komputerowy69 Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 Witam dziś znalazłem na wystawcę kolejny sprzęt jest to laptop Acer travelmate 5720 Intel core 2 Duo 1.8mghz 2gb ram 160hdd Więc przejdźmy do konkretów problem polega na tym że laptop włącza się od razu załącza się bios w nim wszystko zdaje mi się jest okej przywróciłem nawet ustawienia początkowe lecz kolejną rzeczą w której występuje problem to zainstalowany jest na nim system vista która staję w połowie system się nie załącza i kręci tak w kółko nawet 2 godziny na swoim słynnym logo no to myślałem że po prostu system poszedł się walić więc wziąłem na sam początek płytkę z xp wyskakuje komunikat naciśnij dowolny klawisz by zacząć instalować system następnie gdy przeleci ten pasek załącza się logo Visty pokręci z minutę znika i staję się czarny ekran czekałem nawet dwie godziny z myślę że dysk komputer stary wiadomo jak to było kiedyś trochę się czekało aż pojawi się okno instalacji ale nic to nie zmieniło i tak jest z każdym system który chce tu postawić ktoś ma jakiś pomysł czemu może tak być? Pytałem kumpla informatyka ale z niego taki informatyk jak z koziej du*y trąba to powiedział że może to być popsuty dysk by sprawdzić na innym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
rrroberto Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 3 minuty temu, komputerowy69 napisał(a): Pytałem kumpla informatyka ale z niego taki informatyk jak z koziej du*y trąba to powiedział że może to być popsuty dysk by sprawdzić na innym No i miał rację. Sprawdź dysk (np.: MHDD, Victoria) i pamięć RAM (np.: Memtest). Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 21 minut temu, komputerowy69 napisał(a): powiedział że może to być popsuty dysk by sprawdzić na innym Pewnie miał rację. Odpal jakiś liveCD system, żeby sprawdzić, czy inne rzeczy są sprawne. Cytuj
komputerowy69 Opublikowano 23 Lipca 2023 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 22 minuty temu, Widzior napisał(a): Pewnie miał rację. Odpal jakiś liveCD system, żeby sprawdzić, czy inne rzeczy są sprawne. Właśnie sprawdziłem wszystkie inne rzeczy działają normalnie na tym wyjąłem dysk przed chwilą na żadnym innym nie pokazuje go wcale to znaczy bios wykrywa i go pokazuje ale podczas instalacji nie plus do tego dysk jest gorący Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 Sprawdzić SMART i kondycję dysku programem diagnostycznym, jest tego sporo. Jak będzie się nadawał do użytku (co jest wątpliwe), to go całkowicie wyzerować i założyć nową partycję MBR. Ale proponuję od razu zamontować jakiś używany SSD, a jak chcesz go zmodernizować i używać, to włożyć 2x2GB DDR2 667MHz i zmienić procek na wyższy model z FSB 800MHz, bo tu chyba siedzi chipset GM965. brygada69 i starcraft2fan lubią to Cytuj
kebab Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 6 godzin temu, Widzior napisał(a): Sprawdzić SMART i kondycję dysku programem diagnostycznym, jest tego sporo. Jak będzie się nadawał do użytku (co jest wątpliwe), to go całkowicie wyzerować i założyć nową partycję MBR. Ale proponuję od razu zamontować jakiś używany SSD, a jak chcesz go zmodernizować i używać, to włożyć 2x2GB DDR2 667MHz i zmienić procek na wyższy model z FSB 800MHz, bo tu chyba siedzi chipset GM965. Kiedyś miałem jakiś pokrewny model i działało tylko max 3gb, bo 2+2gb to podczas instalacji czy na działającym systemie to był blue screen i to na różnych pamięciach... Cytuj
Widzior Opublikowano 23 Lipca 2023 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2023 4 minuty temu, kebab napisał(a): Kiedyś miałem jakiś pokrewny model i działało tylko max 3gb, bo 2+2gb to podczas instalacji czy na działającym systemie to był blue screen i to na różnych pamięciach... Takie rzeczy to na wcześniejszym chipsecie 945GM Wiem, bo sam mam taki problem i muszę używać kostki 1+2GB. O dziwo system 32bit działa z 2+2GB, bo i tak widzi max 3,25GB, ale próba instalacji systemu 64bit z 2+2GB kończy się BSOD'em. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi