RyanPL Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 Witam Dostałem zlecenie od wujka (lat 70) abym mu kupił laptopa, bo stary się rozleciał fizycznie (dosłownie - nie wnikajcie). Stary laptop: Toshiba (nie pamiętam modelu) CPU: i3-3110m RAM: 4GB SSD: ADATA 256 GB EKRAN: 17" 1600x900 Wymagania Wujasa: Ekran 17" (nie na siłe, ale dobrze by było, wiadomo - wzrok) "To samo co wtedy jeśli chodzi o parametry" (XD) - już mu tłumaczyłem, że to tak nie działa To człowiek starej daty, coś w rodzaju "eeee, kiedyś to było..." (p.s. jeździ Fiatem 125p z 1981 r.) Budżet: do 2000 zł (ok, jak będzie +100 zł nic się nie stanie) Do czego potrzebny? Internet, zabawa w Excelu, Wordzie, PowerPoint (jakies proste testy, obliczenia, prezentacje dla znajomych 70 urodziny - serio), jakaś prosta obróbka zdjęć w Photoshopie czy zabawa z dźwiękiem w Audacity. Tyle. Prosiłbym o poradę, wskazanie jakiegoś sprawdzonego modelu 17", 8GB RAM, SSD oczywiście, procesor 2-rdzeniowy (powinien wystarczyć, ale może być4), 4 wątki (?). INTEL czy AMD? Wolałbym Intela osobiście, no ale może w lapkach te AMD dają radę...? Niewiele jest modeli na rynku z takim ekranem ale może Wy macie coś do polecenia Tak, szukałem sobie po różnych sklepach, porównywarkach, ale głupi jestem bo nie chcę Wujasowi jakiegoś bubla kupić, bo go bardzo szanuję, gdyż zrobi z zapałki helikopter i wszystko naprawi, zawsze pomoże i kasą poratuje czasem (na laptopach się nie zna tylko ) Na PC się znam, w laptopach nie siedzę kompletnie). Z 15,6" nie byłoby problemu bo tu wybór ogromny, ale z tymi 17" mam problem. Dzięki z góry Cytuj
Ryzenek Opublikowano 14 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2023 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Taki styknie w tej cenie fajny budżetowy laptop napewno sprosta twoim wymaganiom klasy biznesowej i najważniejsze że taki spełnia wymagania sprzętowe dla Windows 11 jest jak nabardziej godny polecenia dla wujka. Cytuj
TomOlej Opublikowano 15 Lutego 2023 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2023 18 godzin temu, Ryzenek napisał(a): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Taki styknie w tej cenie fajny budżetowy laptop napewno sprosta twoim wymaganiom klasy biznesowej i najważniejsze że taki spełnia wymagania sprzętowe dla Windows 11 jest jak nabardziej godny polecenia dla wujka. z bólem serca to mówię ale w tym przedziale cenowym lepiej kupić jakiś procesor od AMD - celowałbym w 3500u albo 5300u. Te procesory są wydajniejsze od konkurencji do tego mają dużo lepsze zintegrowane układy graficzne. problemem przy wyborze sprzętu w tej cenie zawsze jest dylemat między wydajnością a jakością wykonania. W tym budżecie ciężko dostać sprzęt który będzie wydajny i dobrze wykonany. Zawsze możesz rozejrzeć się za używkami z gwarancją - w tym budżecie można kupić nawet jakiegoś huaweia d16. Te wszystkie ideapady i hp 17s to straszny plastikowy badziew. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi