Skocz do zawartości
  • 0

Microsoft Lumia 550

gsobanski4

Pytanie

Opublikowano

Podłączony przez kabel USB komputer nie widzi w ogóle telefonu: Microsoft Lumia 550 z systemem: MS Windows 10 Mobile, nawet jako urządzenie MTP, system na komputerze to: Windows 11, trochę grzebałem w tym temacie, niektórzy twierdzą że dopóki: Microsoft Lumia 550 miała system: MS Windows 8.1 Mobile, to było wszystko OK ! Inni twierdzą że na komputerze musi być: Windows 7 lub 8.1, wtedy komputer widzi: Microsoft Lumia 550 poprzez kabel USB. Jak to jest, czy jest jakiś sposób aby telefon był widoczny pod systemem Windows 11 ? Albo jak wrócić lub wgrać: MS Windows 8.1 Mobile lub czy da się na telefon wgrać Androida ?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Wiem, że może to dziwnie zabrzmi, ale mam Huawei P10 i po podłączeniu do laptopa z win11 laptop go nie widzi, następuje tylko ładowanie. Ustawienia odnośnie zachowania USB w telefonie nic nie dają.

Zupełnie przez przypadek kiedyś podpiąłem go poprzez HUB USB (pasywny) i o dziwo telefon został rozpoznany i miałem dostęp do telefonu z poziomu windows.

Sam się zdziwiłem, ale jak mawia Szymon Byra (Wielki Elektronik), jak coś jest głupie i działa, to to nie jest głupie 🙂

• 0
Opublikowano
18 minut temu, admiral754 napisał(a):

admiral754 spróbuj twardego resetu telefonu potem zainstaluj wszystkie stery na kompie i wtedy spróbuj podłączyć.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

• 0
Opublikowano

Robiłem te różne rzeczy w opcjach programisty itp. nic nie pomagało. Gdyby od tego zależało to nawet poprzez HUB USB była by taka sama sytuacja a jednak przez HUB USB jest wszystko ok.

Nie potrafię tego wytłumaczyć, ale jak mówię skoro działa przez HUB, to nie jest głupie 🙂. Ogólnie nie jest mi potrzebna komunikacja z PC, gdyż używam go do słuchania muzyki Spotyfi itp, przez BT 😉

Podpiłem teraz z ciekawości ten telefon na starszym laptopie z Windows 10, oraz Windows11 (mam tam 2 systemy) i bez problemu jest wykrywany bez HUBa po samym kablu, tak że nie będzie to  nawet wina systemu operacyjnego tak mi się zdaje. 

Podzieliłem się swoim spostrzeżeniem  by kolega @gsobanski4 może spróbował zrobić podobnie ze swoją Lumią, nie powiedziane ze u niego zadziała, ale spróbować warto

• 0
Opublikowano

Czyli na tym nowym laptopie musisz wyczyścić (nie aktywne łącza usb 🙂 ).

Do tego potrzebny jest program driver booster jak dobrze pamiętam w wersji pro.

By odnalazło koma bez huba usb bo to wszystko zapisuje się w systemie i przez to może nie działać poprawnie.

• 0
Opublikowano

Twardy reset nie przywróci już do Win 8.1 - jeśli raz zaktualizowałeś do Win 10, to nie ma już odwrotu (chyba że jakieś metody nieoficjalne).

Miałem kiedyś Lumię 950, 640 LTE, 640XL LTE i normalnie były widoczne przez USB w każdym systemie. Jako widoczność mam na myśli pamięć wbudowaną i kartę pamięci. Nie ma dostępu do struktury katalogów Windows (z tego co pamiętam).

Hmmm... a może zacznijmy od podstaw - czy kabel którym podłączasz jest dwukierunkowy (przesył danych), czy tylko do ładowania?

• 0
Opublikowano

@dna111, ale mnie zmobilizowałeś do testów  🙂.

Zrobiłem tak, uruchomiłem WinPE z USB, win11, win10 (ze strelca), objaw ten sam, telefon niewidoczny po kablu, widoczny prze HUB USB.

Następnie, odpaliłem równie z USB Minta, Zorin OS i w obu przypadkach ta sama sytuacja, telefon po kablu niewidoczny, po HUB-ie widoczny.

Nie wiem, sam jestem zdziwiony takiego stanu rzeczy, rozumiem, że może być wina systemu, ale skoro tak samo zachowuje się pod WinPE i pod linuxem, to bardziej bym się doszukiwał problemu w kontrolerze USB laptopa, w sensie jakiejś kompatybilności czy coś w tym stylu.

Laptop jest na AMD, ASUS FX505DY

Sprawdziłem też Lumie 640 i Lumie 950 i oba telefony  w tym laptopie są widoczne po samym kablu  🤔

Być może Hard Reset Huawei P10 cos by zmienił, ale nie chce już tego sprawdzać, bo mam go jak pisałem do muzyki a nie chce mi się wszystkiego instalować  na nim od nowa, tym bardziej że pod starszym laptopem wykrywany jest bez problemu i po HUBie tez więc odpuszczam tą kwestie.

• 0
Opublikowano

Spróbuj  przywrócić system do stanu początkowego , albo z innym portem usb i bez hub-a .

A próbowałeś  z driver booster pro ?

Jeżeli to nie pomoże wina może być po stronie samego systemu , może trzeba będzie od nowa postawić system ?

A wyświetla się u ciebie tak jak u mnie ? bez podłączonego koma  ?

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, dna111 napisał(a):

Spróbuj  przywrócić system do stanu początkowego , albo z innym portem usb i bez hub-a .

A próbowałeś  z driver booster pro ?

Jeżeli to nie pomoże wina może być po stronie samego systemu , może trzeba będzie od nowa postawić system ?

A wyświetla się u ciebie tak jak u mnie ? bez podłączonego koma  ?

Ale po co mam przywracać system do stanu początkowego? próbowałem we wszystkich portach a mam tylko 3.

Napisałem przecież wyżej, ze identycznie zachowuje się telefon z pod LIVE USB WinPE i pod linuxem  uruchamianym z USB, czyli nie widzi go po kablu a widzi go po HUB-ie, coswiadczy o tym, ze nie jest to wina systemu operacyjnego, ani tez nie jest to wina telefonu, gdyż pod starszym sprzętem i pod win 10 i win11 widzi go po kablu bez problemu.

driver booster pro, służy do aktualizacji sterowników, ja używam Snappy Driver Installer, w skrócie SDI, nie maiłem z nim nigdy problemów i ma ogromna bazę sterowników, ale to nie ma znaczenia, bo jak widać, sterowniki nie są tu problemem, P20 lite, P20 Pro widziane są po samym kablu bez problemów, tak samo jak i te Lumia 640 i 950, tak samo jak i system nie jest tu problemem, bo  i na linuxie jest to samo i na winPE, jak i telefon nie jest problemem, bo na innym sprzęcie jest wykrywany normalnie.