fiXed Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Witam, Poszukuję systemu, który będzie mi fajnie banglał na poniższej specyfikacji. CPU: Intel Core i5-8400 GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB RAM: 2x 8 GB MOBO: ASUS B360-PLUS SSD: WD Green 120 GB M2 (posiadam jeszcze dysk M2 od Lexar'a 1 TB, lecz chciałbym zainstalować go na tym 120 GB) Aktualnie korzystam z Linuxa, a dokładniej z Archa i wykorzystuję go tylko do programowania. Potrzebuję systemu, który będzie pracował w dual-boocie, abym mógł sobie bezstresowo na nim grać w różnego rodzaju gierki. Fajnie, aby tym systemem był Windows 7, lecz próbowałem zainstalować windę Pana wiktorynek, ale na ekranie ładowania instalatora komputer się resetuje i wchodzi do BIOS'u. Proszę wszystkich Panów o pomoc w doborze tego systemu i ewentualnego podrzucenia linku. Cytuj
ampa Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Na tej specyfikacji powinien win 10 pracować bezproblemowo. Kwestia poczytania o pracy windowsa obok linuksa bo to tu może być problem jak również jak ma być zrobiony pen pod ustawienia bios. Cytuj
fiXed Opublikowano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Tak, Windows 10 pracuje bezproblemowo, nawet w dualboocie z Linuxem, bo kiedyś tak miałem to zrobione, lecz już mi się tym systemem rzygać chcę i gdy widzę 4 GB RAMu zajmowane przez SAM SYSTEM to mnie boli głowa. W win7 zawsze byłem zakochany, lecz moje MOBO nie chce z nim współpracować. I tutaj nasuwa się pytanie - ma ktoś jakieś propozycje jak go zainstalować? Cytuj
ampa Opublikowano 30 Września 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Jak chcesz ryzykować kastratem który jednemu działa innemu nie, bez aktualizacji to pewnie da się zejść modami z tego forum na mniejsze zużycie pamięci ale odbywa się to niestety kosztem czegoś innego a ty chcesz na tym kompie grać. Mając 16GB ramu przejmujesz się że win 10 czy 11 zżera jej w porywach na samym systemie w zależności od ustawień max 5GB? Oczywiście możesz próbować win 7 zainstalować, są tu porady jak to zrobić na nowym sprzęcie dogrywając stery do obrazu lub takowy pobrać co powinien działać ale czy warto? pamięci może oszczędzisz ze 2 GB a możliwość że wrócisz z mnóstwem problemów jest spory. fiXed lubi to Cytuj
fiXed Opublikowano 30 Września 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Września 2022 Okej, dzięki za pomoc! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi