wislak00 napisał(a): Zainstaluj Union - zawiera poprawki pod nowsze systemy. Download na samym dole strony [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No i to wiele zmienia, teraz gotic śmiga aż miło 11 Postawiona, działa dobrze chodź względem 10 czasami złapie lekkiego laga, to widzę że np lol chodzi lepiej, excel szybciej wczytuje pliki, ale znowu otwarcie notatnikiem 2gb pliku z danymi wywala go ale to już nic nowego dla mnie xD dlatego notpad++ już na pokładzie :D wislak00 likes this Quote
Recommended Posts