Skocz do zawartości

Ciekły metal vs Arctic mx-4 w ThinkPad T530

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako że zostało mi trochę ciekłego metalu thermal grizzly conductonaut postanowiłem że nałożę go jeszcze na procesor i7-3632QM który siedzi w moim leciwym ThinkPad T530. Wyniki są na tyle dobrze że postanowiłem się nimi podzielić, co prawda temperatury w przypadku arctic są na dość starej paście ale mimo wszystko nie była jeszcze w złym stanie. Po lewej temperatury w stress teście na ciekłym metalu a po prawej z pastą. 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Trzeba tutaj dodać, że ciekły metal "wżera" się w układ chłodzenia i aby go potem usunąć potrzeba szorować papierem ściernym. Jakiś ślad i tak pozostanie. Jeżeli ciekły metal "wyschnie" to temperatury są wyższe niż gdyby była zwykła pasta. Nieumiejętne nałożenie ciekłego metalu spowoduje zwarcie i spalenie komputera. 

Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z ciekłym metalem nie powinien go stosować :tea:

BodziuRat lubi to
Opublikowano
5 godzin temu, winter5 napisał(a):

Trzeba tutaj dodać, że ciekły metal "wżera" się w układ chłodzenia i aby go potem usunąć potrzeba szorować papierem ściernym. Jakiś ślad i tak pozostanie. Jeżeli ciekły metal "wyschnie" to temperatury są wyższe niż gdyby była zwykła pasta. Nieumiejętne nałożenie ciekłego metalu spowoduje zwarcie i spalenie komputera. 

Jeżeli ktoś nie ma doświadczenia z ciekłym metalem nie powinien go stosować :tea:

wielu producentów laptopów używa ciekłego metalu w swoich produktach, a wizualne efekty uboczne to żaden problem przecież nikt pod radiator nie zagląda. A co do ewentualnych uszkodzenie to wydaje mi się że ten ciekły metal jest strasznie demonizowany - użyjesz ciekłego metalu to spalisz komputer, dom a nawet krzyż spadnie ze ściany. Jeżeli koło rdzenia masz układy które możesz zewrzeć ciekłym metalem to je zabezpieczasz jakimś lakierem albo soldermaską i po kłopocie. 

Opublikowano
7 godzin temu, winter5 napisał(a):

Trzeba tutaj dodać, że ciekły metal "wżera" się w układ chłodzenia i aby go potem usunąć potrzeba szorować papierem ściernym.

Z tym papierem ściernym, to mocno przesadziłeś. Zmywak (gąbka) do naczyń wystarczy podobnie jak normalnie chcemy doprowadzić miedź do lśnienia gdy nabierze patyny.

Jakiś ślad i tak pozostanie.

Nieprawda.

Jeżeli ciekły metal "wyschnie" to temperatury są wyższe niż gdyby była zwykła pasta.

Nie spotkałem się jeszcze z wyschniętym ciekłym metalem, natomiast z wyschniętą pastą często.

Nieumiejętne nałożenie ciekłego metalu spowoduje zwarcie i spalenie komputera. 

Oczywiście, ale nie przesadzajmy z tym wyciekiem. Na YT są filmy instruktażowe, a sam ciekły metal nie leje się tak jakby ktoś myślał.

TomOlej lubi to
Opublikowano
22 godziny temu, winter5 napisał(a):

Radiator miedziany wchodzi w reakcje chemiczną z ciekłym  metalem, tutaj gąbka nie wystarczy :tea: Wygląda jak wyschnięty od tej reakcji chemicznej.

Z miedzią z reguły nie wchodzi, raz tylko spotkałem się z czymś takim ze został jakiś ślad (na chłodzeniu w laptopie) ale papier wodny 1500 do 2500 pomógł i zszedł bez problemu. Natomiast spotkałem się z jego nieumiejętnym nałożeniem tj. zbyt dużo ciekłego metalu, wyciek spod procesora (w laptopie więc wiadomo jak to się skończyło) a także z PS4 (zwykłym a nie pro w którym można go stosować) gdzie ktoś nałożył ciekły metal - chłodzenie rozpadło się na 2 części a radiator był kruchy jak chipsy.

Opublikowano
23 godziny temu, winter5 napisał(a):

Radiator miedziany wchodzi w reakcje chemiczną z ciekłym  metalem, tutaj gąbka nie wystarczy

Czytałeś czy stosowałeś? - odpowiem - czytałeś. Bez problemu schodzi szorstką gąbką, a nawet szmatką, ale trzeba się natrzeć.

Godzinę temu, MARCIN_ZIOMEK napisał(a):

został jakiś ślad

Ślad zostaje nawet od zwykłej pasty, tak samo jak utelnia się miedź. W każdym przypadku zmywak kuchenny załatwia sprawę i miedź ponownie lśni

papier wodny 1500 do 2500 pomógł

Taką granulację można stosować bezpiecznie.

Opublikowano
W dniu 19.12.2022 o 09:28, winter5 napisał(a):

No ok, ja nie będe tarł kilka godzin, szkoda czasu :tooth:

3 centymetry chłodzenia będzie kilka godzin tarł, dołów narobi - weź tam później kinkiet powieś :D