Tantal64 Posted September 24, 2022 Report Posted September 24, 2022 Witam Używam Windows 11. Od paru dni mam problem ze zmianą nazwy plików, różnego rodzaju. Na partycji D mam systemowy folder Dokumenty. Gdy chcę zmienić nazwę pliku to mam komunikat: „Plik lub folder nie istnieje”. Bez problemu mogę edytować taki plik, przenosić, kopiować i usunąć, jednak nie mogę zmienić nazwy. Co ciekawe po usunięciu do kosza, istnieje w koszu, jednak nie da się przywrócić. W innych pod folderach w Moje Dokumenty, bez problemów mogę zmieniać nazwy dowolnych plików. Co może być przyczyną? Jak to naprawić? Pozdrawiam Krzysztof Quote
P1O Posted September 24, 2022 Report Posted September 24, 2022 Choć Windows daje taką możliwość, dobrą praktyką jest nieprzenoszenie folderów systemowych użytkownika (Pulpit, Dokumenty, Ulubione itp.) w inne miejsca i niezmienianie ich nazw. Spróbuj opcji "przywróć lokalizację domyślną" i po przeniesieniu plików spróbuj jeszcze raz zmienić nazwę jakiegoś pliku w środku i zobacz, czy te w koszu zaczną współpracować. Jak nie będzie działać opcja "przywróć", to wybierz "kopiuj" lub "wytnij" i wklej gdziekolwiek. Quote
Recommended Posts