Jump to content

Instalacja Mint na pendrive

Portalnet

Recommended Posts

1 hour ago, Portalnet said:

Witam

Jak pod windowsem zainstalować w prosty sposob (najlepiej jakis programik lub skrypt)  linuxa Mint na pendrive aby później owy linux odpalał sie na innych laptopach z tego pendrive ? (nie chodzi mi o tzw live ktory traci ustawienia po wylaczeniu i ponownym odpaleniu)

Wrzuć sobie VirtualBoxa chociażby jeśli nie masz innego pendrive'a. Przerzuć do niego pendrive'a w nim odpal Live Linuxa który chcesz i zainstaluj go na dysku przenośnym jakbyś instalował normalnie system.
Zwróc uwagę żeby wybrać dobry schemat bootowania, jeśli chcesz odpalać to na jakiś starych PC to bierz MBR/BIOS (VB akurat ma tak domyślnie ustawione więc tutaj akurat masz z głowy.

Godzinę temu, SirGon napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  ale tylko chyba Linx Mint 18.3 zainstalujesz bo wcześniejsze nie obsługuje już.

No właśnie ściągnąłem najnowsze iso Mint i niby ten program cos z nim robi na pendrive ale pendrive później nie uruchamia linuxa, czyli wygląda ze tylko starsze wersje obsługuje.

A czy da sie tak ze na jednym pendrivie odpalam linuxa minta, podpinam do drugiego portu USB drugi pendrive i instaluje na nim linuxa ? ( czy nic mi nie zapisze na dysku laptopa, nie pomiesza z rozruchem i czy taki pendriv będzie później odpala sie z mintem na innym laptopie)

1 hour ago, Portalnet said:

No właśnie ściągnąłem najnowsze iso Mint i niby ten program cos z nim robi na pendrive ale pendrive później nie uruchamia linuxa, czyli wygląda ze tylko starsze wersje obsługuje.

A czy da sie tak ze na jednym pendrivie odpalam linuxa minta, podpinam do drugiego portu USB drugi pendrive i instaluje na nim linuxa ? ( czy nic mi nie zapisze na dysku laptopa, nie pomiesza z rozruchem i czy taki pendriv będzie później odpala sie z mintem na innym laptopie)

Tak to jest łatwiejsza opcja ale musisz ręcznie sobie ustawić partycjonowanie żeby nic ci nie pomieszało :E