Malwinos Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 Cześć. Polecicie system? i5 4460 8 gb ram ssd 256 (nie pamietam firmy) gtx970 Na komputerze chcialbym aby działały środowiska programistyczne. pracuje jako tester oprogramowania Obecnie win11 ale zamula niemiłosiernie . czysta 10 tez nie szalała za bardzo Cytuj
sahipp Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 ja mam podobną specyfikację na laptopie z tą różnicą że mam gorszą graficzną (mx250) i win 10 (oryginalny mod od microsoftu) szalał jak chciał, bez jakichkolwiek problemów.... mimo to siedzę na modyfikacji sromotnika dziesiątki, ale to z całkiem innych powodów niż wydajność sprzętowa i jestem bardzo zadowolony... 11`tki nie próbowałem więc ciężko mi się wypowiadać... Cytuj
Malwinos Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 58 minut temu, sahipp napisał(a): ja mam podobną specyfikację na laptopie z tą różnicą że mam gorszą graficzną (mx250) i win 10 (oryginalny mod od microsoftu) szalał jak chciał, bez jakichkolwiek problemów.... mimo to siedzę na modyfikacji sromotnika dziesiątki, ale to z całkiem innych powodów niż wydajność sprzętowa i jestem bardzo zadowolony... 11`tki nie próbowałem więc ciężko mi się wypowiadać... mój komputer ma juz chyba z 10 lat możliwe ze cos nie domaga. która wersja od sromotnika jest lepsza? Cytuj
sahipp Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 hehe nie mam pojęcia która najlepsza... chyba ta najbardziej aktualna... generalnie mody wykonane przez sromotnika są naprawdę wysokim poziomie od lat... z niecierpliwością czekam na możliwość przetestowania 11 jak ją zrobi... ja używam puki co wersji 1909... gdybym od nowa ściągał to pewnie ściągnąłbym najnowszą... ale z tego co sie orientuję im nowsza wersja tym trudniej ją obrobić... Cytuj
dudus2072 Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 Teraz, Malwinos napisał(a): mój komputer ma juz chyba z 10 lat możliwe ze cos nie domaga. która wersja od sromotnika jest lepsza? i co z tego jak masz tam o wiele bardziej wydajniejszy procesor niż ja mam w laptopie. U mnie siedzi mało wydajny, dwu rdzeniowy i tylko czterowątkowy i5 7200U o mocy max 3,10 Ghz i to już zdecydowanie wystarcza t do oryginalnego win 10 i mało wymagających gier. No, a Ty masz tam czterordzeniowy procesor z pewnie ośmioma wątkami do pomocy, który buja się do 3.40 Ghz i pamięć podręczna też pewnie ze 2 X większa od mego procka i jeszcze Tobie tnie się win 10? To ja nie wiem co ty tam za burdel w tym systemie masz Teraz, dudus2072 napisał(a): i co z tego jak masz tam o wiele bardziej wydajniejszy procesor niż ja mam w laptopie. U mnie siedzi mało wydajny, dwu rdzeniowy i tylko czterowątkowy i5 7200U o mocy max 3,10 Ghz i to już zdecydowanie wystarcza t do oryginalnego win 10 i mało wymagających gier. No, a Ty masz tam czterordzeniowy procesor z pewnie ośmioma wątkami do pomocy, który buja się do 3.40 Ghz i pamięć podręczna też pewnie ze 2 X większa od mego procka i jeszcze Tobie tnie się win 10? To ja nie wiem co ty tam za burdel w tym systemie masz Ps... o dysku już nie wspomnę u mnie windows śmiga na zwykłym hdd i to jak ta lala Cytuj
TheStraight Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 1 minute ago, dudus2072 said: i co z tego jak masz tam o wiele bardziej wydajniejszy procesor niż ja mam w laptopie. U mnie siedzi mało wydajny, dwu rdzeniowy i tylko czterowątkowy i5 7200U o mocy max 3,10 Ghz i to już zdecydowanie wystarcza t do oryginalnego win 10 i mało wymagających gier. No, a Ty masz tam czterordzeniowy procesor z pewnie ośmioma wątkami do pomocy, który buja się do 3.40 Ghz i pamięć podręczna też pewnie ze 2 X większa od mego procka i jeszcze Tobie tnie się win 10? To ja nie wiem co ty tam za burdel w tym systemie masz Zależy kto czego oczekuje. jedni lubią