e1thx Posted January 8 Report Posted January 8 Cześć wszystkim, Od jakiegoś czasu zauważyłem, że proces WMI Provider Host (WmiPrvSE.exe) stale zużywa średnio około 7%-10% CPU na moim komputerze. Sprawdzałem w Menedżerze Zadań, wykluczyłem wirusy (skany systemu są czyste) i nadal problem występuje. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Co mogę zrobić, aby zmniejszyć to obciążenie? Z góry dzięki za pomoc! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Napromieniowany Posted January 11 Report Posted January 11 1. Zidentyfikuj źródło problemu Sprawdzenie logów zdarzeń Wciśnij Win + R, wpisz eventvwr, i naciśnij Enter. Przejdź do: Podgląd zdarzeń → Dzienniki aplikacji i usług → Microsoft → Windows → WMI-Activity → Operational. Sprawdź błędy (oznaczone czerwoną ikoną), które mogą wskazywać na aplikację lub usługę powodującą problem. Jeśli w logach znajdziesz nazwę procesu lub aplikacji (np. svchost.exe), może to być klucz do rozwiązania. Użycie narzędzia PowerShell Otwórz PowerShell jako administrator. Wpisz poniższe polecenie, aby zobaczyć procesy korzystające z WMI: Get-WmiObject -Query "SELECT * FROM Win32_Process" | Sort-Object -Property HandleCount | Select-Object Name, HandleCount | Format-Table Wyszukaj aplikację z wysoką liczbą uchwytów (HandleCount) – może być odpowiedzialna za wysokie zużycie CPU. 2. Rozwiązywanie problemu Restart usług WMI Otwórz Wiersz polecenia jako administrator. Wpisz poniższe polecenia, aby zrestartować usługę WMI: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli wyskoczy ostrzeżenie o zależnych usługach, zaakceptuj. Resetowanie repozytorium WMI Jeśli restart nie pomaga, zresetuj repozytorium WMI: W Wierszu polecenia jako administrator wpisz: winmgmt /resetrepository To przywróci repozytorium WMI do stanu domyślnego. Wyłączenie aplikacji korzystających z WMI Sprawdź w Menadżerze zadań → Uruchamianie, czy masz aplikacje korzystające intensywnie z WMI (np. monitoring sprzętu, oprogramowanie do podkręcania, narzędzia diagnostyczne). Wyłącz te aplikacje, a następnie sprawdź zużycie procesora. 3. Dodatkowe kroki Zaktualizuj sterowniki Niektóre sterowniki mogą niepoprawnie komunikować się z WMI: Pobierz i zainstaluj najnowsze sterowniki GPU, chipsetu i innych kluczowych komponentów (ze strony producenta). Sprawdź harmonogram zadań Otwórz Harmonogram zadań (taskschd.msc). Sprawdź aktywne zadania w folderze Biblioteka Harmonogramu zadań – niektóre mogą powodować intensywne użycie WMI. Zaktualizuj Windows Czasami problem z WMI wynika z błędów systemowych. Upewnij się, że system jest w pełni zaktualizowany. Jeśli problem nadal występuje Wykonaj test w trybie czystego rozruchu: Wciśnij Win + R, wpisz msconfig i naciśnij Enter. Przejdź do zakładki Usługi i zaznacz Ukryj wszystkie usługi Microsoft, a następnie wyłącz pozostałe. Uruchom ponownie komputer i sprawdź, czy problem występuje. Quote
Recommended Posts