wotomir Posted April 15, 2025 Report Posted April 15, 2025 Witam. Mam problem z instalką wielu typów windowsa 11 na trochę nietypowym laptopie. Laptop to konkretnie Terra Mobile 1716U. Instalatory nie widzi żadnych dysków na laptopie, ani m.2 ani sata. Próbowałem instalować wersje oficjalne, jak i modyfikowane. Jakimś cudem jedna z modyfikowanych wersji potrafiła zobaczyć m.2 i jedynie tę wersję udało się zainstalować. Niestety po którejś aktualizacji laptop zaczął się zamrażać na kilkadziesiąt sekund co jakiś czas. Kombinowałem z instalacją windowsów na innym sprzęcie i przenosić dysk na tego konkretnego (bo czasem tak udaje się pokombinować) , ale po takich zabiegach windows podczas uruchamiania się, zgłasza niebieski ekran, z brakiem dostępu do dysku. Instalowałem zarówno z Ventoya jak i Rufusa. Dyski w biosie są widoczne tylko w sekcji tworzenia raida. Próbowałem szukać nowszych biosów w sieci, ale ten laptop jest wyjątkowo mało popularny. Podpowiedzcie, co jeszcze można próbować. Quote
wotomir Posted April 15, 2025 Author Report Posted April 15, 2025 Problem rozwiązało znalezienie odpowiedniego sterownika IRST, co nie było łatwe. Quote
Recommended Posts