Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule, czy ma ktoś sposób aby magisk przetrwał aktualizację custom romu? Wiem że kiedyś to działało bez problemu, teraz trochę mnie irytuje konieczność jego ponownej instalacji za każdym razem (szczególnie na romach LineageOS gdzie w ich recovery jest możliwość instalacji zipa tylko przez adb sideload)

Opublikowano

Jak bawiłem się kiedyś modowaniem telefonów to najpierw instalowałem aktualizację OTA ale nie uruchamiałem telefonu ponownie, wchodziłem za to w aplikację magisk i klikałem opcje zainstaluj w nieaktywnym gnieździe (OTA). Telefon uruchamiał się ponownie i był zaktualizowany oraz miał roota.

Opublikowano
4 godziny temu, MARCIN_ZIOMEK napisał(a):

Jak w tytule, czy ma ktoś sposób aby magisk przetrwał aktualizację custom romu? Wiem że kiedyś to działało bez problemu, teraz trochę mnie irytuje konieczność jego ponownej instalacji za każdym razem (szczególnie na romach LineageOS gdzie w ich recovery jest możliwość instalacji zipa tylko przez adb sideload)

Nic. Jeśli rom nie wspiera automatyczne przeflashowania magiska po instalacji paczki to nic nie zrobisz bo Magisk tkwi na partycji boota która jest podmieniana na tą znajdującą się w pliku Boot.img w obrazie.
A to że LOS Recovery aka AOSP Recovery nie wspiera normalnego flashu to tylko dlatego że większosć custom recovery nie ma wsparcia do zdeszyfrowania partycji a flas"Jestem Idiotą"ąc plik spod adb robisz to z podniesionymi prawami.

Tak w skrócie..