ToMko90PL Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Witam. Już tracę siły powoli Chciałem zainstalować win7 bo nie trawię win10/11. Komputer dopiero co złożony i póki co jest na nim win10. Lecz podczas instalacji nie pokazuje dysków twardych. A siedzi w nim SK hynix BC711 NVMe, na płycie głównej B450m-a pro max, z prockiem Ryzen 5 3600. Instalkę windowsa mam z forum, wersja numer 2 Oraz drugie pytanie na szybkości: Jest sobie program który niestety przestanie działać za 5 dni na win7, program sprawdza wersję systemu i jak jest win7 to nie odpali się, lecz póki co działa normalnie. Czy da się jakoś zmienić w rejestrze aby system był wykrywany jako win10/11? Cytuj
brygada69 Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Godzinę temu, ToMko90PL napisał(a): Jest sobie program który niestety przestanie działać za 5 dni na win7, Pobierz RunAsDate i ustaw date uruchamiania dla tego programu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 59 minut temu, ToMko90PL napisał(a): Instalkę windowsa mam z forum, wersja numer 2 A czemu nie nr3, skoro to nie płyta Asusa? Ale to i tak by nie rozwiązało problemu NVMe. Chcesz Win7 na NVMe, to używasz pewniaka, który na pewno zatrybi, a nie takie dziwadło. Godzinę temu, ToMko90PL napisał(a): program sprawdza wersję systemu i jak jest win7 to nie odpali się Cytuj
ToMko90PL Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 13 minutes ago, Widzior said: A czemu nie nr3, skoro to nie płyta Asusa? Ale to i tak by nie rozwiązało problemu NVMe. Chcesz Win7 na NVMe, to używasz pewniaka, który na pewno zatrybi, a nie takie dziwadło. Kurczę, źle przeczytałem i myślałem że numer 3 to pod płyty Asusa A polecasz jakieś nie-dziwadło które mogłoby zatrybić? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Samsung 950 Pro, 960 Pro/EVO, 970 Pro/EVO (Plus), 980 - oczywiście najłatwiej i najtaniej kupić 970 EVO Plus i 980. Ten Hynix ma jakiś autorski kontroler i nie ma szans, żeby zadziałał na Win 7. P.S. Oczywiście w biosie ustaw tryb Legacy lub jeśli nie ma to UEFI-CSM i instaluj wg schamatu: Bios (UEFI-CSM) + NTFS + MBR Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 U mnie na Win7 działa bez problemu Kioxia Exceria G2 1TB na oryginalnym sterowniku Phisona z paczki wiktorynka, ale jest to dodatkowy dysk bez systemu, więc nie wiem jakby się zachował, gdybym instalował na nim Win7, szczególnie w trybie Legacy na MBR (nie wiem, czy obsługuje Legacy Option ROM). Nie próbowałem. Ale wiem, że działał on mi też z modowanymi sterami Samsunga czy nawet z tymi uniwersalnymi pod Win7 z poprawki KB2990941. Cytuj
ToMko90PL Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 1 hour ago, wiktorynek said: Samsung 950 Pro, 960 Pro/EVO, 970 Pro/EVO (Plus), 980 - oczywiście najłatwiej i najtaniej kupić 970 EVO Plus i 980. Ten Hynix ma jakiś autorski kontroler i nie ma szans, żeby zadziałał na Win 7. P.S. Oczywiście w biosie ustaw tryb Legacy lub jeśli nie ma to UEFI-CSM i instaluj wg schamatu: Bios (UEFI-CSM) + NTFS + MBR pendrive ustawiałem rufusem, bios csm jest, więc raczej dysk jakiś nijaki a więc pod mój procesor + płyta główna polecasz instalkę nr 2 czy 3? czy to bez różnicy jak ogarnę tego samsunga 980? Cytuj
Widzior Opublikowano 25 Kwietnia 2024 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2024 19 godzin temu, ToMko90PL napisał(a): instalkę nr 2 czy 3? Na B450 zdecydowanie nr3 ze względu na stery USB. Ale ja nie jestem pewien, czy z Samsungiem 980 będzie takie hop siup na Win7, skoro on jest na chipsecie Pablo i do niego trzeba użyć modowanych sterów Samsunga, które niby mają certyfikat, ale Riolin (z chińskiego Win-Raid) i podczas ich instalacji wyskakuje info, że to niezaufany wydawca. Nie wiem czy to przejdzie podczas instalacji, bo pamiętam tematy, że był klops jak przy sterach bez certyfikatu. Miałem to sam sprawdzić z ciekawości, ale od lat nie mam weny Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi