manfredi Posted December 22, 2023 Report Posted December 22, 2023 Windows 11 AiO 23H2.2861 x64 PL odświeżony na grudzień 2023r. Nie wprowadzałem żadnych modyfikacji, obrazy identyczne 1:1, połączone i przepakowane. Wszystkie edycje, aktywacja HWID, nienadzorowana instalacja (najlepiej instalować z wyłączoną kartą sieciową lub chociaż bez połączenia) Zdjęte ograniczenia i wymagania instalatora Windows 11 przez UFWS na oryginalnym pliku boot.wim Źródło: oficjalne obrazy Microsoft [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie instalowałem żadnych dodatkowych sterowników. Nie sprawdzałem jak działa poza wirtualną maszyną. [==========================100.0%==========================] Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skrypt do przygotowania pamięci USB pod GPT/UEFI załączyłem do tematu. Oryginalne źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wprowadziłem modyfikacje oszczędzające niespełna 500 MB i naprawiłem wsparcie Autounattend.xml oraz SetupComplete.cmd Przypuszczalnie od tej pory już jest niemożliwe skompresowanie obrazu instalacyjnego do 4GB. Sprawdzałem najnowszym wimlib na ustawieniu LZMS:100. Są dostępne inne rozwiązania, ale to zbyt skomplikowana sprawa jak na taki temat. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kuba555, JanKo66, Ryzenek and 1 other like this Quote
Tryt Posted January 7, 2024 Report Posted January 7, 2024 Wszystko jest ok tylko ten skrypt cos nie tak z nim bo na 16gb usb krzyczy za mało miejsca,,,,Może dla tego,bo testowałem na orginalnych iso . Quote
manfredi Posted January 7, 2024 Author Report Posted January 7, 2024 3 godziny temu, Tryt napisał(a): Wszystko jest ok tylko ten skrypt cos nie tak z nim bo na 16gb usb krzyczy za mało miejsca,,,,Może dla tego,bo testowałem na orginalnych iso . Skrypt zmodyfikowałem pod mój konkretnie ten obraz. Oficjalne obrazy mają boot.wim pakowany dism-em z mniejszą kompresją, ergo zajmują więcej miejsca. Na lenia to korzystaj z oryginalnego skryptu - 1GB na partycję rozruchową. Załączam do odpowiedzi treść pliku jak i sam plik. Źródło podałem wcześniej, jest i widoczne w skrypcie, czwarty komentarz - # Homepage [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tryt Posted January 8, 2024 Report Posted January 8, 2024 Dzięki! Skrypt pięknie działa na zmodyfikowanym obrazie śmiga bez uefi na mbr o to mi chodziło bo inne skrypty miały dodatkowe partycje widmo po instalacji,jak sie wchodziło w systemowy optymalizator dysku...I pytanie jak zmienić skrypt by można było wybrać układ klawiatury i nazwę konta lokalnego przy instalacji?Dobra robota... Quote
manfredi Posted January 9, 2024 Author Report Posted January 9, 2024 W dniu 8.01.2024 o 03:19, Tryt napisał(a): jak zmienić skrypt by można było wybrać układ klawiatury i nazwę konta lokalnego przy instalacji? Zmodyfikuj lub w całości usuń plik odpowiedzi Autounattend.xml JanKo66 likes this Quote
Tryt Posted January 10, 2024 Report Posted January 10, 2024 Po usunięciu Autounattend.xml system nie może ukończyć instalacji wywala komunikat ...A dokładnie jak to zmodyfikować by można wybrać układ klawiatury nazwe konta lokalmego i hasło ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na MBR. Quote
manfredi Posted January 10, 2024 Author Report Posted January 10, 2024 13 godzin temu, Tryt napisał(a): Po usunięciu Autounattend.xml system nie może ukończyć instalacji wywala komunikat ...A dokładnie jak to zmodyfikować by można wybrać układ klawiatury nazwe konta lokalmego i hasło ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Na MBR. Nie korzystaj z generatorów pliku odpowiedzi. Jak nie ogarniasz tego samodzielnie to imho najwygodniejszy jest skrypt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] lub [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. Tryt likes this Quote
manfredi Posted January 12, 2024 Author Report Posted January 12, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i potraktuj go którymś z ww. skryptów Tryt likes this Quote
Tryt Posted January 14, 2024 Report Posted January 14, 2024 OK. Wielkie dzięki !!!Trochę się tym pobawię bo nie zajmowałem się skryptami...W tym modyfikowanym obrazie Windows 11 AiO 23H2.2861 x64 PL odświeżony na grudzień 2023r. udało mi się zmienić nazwę konta lokalnego w pliku Autounattend.xml i działa .Skrypt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ma partycję widmo jak pozbyć się tego co wyświetla przy optymalizacji dysków widok zaawansowany .Czy to może być partycja odzyskiwania?[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