jeździć maluchem a drudzy wolą coś innego. Właśnie 2 dni temu przesiadłem się z I5 4460 po 7 latach i powiem ci że tamten procek już nie bardzo daje radę nawet w podstawowych rzeczach potrafi dojechać do 100% w combo z 8GB ram to już całkiem. Do tego ceny używek modułów DDR3 sprawiły to że nie ma sensu nawet w to inwestować. Do autora jak chcesz coś co będzie działać super fajnie na tej konfiguracji to polecam Windows 8.1 a jeśli musisz coś nowszego to ogarnij 10 LTSC. Sam testuje teraz pewien mod ale ciężko mi się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności względem programowania bo takich rzeczy nie robię. Cytuj
Malwinos Opublikowano 4 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 2 minuty temu, TheStraight napisał(a): Zależy kto czego oczekuje. jedni lubią jeździć maluchem a drudzy wolą coś innego. Właśnie 2 dni temu przesiadłem się z I5 4460 po 7 latach i powiem ci że tamten procek już nie bardzo daje radę nawet w podstawowych rzeczach potrafi dojechać do 100% w combo z 8GB ram to już całkiem. Do tego ceny używek modułów DDR3 sprawiły to że nie ma sensu nawet w to inwestować. Do autora jak chcesz coś co będzie działać super fajnie na tej konfiguracji to polecam Windows 8.1 a jeśli musisz coś nowszego to ogarnij 10 LTSC. Sam testuje teraz pewien mod ale ciężko mi się wypowiedzieć na temat jego funkcjonalności względem programowania bo takich rzeczy nie robię. wlaściwie to chodzi o to aby polaczenie z baza danych dziaiało na przyklad. Nie musze nic nowszego 8.1 to ciekawy pomysł. No niestety juz zaczyna nie wyrabiac na google chrome czasem z całym szacunkiem ale jak ktos mówi ze system mu śmiga super na hdd to nie biorę tego na poważnie . właśnie czym sie różni LTSC od H21 sromotnika np? Cytuj
TheStraight Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 3 minutes ago, Malwinos said: wlaściwie to chodzi o to aby polaczenie z baza danych dziaiało na przyklad. Nie musze nic nowszego 8.1 to ciekawy pomysł. No niestety juz zaczyna nie wyrabiac na google chrome czasem z całym szacunkiem ale jak ktos mówi ze system mu śmiga super na hdd to nie biorę tego na poważnie . właśnie czym sie różni LTSC od H21 sromotnika np? Kiedyś też tak twierdziłem jak miałem samego HDD. A później miałem SSD i teraz musiałby mnie ktoś mocno walnąć młotkiem żebym tak powiedział. W tym momencie zmieniłem całą platformę i mam SATA SSD jako system i nie powiem nie działa to źle ale czekam do końca miesiąca na coś z M2. Co do Windows 8.1 to chyba najlepszy system jaki używałem na tamtym sprzęcie (i5). Nie mówię że 10 działala tragicznie z SSD ale jeśli nie potrzebujesz zbędnych zamulaczy wrzuć 8.1 i będziesz zadwolony i nie musisz nic wywalać z niego za dużo Cytuj
R95K Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 Ja posiadam w laptopie z i5-4300U i 8GB pamięci ram DDR3 oraz dysk SSD i zainstalowałem Windows 8.1 od @razor1995. Laptop śmiga jak zły, na 10-tce zamulał, 11-stki nawet nie instalowałem. Cytuj
sahipp Opublikowano 4 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2022 2 godziny temu, Malwinos napisał(a): wlaściwie to chodzi o to aby polaczenie z baza danych dziaiało na przyklad. Nie musze nic nowszego 8.1 to ciekawy pomysł. No niestety juz zaczyna nie wyrabiac na google chrome czasem z całym szacunkiem ale jak ktos mówi ze system mu śmiga super na hdd to nie biorę tego na poważnie . właśnie czym sie różni LTSC od H21 sromotnika np nie no ja na ssd m2... , chociaż kiedyś instalowałem 10 ale tą pierwszą na core 2 duo 4gb ram i też śmigało... tylko wiadomo winda po mimo nazwy 10 z czasem stała się przekombinowana, a jej wymagania min wzrosły.... Co do drugiego pytanie czy się różni ltsc od 20h1 to ja nie pamiętam i mogę coś pochrzanić ale : to ltsc to jest jakaś wcześniejsza wersja win 10 z długoterminowym