Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam 

Jakiś czas temu kupiłem i laptopa i mini pc z windows 11 oba na procesorach AMD , mam problemy z tymi komputerami od samego początku z ich systemem Windows 11, szukam pomocy przy odblokowaniu instalacji oraz uruchamiania programów z epoki windows XP, głównie chodzi mi o wszystkie moje stare muzyczne programy do produkcji muzyki elektronicznej i disco polo i stare instrumenty programowe które 20lat temu na windows XP mi wszystko działało nawet aplikacje rozkodowane od ruskich hakerów i byłem w stanie zarobić jeszcze jakieś pieniądze na produkcji muzyki elektronicznej tego starego dobrego disco polo które do dzisiaj niektórzy ludzie uważają że nic lepszego nie wyszło otóż to były ostatnie lata imformatyki dobre dla muzyki muzyków kompozytorów i twórców a dzisiaj to już niestety ale nawet jak są dostępne nowsze wersje tych aplikacji za darmo dodawane do sprzętu muzycznego do studia to to już nie jest to samo niestety co było dawniej już nic tak samo mi nie brzmi i generalnie odkryłem w internecie na YouTube filmy że na windows 8 można było odblokować uruchomienie nowszego programu DAW do produkcji steinberg cubase 12 który wymagał już windows 10 i bez problemów to się ludziom udało sprawnie wykonać , natomiast musi być jakiś sposób którego ja od kilku miesięcy szukam aby w windows 11 zrobić trochę odwrotnie żeby odblokować możliwość instalacji i uruchomienia starszych aplikacji z czasów windows XP oraz odblokować możliwość zapisywania aplikacji muzycznych do produkcji muzyki elektronicznej produkcji niemieckiej pod Windows xp sprzed 20lat hakowanych przez ruskich hakerów które obecnie jak chce pobrać z internetu i zapisać na dysku twardym SSD to mi windows 11 tego zrobić nie pozwala , natomiast ja cały czas wierzę że to musi być możliwe do osiągnięcia tylko dlatego że Microsoft z tego co się orientuję to on w całości nie jest w stanie od podstaw napisać nowego systemu operacyjnego Windows tylko większość plików i funkcji to są i tak wszystko starocie nowego kodu w tym systemie jest tylko kilka procent z tego co już widziałem po windows 8 na którym program muzyczny steinberg cubase 12 żądał odemnie nowszego systemu Windows 10 aby tylko uruchomić instalacje i chłopaki na YouTube napisali kilka kodów do odblokowania tego na windows 8 i się okazało że chodzi jak złoto na win8 jeszcze lepiej jak pod Windows 10.

Więc ja się pytam może ktoś z was wie o czymś takim albo gdzie dokładnie można uzyskać informacje na ten temat.

Interesuje mnie też sposób na obejście aktywacji systemu Windows 11 bez podawania klucza bo mnie to lekko podkurwiło że nic mi praktycznie nie działa na win11 oprócz samego internetu który też przeglądarka sie co kawałek wiesza i dodatkowo okazało się że Microsoft go inwigiluje i przesyła wszystkie dane odnośnie mojej aktywności do jakiegoś serwera sztucznej inteligencji dopiero pomogło mi tą spowiedz święta wyłączyć narzędzie Rufus w najnowszej wersji który wyświetlił mi opcje że mogę to wszystko wyłączyć przed instalacją systemu i przed kopiowaniem plików na pendrive. Generalnie to za te wszystkie błędy i niedoróbki oraz rozmowy kontrolowane to ten system Windows 11 powinien być darmowy a nie Microsoft chce od ludzi wyłudzić jeszcze 1000zl jak nic praktycznie na nim nie działa żeby ktoś cokolwiek zarobił na nim i dodatkowo Bill nie oszczędza kasy u siebie nawet na prąd który ma chyba po taryfie z Rosji do swoich serwerów inwigilacji co przy dzisiejszych polskich taryfach za prąd to są koszty niewyobrażalne i nic dziwnego że potem chce za swój system Windows 11 tylko 1000zl to ja mniej pieniędzy zapłaciłem za najnowszy mini pc energooszczędny komputer z chin firmy gmktec ale zdecydowanie to cena tego energooszczędnego mini pc z chinskiego aliexpress to jest dosyć już porównywalna z 1 rachunkiem za prąd do 1 grzejnika energooszczędnego 1500watt u mnie w domu w zimie ustawionego na 1/3 rzadziej na 1/2 .

