poseq Posted November 1, 2023 Report Posted November 1, 2023 Czas oczekiwania na windows 11 23h2 to był dla mnie czas testowania najnowszych wersji ubuntu, kubuntu, linuxmint. Zawsze uciekam z linuxa poparzony, tak też było tym razem,zaraz 2024 a linux niewiele się zmienia, ciągle te same problemy, nieintuicyjne, produktywność względem windows spada na łeb na szyję. Brak wsparcia dla monitorów 4k, problemy ze skalowaniem, problem z zacinaniem na nvidia gpu mimo zainstalowanych sterowników, dziwne odgłosy z głośników i gpu, strach o sprzęt że się uszkodzi. Jedną prostą gierkę odpaliłem ta sama co na win 11(tylko że dla linux, nie przez wine), skompilowane z tego samego source, na windows 11 wszystko jest super płynne i wygląda ślicznie, żadnych arfeaktów wizualnych, wszystko jest dopracowane na ostatni guzik. Linux to tragedia, jakbym oglądał slajdy, sama grafika w grze wygląda inaczej, jest brzydko, nieatrakcyjnie. Gra nie czyta skalowania systemowego, na 4k 27'' wszystko jest tak małe że nieczytelne. Być może problemem jest brak wsparcia dla nvidia gpu, samo to dużo mówi o jakości tego systemu, o samych programistach linuxa... Tyle czasu minęło a oni nie potrafią dodać wsparcia dla tak dużej grupy odbiorców, ale chyba taka jest właśnie rzeczywistość, że jeżeli robisz coś za darmo to masz gdzieś problemy innych, to nie są twoi klienci, dbasz tylko o własne cztery litery. Nawet przerobiłem kubuntu na wygląd windows 10. Chciałem się przekonać czy ta niechęć to głównie przyzwyczajenie do windows, ale nie... Poza samym wyglądem jest płynność, file explorer, wszystko intuicyjne dzięki czemu jesteś produktywny, to wsparcie do 4k, brak problemów ze skalowaniem, brak potrzeby naprawiania błędów, szukania rozwiązań 24 na dobę. Na linux czujesz się jakbyś był testerem, programistą od wyszukiwania błędów i to ty musisz je naprawić, więc przeszukujesz google, a community niezbyt pomocne, często brak rozwiązań więc straciłeś cały dzień a nic nie osiągnąłeś. Zamiast na sobie skupiasz się na niedopracowanym systemie, a system ma być dla nas nie my dla niego. Dosłownie jest to samo co tutaj piszą... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Windows 11 jest najlepszym systemem 2023. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Quote
TheStraight Posted November 1, 2023 Report Posted November 1, 2023 Mógłbym to zamknąć jednym zdaniem. Linux/GNU nigdy nie był systemem robionym pod Kowalskiego i nie będzie tak prosty w użytku jak Windows który ma zamknięty kod. Twoje problemy z zacinaniem się to nie wina samego systemu tylko możesz podziękować firmie NVIDIA która nie udostępnia otwarto źródłowych modułów jak to robi AMD czy Intel przez co albo używasz Nouveau na X11 który nie ma problemów ze skakaniem ramek ale wydajność w aplikacjach 3D ssie do całego oporu. Możesz też zainstalować własnościowy sterownik NV który jednak wymaga czasem dodatkowych kroków jak przebudowanie mapy kernela aby zaczęło to działać. Na KDE aby wyeliminować większość "przycinek" wchodzisz w ustawienia kompozytora i wywalasz jakiekolwiek ustawienia dotyczące VSynca a używasz tych które są dołączone z pakietem NV "ForceCompositionPipeLine". Skalowanie aplikacji/ okien nie jest problemem tylko tego systemu ja używając w pracy monitora 2K mając skalowanie na 125% mam rozjechane części interfejsu albo rozmyte na Windowsie więc nie rozumiem narzekania. Co do generowania większych klatek interfejsu masz plik bodajże Kwin.rc w katalogu głównym dodajesz w sekcji (Composite albo Compositor) "MAXFPS=300" i nie masz problemu. Większosć info na temat problemów masz tu : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Chcesz używać systemu bez grzebania to nie rozumiem po co się pchasz w linuxa tym bardziej z kartą od NV. PS2 : Patrzenie na Linuxa przez pryzmat Windowsa nie ma żadnego sensu bo to kompletnie 2 inne systemy z inną logiką. PS3 : Jak chcesz wypróbuj inne distro które ma już wbudowane tweaki i weź na tapetę inne środowisko jak chociażby Gnome, polecam sprawdzić PopOS!. Zrobisz jak zechcesz ale nie widzę sensu obarczania problemami systemu który ma je bo to w sumie firma produkująca GPU ma cię w "Jestem Idiotą" poseq likes this Quote
poseq Posted November 1, 2023 Author Report Posted November 1, 2023 No sam zaznaczyłeś że nie ma co startować do linuxa z nvidia. U mnie na pc z win11 jest 4k 27 cali skalowanie 150%, u mnie nie ma problemu z rozjechanym interfejsem czy rozmyciem. Poza tym myślę że linux to fajny system na odpowiednim do tego sprzęcie, a file explorer to nawet samemu można napisać podobny do windowsowego, chociaż myślę że znalazłby się jakiś customowy z githuba który jest nawet lepszy od tego z windows. Nie wiem czemu ale firefox i youtube działa dużo płynniej na linux, a na kubuntu to nawet miałem spore wrażenie że dźwięk jest lepszy. Gdybym miał drugi sprzęt, jakiegoś lapka, to instalował bym na nim linuxa na 100%. Quote
Recommended Posts