wsparciem czy jakoś tak, a te h1 h2 i tak dalej to są bieżące wersje tak jak mocrosoft wypuszcza co pół roku chyba.... Ogólnie mówię polecam sromotnika, jego mody są bardzo dopracowane i co ważne stabilne i przetestowane i śmigają o wiele sprawniej niż modyfikacja microsoftu Musiałbyś się tylko zdecydować czy instalujesz wersje full, light czy super light.... różnią sie tym że full to jak sama nazwa wskazuje full poprawiony, ligh i super light to są wersje wykastrowane z różnych pierdół... Wybór pomiędzy nimi to właściwie zadanie sobie pytania czego używasz i tyle. Im większy light tym system działa szybciej bo jest bardziej wykastrowany z pierdół... Aktualizować nie polecam bo aktualizacje popsują moda... Tych systemów się nie aktualizuje poza oczywiście programem antywirusowym rzecz jasna... Cytuj
dudus2072 Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 14 godzin temu, Malwinos napisał(a): z całym szacunkiem ale jak ktos mówi ze system mu śmiga super na hdd to nie biorę tego na poważnie nie musisz ale pamiętaj że jest HDD a HDD jak masz tam wstawiony jakiś bubel co ledwo kręci to nie dziw się że ledwo ciągnie chrome Cytuj
TheStraight Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 38 minutes ago, dudus2072 said: nie musisz ale pamiętaj że jest HDD a HDD jak masz tam wstawiony jakiś bubel co ledwo kręci to nie dziw się że ledwo ciągnie chrome Nie nie jest, używanie HDD do systemu to jakaś patologia. starcraft2fan lubi to Cytuj
brygada69 Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 Przede wszystkim to dokup jeszcze 8GB ramu cena to 70-80zł. zapewne masz jeszcze wolne sloty. Cytuj
R95K Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 3 godziny temu, dudus2072 napisał(a): nie musisz ale pamiętaj że jest HDD a HDD jak masz tam wstawiony jakiś bubel co ledwo kręci to nie dziw się że ledwo ciągnie chrome SSD 120GB kosztuje śmieszne pieniądze, choćbyś miał HDD 7200RPM i rozmiar bufora większy niż 32MB to i tak będzie wolniejszy od SSD nawet pod złączem SATAII. Godzinę temu, brygada69 napisał(a): Przede wszystkim to dokup jeszcze 8GB ramu cena to 70-80zł. zapewne masz jeszcze wolne sloty. Zanim zacznie kupować niech sprawdzi ile jego płyta główna obsługuje. I ile może mieć max GB w jednej kości. Cytuj
dudus2072 Opublikowano 5 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2022 6 minut temu, Radzior2010 napisał(a): SSD 120GB kosztuje śmieszne pieniądze, choćbyś miał HDD 7200RPM i rozmiar bufora większy niż 32MB to i tak będzie wolniejszy od SSD nawet pod złączem SATAII. Nie opłaca mi się to... Zresztą mój laptop chodzi jak strzała, więc po co mi ta zmiana na HDD zupełnie bezcelowe jak dla mnie. Szybciej zainwestowałbym w lepszą grafikę do tego laptopa , ale że ze mnie taki gracz jak z du*y trąba, a więc sobie spasuję Cytuj
Malwinos Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2022 W dniu 5.11.2022 o 11:51, brygada69 napisał(a): Przede wszystkim to dokup jeszcze 8GB ramu cena to 70-80zł. zapewne masz jeszcze wolne sloty. wlasnie mam dwa sloty. po 4gb . szkoda inwestowac . dlatego uzywam tego co mam :). Poleci m ktos jakis lekki antywirus? Cytuj
TheStraight Opublikowano 6 Listopada 2022 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2022 10 hours ago, Malwinos said: wlasnie mam dwa sloty. po 4gb . szkoda inwestowac . dlatego uzywam tego co mam :). Poleci m ktos jakis lekki antywirus? Właśnie dlatego zmieniłem platformę całkiem z tego procka jak zobaczyłem ceny używek 2x8 to już w sumie bardziej się opłacało kupić nówki bo różnica mała. Defender całkiem git, a jak potrzebujesz coś super lekkiego to bierz coś bazowanego na chmurze. Ewentualnie brak AV + skan HitmanPro czy Zemaną raz na jakiś czas i oczywiście adblokcer czy coś. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi