Skocz do zawartości

Laptop 17" dla seniora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :)

Dostałem zlecenie od wujka (lat 70) abym mu kupił laptopa, bo stary się rozleciał fizycznie (dosłownie - nie wnikajcie). 

Stary laptop:
Toshiba (nie pamiętam modelu)
CPU: i3-3110m
RAM: 4GB
SSD: ADATA 256 GB
EKRAN: 17" 1600x900

Wymagania Wujasa:
Ekran 17" (nie na siłe, ale dobrze by było, wiadomo - wzrok)
"To samo co wtedy jeśli chodzi o parametry" (XD) - już mu tłumaczyłem, że to tak nie działa ;) To człowiek starej daty, coś w rodzaju "eeee, kiedyś to było..." (p.s. jeździ Fiatem 125p z 1981 r.)
Budżet: do 2000 zł (ok, jak będzie +100 zł nic się nie stanie)

Do czego potrzebny? Internet, zabawa w Excelu, Wordzie, PowerPoint (jakies proste testy, obliczenia, prezentacje dla znajomych 70 urodziny - serio), jakaś prosta obróbka zdjęć w Photoshopie czy zabawa z dźwiękiem w Audacity. Tyle. 

Prosiłbym o poradę, wskazanie jakiegoś sprawdzonego modelu 17", 8GB RAM, SSD oczywiście, procesor 2-rdzeniowy (powinien wystarczyć, ale może być4), 4 wątki (?). INTEL czy AMD? Wolałbym Intela osobiście, no ale może w lapkach te AMD dają radę...?

Niewiele jest modeli na rynku z takim ekranem ale może Wy macie coś do polecenia :)

Tak, szukałem sobie po różnych sklepach, porównywarkach, ale głupi jestem bo nie chcę Wujasowi jakiegoś bubla kupić, bo go bardzo szanuję, gdyż zrobi z zapałki helikopter i wszystko naprawi, zawsze pomoże i kasą poratuje czasem ;) (na laptopach się nie zna tylko :P )

Na PC się znam, w laptopach nie siedzę kompletnie). Z 15,6" nie byłoby problemu bo tu wybór ogromny, ale z tymi 17" mam problem.

Dzięki z góry :)

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Taki styknie w tej cenie fajny budżetowy laptop napewno sprosta twoim wymaganiom klasy biznesowej i najważniejsze że taki spełnia wymagania sprzętowe dla Windows 11 jest jak nabardziej godny polecenia dla wujka.

Opublikowano
18 godzin temu, Ryzenek napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Taki styknie w tej cenie fajny budżetowy laptop napewno sprosta twoim wymaganiom klasy biznesowej i najważniejsze że taki spełnia wymagania sprzętowe dla Windows 11 jest jak nabardziej godny polecenia dla wujka.

z bólem serca to mówię ale w tym przedziale cenowym lepiej kupić jakiś procesor od AMD - celowałbym w 3500u albo 5300u. Te procesory są wydajniejsze od konkurencji do tego mają dużo lepsze zintegrowane układy graficzne. problemem przy wyborze sprzętu w tej cenie zawsze jest dylemat między wydajnością a jakością wykonania. W tym budżecie ciężko dostać sprzęt który będzie wydajny i dobrze wykonany. Zawsze możesz rozejrzeć się za używkami z gwarancją - w tym budżecie można kupić nawet jakiegoś huaweia d16. Te wszystkie ideapady i hp 17s to straszny plastikowy badziew.