dave000 Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Witam Na początek zapytam się na wstępie czy posiada ktoś monitor HP LA2206xc i czy korzysta ze złącza DP ? Ja mam następujący problem, po podłączeniu kabla DP (od komputera do monitora) nie mam dźwięku na głośnikach monitora, a w opcjach dźwięku pokazuje się Nvidia output "Nie podłączone". A z kolei program Nvidia Control Panel twierdzi że nie mam monitora z obsługą dźwięku co jest z kolei dziwne bo i wspomniany monitor ma możliwość ręcznego wyboru audio (analogowe przez jacka lub cyfrowe przez DP). Czasami po podłączeniu kabla DP pojawia się dziwny pisk w głośnikach monitora który stopniowo rośnie tak jakby zaraz miało się coś stać... Sterowniki karty graficznej mam najnowsze i zastawiam się spróbować ze starszymi sterownikami.Natomiast konfiguracja mojego PC to: Płyta główna Gigabyte B460M D3H Micro ATX Procesor i5 10400 Karta graficzna GTX 1050 Ti Ram 2x 8 GB Hyper X Zasilacz Chiftec CSN-550C 550 W Dyski M2 Sandisk 128 GB, 4 TB Seagate, 1 TB WD Win 10 w wersji Home PS: Przy okazji zastawiam się czy włączona integra ma jakiś wpływ na to Cytuj
piosylant Opublikowano 13 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2022 Jeśli panel audio twierdzi, że głośniki nie są podłączone, to znaczy, że cyfrowe wyjście dźwięku w ogóle nie komunikuje się z dekoderem w monitorze. Dziwne, bo we wszystkich znanych mi przypadkach karta dźwiękowa z wyjściem na DP widziała podłączone urządzenie audio nawet przy ustawieniu dźwięku z jacka w monitorze. Oczywiście monitor odtwarzał wtedy dźwięk z wejścia analogowego zgodnie z jego ustawieniem, ale cyfrowy odbiornik na złączu DP był widoczny jako podłączony. Zacząłbym od kabla - na początek zamienić stronami, a jak nie pomoże, spróbować inny. Sterowniki - nie sądzę. Jedyny problem, jaki do tej pory spotkał mnie z audio NVidia, to brak wsparcia dla ASIO, co rozwiązałem starszym sterownikiem audio od NVidia. Grafiki nie ruszałem - tylko sterownik dźwięku. Nie zmienia to faktu, że urządzenie odbiorcze zawsze było prawidłowo rozpoznawane. Dalej zostaje próba podłączenia innego sprzętu, np. laptopa. Jeszcze dalej - podłączenie innego ekranu do obecnego komputera. Nawet przez adapter DP->HDMI. Dźwięk jest wtedy puszczony po prostej do HDMI bez żadnego przetwarzania. dave000 lubi to Cytuj
dave000 Opublikowano 14 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2022 Dzięki za te garść informacji. Dzisiaj zrobiłem test przez HDMI na integrze jak i na GTX 1050 Ti podłączając do telewizora i działało bez problemu,z kolei po podłączeniu do laptopa przez adapter z HDMI na DP (dokładnie taki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]mam to samo co przy podłączeniu do komputera czyli jest obraz ,ale dźwięku brak.Ciekawe jest też to harczenie z głośników przypominające odgłos maszynki do włosów,ale występuje to sporadycznie. Będę miał na dniach drugi monitor HP,dodatkowo z HDMI więc sprawdzę jak to będzie wyglądało w tym przypadku. Ogólnie do DP miał pierwotnie miał być podłączony dekoder telewizji światłowodowej przez adapter ,ale jak zobaczyłem że jest obraz, a brak dźwięku nie ma to zacząłem testować na PC i teraz zastanawiam się czy może coś z monitorem jest nie tak Cytuj
dave000 Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2022 To już wszystko wiem,okazało się że złącze DP było walnięte w LA2206xc ,testowałem na ED E221c również przez ten adapter i nie było problemów ,także temat można zamknąć Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi