Jump to content

Windows 10 IOT Enterprise LTSC 21H2 (19044.5487) - problem ze sklepem Microsoft Store

Recommended Posts

Posted

Witajcie,

pytanie dość specjalistyczne - zainstalowałem na próbę czysty, niezmodyfikowany system Windows 10 IOT Enterprise LTSC 21H2 (19044.5487).

Domyślnie ta edycja nie zawiera aplikacji `Microsoft Store`.

Próba była konieczna, bo nie byłem w stanie przywrócić sklepu `Microsoft Store` w zmodyfikowanej wersji A-Team:

Win 10 Ltsc 2k24 v.3 Finał

Na czystym systemie lepiej mi poszło - `Microsoft Store` udało mi się przywrócić nieoficjalną metodą.

Da się pobierać i używać aplikacji ze sklepu.

Napotkałem jednak problem, którego póki co nie potrafię rozwiązać.

Otóż posiadam gamepad `Microsoft Xbox Elite Series 2`.

Tak się składa, że zarządza się nim przez aplikację ze sklepu:

"[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]"

Po podłączeniu gamepada i otwarciu aplikacji - pad jest wykrywany - nawet widać go w tle w aplikacji, ale gdy chcę zacząć ustawiać gamepada - wyskakuje popup, który blokuje mi tę możliwość:

Cytat

Nie można zalogować się przy użyciu usług środowiska uruchomieniowego gier

Nie można zalogować się przy użyciu usług środowiska uruchomieniego gier. Spróbuj zainstalować aplikację Xbox i zalogować do niej.

[Zainstaluj aplikację Xbox] [Potrzebuję Pomocy] [Anuluj]

Mogę anulować, ale jak kliknę przycisk "Skonfiguruj" - popup wraca i nic nie mogę zrobić więcej...:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Za to opcja trzech kropek działa... udało mi się m.in. zaktualizować firmware gamepada:

Próbuję zatem zainstalować aplikację `[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]` (pomimo, że jest zainstalowana)...

Otwiera się nowe okno w przeglądarce Google Chrome. Mogę tam kliknąć przycisk "Pobierz" i pobrać plik .exe do instalacji, ale nic mi to nie da, bo apka jest faktycznie już zainstalowana.

Próbuję ją zatem uruchomić.

Wyskakuje takie coś:

Cytat

Spróbuj ponownie wykonać aktualizację

Niestety, coś poszło nie tak. Spróbuj ponownie lub kliknij kod błędu, aby uzyskać więcej informacji.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] (można kliknąć i przeczytać)

Gdy szybko ponownie otworzę aplikację, to błąd nie wyskakuje, ale wisi na aktualizacji...

Na stronie rozwiązywania problemów za wiele nie pomogli, tylko wykręcili się, że wymagany jest system 22H2.

Cytat

Nota Windows 10 22H2 lub nowsze są wymagane, aby niektóre funkcje działały poprawnie w aplikacji Xbox i pasku gry. Możesz sprawdzić wersję systemu Windows w obszarze Ustawienia > System > Informacje > Specyfikacja systemu Windows > Wersja.

Chciałem zakombinować w tej sposób, że na Windows 22H2 na wirtualnej maszynie pobrałem co potrzeba ze sklepu i chciałem go przenieść na mój 21H2, ale nie poszło mi, bo nie jestem zorientowany jak poprawnie "odtworzyć" offline apki sklepowe.

Zrobiłem tak:

1. Przerzuciłem pliki programów ze sklepu do:

C:\Program Files\WindowsApps

C:\Users\<nazwa-konta>\AppData\Local\Packages

2. Próbowałem komend w cmd.exe:

wsreset.exe

wsreset.exe -i

3. W PowerShellu...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] To Reinstall and Re-Register All Windows Apps for All Accounts

Ale nie pomogło - tak wrzucone apki sklep nie dostrzegł.

A jest kilka apek, których nie mogę znaleźć w sklepie i zainstalować... m.in.:

Cytat

Tak patrząc na popup wyżej, to z pewnością powinienem spróbować doinstalować co najmniej `Xbox Game Bar Plugin`.

Porady z tego wątku też nie przyniosły rozwiązania:

Gniecie mnie to, bo chciałbym używać IOT LTSC, ale mieć działający sklep, którego i tak niezwykle rzadko używałbym...

... alternatywnie musiałbym programować sobie pada pod wirtualną maszyną z Win10 22H2, ale takie rozwiązanie jest uciążliwe w praktycznym zastosowaniu :) 

Posted

Mała aktualizacja... jak sobie wyżej podlinkowałem apki - udało się dograć dwie aplikacje:

Cytat

Game Bar

Xbox TCUI

Dzięki temu przestał się pokazywać jeden z popupów:

Cytat

Będziesz potrzebować nowej aplikacji aby otworzyć ten link typu ms-gamebar

Reszta póki co bez zmian...

nadal błąd 0x80070005 / zawieszanie się na aktualizacji / Nie można zalogować się przy użyciu usług środowiska uruchomieniowego gier

Posted

Chłopaki... można odwołać alarm.

Zainstalowałem czysty obraz Win 10 IOT Enterprise LTSC w wersji amerykańskiej bez jakiejkolwiek modyfikacji.

Powgrywałem wszelkie aktualizacje, dograłem sklep i śmiga wszystko.

Być może `sysprep` mi coś popsuł albo ja gdzieś popełniłem błąd - teraz będę przeprowadzał żmudne testy i szukał przyczyny :)

Posted

to trochę bez sensu lepiej pociąć zwykłe pro zostawiając sklep i xbox to co potrzebne niż bawić się w ltsc i wszystko dogrywać 

Posted
3 minuty temu, C9S napisał(a):

to trochę bez sensu lepiej pociąć zwykłe pro zostawiając sklep i xbox to co potrzebne niż bawić się w ltsc i wszystko dogrywać