Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć. Niedługo dotrze do mnie nowy komp zamówiony na x-kom i proszę o pomoc w dobraniu systemu operacyjnego w domyśle Windows. Komputer będzie przeznaczony do przeglądania internetu, oglądania filmów i słuchania muzyki, nie do gier. Oczywiście wybór jest między Win10, a Win11, najlepiej z wyłączonymi aktualizacjami i tym systemowym antywirusem. Zrobiłem małe rozeznanie i tak jakoś do gustu mi przypadł [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], ale sam nie wiem...

Parametry komputera:

Procesor: AMD Ryzen 7 5700G

Płyta główna: Gigabyte B550M DS3H

RAM: GOODRAM 32GB (2x16GB) 3600MHz CL18 IRDM PRO Deep Black

Dysk twardy: Lexar 1TB M.2 PCIe Gen4 NVMe NM710

Opublikowano
Cytat

I pewnie zainstalujesz własny antywirus?

Wolałbym jakiś skaner na żądanie, może MBAM. Ogólnie taki, który można włączyć i wyłączyć kiedy się chce.

Opublikowano
4 minuty temu, stig napisał(a):

Wolałbym jakiś skaner na żądanie, może MBAM. Ogólnie taki, który można włączyć i wyłączyć kiedy się chce.

Szczerze nie wiem co wy macie do Defendera, od 2015 roku czy to 8.1, 10 czy 11 jadę na defenderze, nic nie zamula nic nie przycina.

Opublikowano
2 godziny temu, stig napisał(a):

Oczywiście wybór jest między Win10, a Win11,

Wybierz sobie 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

antywirusa zostaw jaki jest naprawdę więcej nic nie trzeba "oprócz błekitnego nieba":)

stig lubi to
Opublikowano
9 godzin temu, VACek napisał(a):

Szczerze nie wiem co wy macie do Defendera

9 godzin temu, SirGon napisał(a):

Przekonałem się że Defender jest de best

Ale ja nie twierdzę, że Defender jest zły, po prostu jest mi niepotrzebny.  Do tej pory używałem MBAM, czasem Virustotal i AdwCleaner i było dobrze. Poza tym jak coś wyłączę, to chciałbym, żeby pozostało wyłączone, a nie uruchamiało się samo bez mojej wiedzy. Niestety, ale Microsoft lubi uszczęśliwiać ludzi na siłę co nie każdemu pasuje.

9 godzin temu, LAGUNA napisał(a):

Wybierz sobie 

Wybrałem sobie Windows 10 Updated July 2023 PL [22H2]. Dzięki.

9 godzin temu, SirGon napisał(a):

optymalizacja [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Na pewno się przyda. Dzięki.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zainstalowany.  Aktualizacje wyłączyłem za pomocą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], a Defendera za pomocą [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników].  Użyłem też [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] do wyłączenia telemetrii.

Wszystko śmiga, więc chyba nie będę już grzebał w systemie, żeby czegoś nie popsuć :tooth:

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

LAGUNA lubi to