manfredi Posted January 15, 2024 Author Report Posted January 15, 2024 W dniu 14.01.2024 o 14:14, Tryt napisał(a): Skrypt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ma partycję widmo jak pozbyć się tego co wyświetla przy optymalizacji dysków widok zaawansowany .Czy to może być partycja odzyskiwania? To partycja odzyskiwania windows, jest na niej winre. Powinna być zawsze, chyba że w obrazie z którego instalowałeś system nie było w ogóle obrazu odzyskiwania. U mnie na LTSC2021 ma 519MB i jest na końcu dysku. U Ciebie wszystko wygląda normalnie. W11 pewnie ma ciut większy winre.wim, stąd 780MB. Co właściwie robisz przez systemowe optymalizowanie dysków? Czy nie wystarczy trzymać >10% wolnego miejsca i opcjonalnie korzystać z dedykowanego oprogramowania producenta np. Samsung Magician (ustawienie wydajności)? Tryt likes this Quote
Tryt Posted January 19, 2024 Report Posted January 19, 2024 W dniu 15.01.2024 o 19:14, manfredi napisał(a): Co właściwie robisz przez systemowe optymalizowanie dysków? Czy nie wystarczy trzymać >10% wolnego miejsca i opcjonalnie korzystać z dedykowanego oprogramowania producenta np. Samsung Magician (ustawienie wydajności)? Sprawdzam czy coś to daja te optymalizatory...Np,abblesoft ssd fresh ,o o defrag itd. Mam jeszcze pytanie czy na dysku ssd 1tb tworząc partycję pod system np.150gb system musi utworzyc partycje recovery ? Bo tylko na całym dysku tworzy jak go całego wyczyszcze ...Na win 10 nie było tego problemu .Mam podłączone 2 ssd dyski. Dysk główny 1 tb plus 256 ssd.Na 1t tworzy partycję zastrzeżone i system zero recovery tej 3 z winre. Quote
Tryt Posted January 19, 2024 Report Posted January 19, 2024 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Skrypt [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] testuje każdą opcję... Quote
manfredi Posted January 19, 2024 Author Report Posted January 19, 2024 3 godziny temu, Tryt napisał(a): czy na dysku ssd 1tb tworząc partycję pod system np.150gb system musi utworzyc partycje recovery ? Bo tylko na całym dysku tworzy jak go całego wyczyszcze ...Na win 10 nie było tego problemu .Mam podłączone 2 ssd dyski. Dysk główny 1 tb plus 256 ssd.Na 1t tworzy partycję zastrzeżone i system zero recovery tej 3 z winre. Nie zagłębiałem się w ten temat. Możesz sprawdzić budując cały system przez uupdump ze SkipWinRE ustawionym na prawdę / jedynkę. Możesz też spróbować zdefiniować w pliku odpowiedzi brak partycji odzyskiwania lub ustawić ją na zero. Nie sprawdzałem żadnej z tych możliwości. Tyle razy wysypała mi się jedenastka i tyle razy korzystałem z winre, że - moim zdaniem i wg moich doświadczeń - bzdurą jest oszczędzać kilkaset megabajtów, pozbawiając się - znowu moim zdaniem - dobrego środowiska do naprawienia systemu. Załączam skrypt z uupdump do zbudowania najnowszej 23h2 bez winre. Nie wiem czy absencja winre wystarczy by instalator nie tworzył dla niego osobnej partycji. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tryt likes this Quote
Tryt Posted January 20, 2024 Report Posted January 20, 2024 Nie idzie....zmiany nazwy itd... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
manfredi Posted January 20, 2024 Author Report Posted January 20, 2024 Błąd jest przez spację w ścieżce (nazwie folderu) Quote
Tryt Posted January 22, 2024 Report Posted January 22, 2024 To jest układ partycji dysku 0 z win 10 są 3 partycje z partycja odzyskiwanie i 2 logiczne po 416 ponad gb..Problemem jest po usunięciu tych 3 partycji po win 10 i zainstalowaniu win 11 na czysto gdyż win 11 nie tworzy partycji recovery po instalacji .Dysk 0 na system z recovery ponad 120gb załączone zdjęcie.Na dysku 256 wyczyszczonym tworzy. Jak to rozwiązac ?? Aktualizacja 10 nie wchodzi w gre bo kaszana taka ,że szkoda czasu....Nadmieniam że chcę mieć partycję recovery na dysku 0 po instalacji na czysto w 11 . Dysk 1 podpięty zamiast cdromu w kieszeni.Po odpięciu dysku 1 nie tworzy partycji recovery na dysku 0. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
Tryt Posted January 22, 2024 Report Posted January 22, 2024 W dniu 20.01.2024 o 16:07, manfredi napisał(a): Błąd jest przez spację w ścieżce (nazwie folderu) A tej spacji nie mogę znależć...w skrypcie.I chodzi by była partycja recovery na dysku 0 .Opis wyżej i z fotką... Quote
Tryt Posted January 27, 2024 Report Posted January 27, 2024 Problem rozwiązany trzeba było dysk sformatować od nowa ,na system z 3 partycjami dałem około 130GB i tworzy 3 partycje w tym odzyskiwania...Z 10 coś nie tak lub jakiegoś syfa na dysku miałem.Czyli problem rozwiązany... Quote
Tryt Posted March 7, 2024 Report Posted March 7, 2024 A tak w ogóle dziekuje za wszystkie porady i skrypty...Wszystko śmiga jak należy.... Quote
Recommended Posts