Kenjiro75 Posted September 27 Report Share Posted September 27 Dzień dobry, mam problem - kończy mi się miejsce na dysku C:, choć tam generalnie staram się nie instalować niczego, to pewne aplikacje krzyczą, że brakuje im miejsca. Myślałem o poszerzeniu partycji C kosztem odłączonego kawałka z partycji G, ale polecenie Rozszerz wolumin na C jest nieaktywne. Czytałem gdzieś, że taka partycja musiałaby przylegać do C, a jak widać na screenshocie, nie przylega. Uznałem, że może rozwiąże to jakiś inny program, zainstalowałem więc coś o nazwie NIUBI Partition Editor, ale tam również nie mogę wykorzystać tego odłączonego fragmentu powierzchni dyskowej... Nie ma już dla mnie nadziei? Podpowiecie coś?? Dziękuję! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stens Posted September 27 Report Share Posted September 27 Spróbuj tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kenjiro75 Posted September 27 Author Report Share Posted September 27 Zainstalowałem, kupiłem nawet pełną wersję i nic. W tym programie dysk C też nie ma opcji zmiany wielkości czy łączenia z jakąkolwiek inną partycją... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Napromieniowany Posted September 27 Report Share Posted September 27 1 godzinę temu, Kenjiro75 napisał(a): Zainstalowałem, kupiłem nawet pełną wersję i nic. W tym programie dysk C też nie ma opcji zmiany wielkości czy łączenia z jakąkolwiek inną partycją... W tym programie trzeba rozwinąć listę, klikając prawym przyciskiem myszy na obszar, który chcemy scalić (w twoim wypadku dysk C), a następnie wybrać opcję „Więcej” i „Scalanie partycji”. Klikasz „Wykonaj” i przechodzisz przez procedurę scalania. Nie pamiętam jednak, czy trzeba najpierw przydzielić wolne miejsce, czy też opcja scalania jest dostępna od razu (dawno tego nie używałem i robiłem to tylko kilka razy kilka lat temu). Opcja rozdzielenia również dostępna. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA and stens like this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheStraight Posted September 27 Report Share Posted September 27 1 godzinę temu, Kenjiro75 napisał(a): Dzień dobry, mam problem - kończy mi się miejsce na dysku C:, choć tam generalnie staram się nie instalować niczego, to pewne aplikacje krzyczą, że brakuje im miejsca. Myślałem o poszerzeniu partycji C kosztem odłączonego kawałka z partycji G, ale polecenie Rozszerz wolumin na C jest nieaktywne. Czytałem gdzieś, że taka partycja musiałaby przylegać do C, a jak widać na screenshocie, nie przylega. Uznałem, że może rozwiąże to jakiś inny program, zainstalowałem więc coś o nazwie NIUBI Partition Editor, ale tam również nie mogę wykorzystać tego odłączonego fragmentu powierzchni dyskowej... Nie ma już dla mnie nadziei? Podpowiecie coś?? Dziękuję! Ta najczęściej musisz mieć partycje po partycji żeby to zrobić. Nie wiem czy jest ci potrzebna jakkolwiek partycja recovery ale jeśli tak to odpal sobie chociażby Macrium czy inny soft i zrób obraz tej partycji. Później po prostu jakimkolwiek programem do zarządzania dyskami AOMEI, EaseUS, Partition Magic długo by wymieniać wywal partycję Recovery i powinieneś móc to zrobić. Ewentualnie jeśli nie pójdzie tak to połącz wolne miejsce z dyskiem G: czyli drugą partycją i spróbuj wtedy. I najlepiej rób to z poza systemu jakimś pakietem Windows PE czy czymś na kształt Linuxa PE. Strelec, Hirens Boot, NVH Boot... LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Biblioteka Posted September 27 Report Share Posted September 27 MiniTool Partition Wizard. Jest takie coś. I jak zmniejszysz wolumin G o iles tam to tym programem przydzielisz tą zmniejszoną ilość do C. Będzie nieprzydzielone miejsce. Na youtube jest o MiniTool Partition Wizard. LAGUNA likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LAGUNA Posted September 28 Report Share Posted September 28 Może się przydadzą takie tematy. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Biblioteka likes this Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts