Skocz do zawartości

Windows 11 23H2 - Koniec wsparcia, Zorrin OS Lits

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Mam w domu kilka komputerów gdzie najnowszy Windows jaki można zainstalować to Windows 11 23H2 a służą do przeglądania internetu i odpalenie plików mp4 z pulpitu. 

Napisze ich specyfikację 

Laptopy 

Dell Inspiron 1545 

CPU: Intel Core 2 Duo T9900 

RAM: 4GB (2x2GB 800MHz)

BIOS: A13

WiFi: MediaTek WiFi 6 AX1800

SSD: PNY 120GB

Sony (nie pamiętam modelu) 

CPU: Intel Core 2 Duo T9300

RAM: 4GB (2x2GB 667MHz)

WiFi: MediaTek WiFi 6 AX1800

SSD: BIOSTAR 120GB

Stacjonarka 

CPU: Intel Core 2 Quad Q9550

RAM: 8GB (4x2GB 800MHz)

BIOS: Najnowsza dostępna wersja 

GPU: Nvidia Geforce GT 705 1GB

SSD: 64GB

Jak widzicie wymagania co mają obsługiwać systemy nie są duże. 

Chce coś z podobną nakładką do Windowsa. 

Nie będę zmieniał komputerów skoro wydajność zadowala. 

Co sądzicie żeby zainstalować tam Zorrin OS Lite? 

Opublikowano

Jeżeli coś z rodziny Windows, to polecam tego moda:

A co Linuxa, to ciężko mi się wypowiedzieć. Jak się czasem bawiłem, to Linux mint był ok w moim odczuciu. Jednak osobiście wolę Windowsa.

Opublikowano

zostaw sobie tą 11 na tych kompach po co ci poprawki na takich sprzętach ja mam na pc i5 12600kf i rtx 3080 też ten build 11 i wszystko mi działa 

najwyżej postaw sobie minta albo fedore na jakimś do testu 

Opublikowano
W dniu 20.04.2025 o 11:06, Matmide napisał(a):

Nie będę zmieniał komputerów skoro wydajność zadowala. 

Serio podziwiam :) raczej szedłbym na tych sprzętach w linuxa niż windowsa.

Opublikowano
2 godziny temu, Matmide napisał(a):

1. Skąd to pobrać? 

Jest w języku polskim [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

2 godziny temu, Matmide napisał(a):

Jak to aktywować? 

Przejrzyj forum, prawie w każdym temacie jest. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

da się normalnie Win 11 24H2 pobrać i zainstalować :)

1. Pobierz sobie ze strony M$ obraz ISO Win11 24H2

2. Ściągnij Flyby11 -> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3. Odpal -> Zrzut-ekranu-2025-05-24-190533.png

i w okno (to na niebiesko zakreskowane - szare) obraz z ISO - złap myszą i normalnie przesuń :D odpalisz instalkę 24H2 i pójdzie bez najmniejszego problemu :D 

aaa... tak BTW>> Windows krzyczy że to wirus - lepiej wyłączyć najpierw Defendera :) po instalacji odpali znów sam, albo po prostu kliknij na powiadomienie i wybierz "Zezwól na urządzeniu" i "uruchom akcję" :) 

Opublikowano
W dniu 25.05.2025 o 20:13, Nieobecny napisał(a):

2. Pobierasz obraz PL. Po zainstalowaniu usuwasz klucz: slmgr/upk i wprowadzasz nowy: slmgr/ipk klucz z tabelki - od tego momentu masz system IoT (jeśli chcesz w łatwy sposób odinstalować Edge, to zrób, to przed zmianą klucza).

taka ciekawostka, massgrave potrafi nawet przy aktywacji LTSC HWID-em przekonwertować edycję zwykłą na IoT, a wymagania można ominąć tak:

• instalator z Win10
    ALBO
  • unattended.xml (generator tu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] , zaznacz Bypass Windows 11 requirements check (TPM, Secure Boot, etc.)
    ALBO
  • w rufusie zaznaczasz stosowne opcje
    ALBO
  • zainstalować angielskie ISO IoT LTSC i w ustawieniach zmieniasz jezyk na polski
    ALBO
  • Do folderu sources wrzucasz plik PID z rozszerzeniem txt (pobierz z załącznika). UWAGA: Działa to tylko z instalatorem Windows 11, ten plik jest wyżej w hierarchii od ei.cfg, a metoda ta działa tylko w nowej wersji instalatora!

UWAGA: Edge'a możesz skasować oficjalnie, jeżeli:

• Wersja systemu nie jest IoT
    ORAZ
  • Region Windowsa masz ustawiony na jakikolwiek kraj w Unii Europejskiej, Norwegię, Islandię albo Liechtenstein.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ⬅️Link do skryptu na usuniecie Edge'a (działa na wersjach IoT oraz w krajach spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego)

@Nieobecny ➡️ Po co kićkać sie z komendami? W ustawieniach windowsa w sekcji aktywacja instalujemy ten oto klucz produktu: CGK42-GYN6Y-VD22B-BX98W-J8JXD (TEN KLUCZ NIE AKTYWUJE WINDY, A ZMIENIA EDYCJĘ)

Opublikowano
3 godziny temu, Francuzik napisał(a):

Link do skryptu na usuniecie Edge'a (działa na wersjach IoT oraz w krajach spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego)

A po co używać jakichś skryptów? Sam wpierw zmieniłem LTSC na IoT przed odinstalowaniem Edge, bo nie wiedziałem o tym, i miałem potem problem z jego usunięciem. Wystarczyło zmienić w rejestrze parametr NoRemove z 1 na 0, reset, i od razu w Aplikacjach przy MS Edge pojawiła się opcja Odinstaluj. Na wersji powyżej 130 będzie to w gałęzi Microsoft Edge Update. Na niższych jest podobno w gałęzi Microsoft Edge.

cZQarRv.png

Opublikowano
5 godzin temu, Widzior napisał(a):

A po co używać jakichś skryptów? Sam wpierw zmieniłem LTSC na IoT przed odinstalowaniem Edge, bo nie wiedziałem o tym, i miałem potem problem z jego usunięciem. Wystarczyło zmienić w rejestrze parametr NoRemove z 1 na 0, reset, i od razu w Aplikacjach przy MS Edge pojawiła się opcja Odinstaluj. Na wersji powyżej 130 będzie to w gałęzi Microsoft Edge Update. Na niższych jest podobno w gałęzi Microsoft Edge.

No nie każdy lubi przeczesywać rejestr

Opublikowano
11 godzin temu, Nieobecny napisał(a):

zapomniałeś o Szwajcarii. UE + kraje Schengen.

Rozumiem, dzięki za poprawienie. Pewnie zapomniałem dlatego, bo Szwajcaria nie należy do EOG.

Ale musisz użyć opcji zmień klucz, ponieważ klucz LTSC bez IoT jest już wprowadzony fabrycznie.

i tak nie potrzeba komend slmgr, w ustawieniach w "zmień klucz" też da się to wykonać. W massgrave też da się to wykonać.

Tak, ale wtedy masz system aktywowany i tylko na danym komputerze i nie będzie aktywowany na innym. Cała "konwersja" polega na kluczu.

w massgrave można wygenerować folder $OEM$, który można wsadzić do katalogu sources w ISO i masz preaktywowaną windę.