Jump to content

Instalacja Windows Me na laptopie GERICOM Webboy Pentium III 850MHz

Recommended Posts

Posted

Witam

Dostałem niedawno od siostry laptop GERICOM Webboy z procesorem Pentium III 850MHz RAM 128MB. Na spodzie jest nalepka z licencją Windows ME i mimo, że ten system nie jest idealny to chciałbym go zainstalować na tym PC. W laptopie był dysk 10GB z systemem który nie bardzo chciał wstać. Znalazłem manual do laptopa gdzie jest info, że obsłuży on do 512MB RAM, więc do tych 128MB dorzuciłem jeszcze 256MB RAM, zmieniłem dysk na 80GB i nie mogę zrobić instalacji. Jak zrobię z dyskietki startowej format dysku i wpiszę polecenie setup z płytki z Windows ME to robi się czarny ekran i dalej nic się nie dzieje ile bym nie czekał. Nie mam oryginalnej płytki z Windows, pobrałem kilka wersji obrazu z sieci i za każdym razem jest to samo. Gdy wsadzę płytkę z Windows XP to instaluje się on bez problemu. Jakieś pomysły?

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Posted

na base win jest second edition do pobrania [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

na win iso jest me ale nie wiem czy działa nigdy z tej strony nie pobierałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Próbuję na 98SE i na ME i jest dokładnie to samo.  Z linku który podałeś też już pobierałem obraz. Nawet za pośrednictwem DOS skopiowałem zawartość płyty z WIN98 do takiego samego folderu na dysku C i dalej to samo. Nie jest to kwestia samego obrazu bo laptop przestaje pracować. Zrobiłem nawet dodatkowo format dysku C z instalatora Windows XP i też to nic nie zmieniło. Zauważyłem, że mam problem z ustawieniem partycji systemowej. Gdy wpisuję komendę forma c : /s to mam informację, że takie rzeczy tylko przez panel sterowania. Znajdę starzą dyskietkę startową i spróbuję za jej pomocą to ogarnąć.

Posted

Znalazłem płytkę Windows ME z której zbotowało mi się automatyczne formatowanie dysku. Pod koniec informacja żebym upewnił się, że nie ma dyskietki z stacji FDD, po czym reset i znów botowanie z CD i kolejny raz to samo, czyli pytanie czy chcę rozpocząć instalację i jak klikam ENTER to tylko czarny ekran.

Problem rozwiązany, sposób nalazłem w sieci. Jeśli mamy taki problem, wystarczy uruchomić komputer z obsługa napędu cd, następnie wejść do katalogu z instalacją Windows np WIN98 lub WIN9X itd, i tam wprowadzić polecenie ,,setupcor".

starcraft2fan likes this