Posted
1 godzinę temu, tfanatic444 napisał(a):

oraz uruchamiania programów z epoki windows XP

Postaw sobie maszynę wirtualną z Windows XP i po problemie.

Posted
6 godzin temu, stens napisał(a):

Postaw sobie maszynę wirtualną z Windows XP i po problemie.

Chyba nie da rady coś takiego zrobić bo bym musiał mieć dostęp do specyficznych sterowników mojej karty muzycznej studyjnej steinberg UR-RT2 a te prawdopodobnie są tylko widoczne pod Windows 11 

Posted

A nie łatwiej ci po prostu załatwić sobie jakiegoś laptopa który będzie w stanie odpalić takiego windows xp? I tam się bawić? Bo wirtualna maszyna rzeczywiście może sprawiać problemy. 

Posted

Miałem takiego laptopa z windows XP ale miał za wolny procesor i w dodatku jednordzeniowy i go sprzedałem  by był zdecydowanie za wolny w porównaniu do mojego nowego 6 rdzeniowego mini pc energooszczędnego który 25wat pobiera prądu jest to komputer gmktec M6 z procesorem amd 6600h na którym system Windows 11 mi się instaluje na tym sprzęcie w ciągu tylko coś ponad 1 minutę tylko i który mnie kosztował tylko 1 rachunek za prąd w zimie coś koło 900zl AliExpress w Chinach:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

bez problemów dostałem do niego pamięci ddr5 4800mhz w Polsce na olx za 60zl -16GB

Natomiast jeszcze za czasów windows 8 sporo rzeczy mi chodziło na starym prądożernym komputerze AMD PHENOM X6 1055T o TDP125watt z windows 8 ale już niestety sporo rzeczy mniej niż dawniej w czasach windows XP, ja muszę mieć 6rdzeni bo potrzebuje odpalać po kilka programów muzycznych do produkcji muzyki na raz które się że sobą łączą naprzyklad wirtualnym złączem rewire .

Posted

Proponuję kupno laptopa z procesorem Intel Core i7 3 lub 4 gen - 4 rdzenie, 8 wątków, TDP 45-47W wydajniejszy od AMD PHENOM X6 1055T.

Laptopy 3 i 4 gen obsługują systemy od Win XP do Win 11 i możesz sobie dowolnie wymieniać dyski z różnymi systemami w miarę potrzeb, a jak dobrze ogarniesz, to kupisz laptopa, gdzie wejdą 2 lub 3 dyski i jeszcze 4 na zewnątrz przez eSATA, albo i kolejne jak stację dokująca dokupisz. Jedna uwaga - Laptopy 3 lub 4 gen Intela tylko z grafiką zintegrowaną w procesorze, bo do grafik dedykowanych nie będzie sterowników pod XP. Szukaj coś pokroju HP Probook 6570b, HP Probook 450 G1, HP Probook 650 G1, Dell E6540, Lenovo T540p. Literki są ważne ponieważ określają m.in. możliwość wymiany procesora. Można kupić z i3 lub i5 i wymienić na i7.

Kosiara likes this
Posted

To jest bez sensu że nie mogę na tym energooszczędnym mini PC gmktec M6 AMD ryzen 6600h komputerze zainstalować systemu Windows XP 64bit ani w wersji legalnej ani w darmowej JG co 64bit, wywala mi niebieskie błędy podczas instalacji i się zatrzymuje ,ponadto chciałem zainstalować Windows 8 lub 8.1 ale też to nic nie dało sterowniki nie pasują dostępne do tego komputera z Windows 11 do żadnych innych systemów, albo ktoś to kiedyś odblokuje w Windows 11 żeby można bylo pobierać i instalować i uruchamiać aplikacje z Windows XP , niestety ale często pokazuje że nie można pobrać ani zapisać na dysku bo pokazuje virus , a jak już się uda to nie można uruchomić instalacji aplikacji lub po uruchomieniu nic nie działa