Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Poszukuję systemu, który będzie mi fajnie banglał na poniższej specyfikacji.

CPU: Intel Core i5-8400
GPU: NVIDIA GeForce GTX 1060 3 GB
RAM: 2x 8 GB
MOBO: ASUS B360-PLUS
SSD: WD Green 120 GB M2 (posiadam jeszcze dysk M2 od Lexar'a 1 TB, lecz chciałbym zainstalować go na tym 120 GB)

Aktualnie korzystam z Linuxa, a dokładniej z Archa i wykorzystuję go tylko do programowania. Potrzebuję systemu, który będzie pracował w dual-boocie, abym mógł sobie bezstresowo na nim grać w różnego rodzaju gierki. Fajnie, aby tym systemem był Windows 7, lecz próbowałem zainstalować windę Pana wiktorynek, ale na ekranie ładowania instalatora komputer się resetuje i wchodzi do BIOS'u. Proszę wszystkich Panów o pomoc w doborze tego systemu i ewentualnego podrzucenia linku.

Opublikowano

Na tej specyfikacji powinien win 10 pracować bezproblemowo. Kwestia poczytania o pracy windowsa obok linuksa bo to tu może być problem jak również jak ma być zrobiony pen pod ustawienia bios.

Opublikowano

Tak, Windows 10 pracuje bezproblemowo, nawet w dualboocie z Linuxem, bo kiedyś tak miałem to zrobione, lecz już mi się tym systemem rzygać chcę i gdy widzę 4 GB RAMu zajmowane przez SAM SYSTEM to mnie boli głowa. W win7 zawsze byłem zakochany, lecz moje MOBO nie chce z nim współpracować. I tutaj nasuwa się pytanie - ma ktoś jakieś propozycje jak go zainstalować? 

Opublikowano

Jak chcesz ryzykować kastratem który jednemu działa innemu nie, bez aktualizacji to pewnie da się zejść modami z tego forum na mniejsze zużycie pamięci ale odbywa się to niestety kosztem czegoś innego a ty chcesz na tym kompie grać. Mając 16GB ramu przejmujesz się że win 10 czy 11 zżera jej w porywach na samym systemie w zależności od ustawień max 5GB? Oczywiście możesz próbować win 7 zainstalować, są tu porady jak to zrobić na nowym sprzęcie dogrywając stery do obrazu lub takowy pobrać co powinien działać ale czy warto? pamięci może oszczędzisz ze 2 GB a możliwość że wrócisz z mnóstwem problemów jest spory.

fiXed lubi to