Skocz do zawartości

Monitor HP LA2206xc-brak dźwięku w głośnikach przez złącze DP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na początek zapytam się na wstępie czy posiada ktoś monitor HP LA2206xc i czy korzysta ze złącza DP ?

Ja mam następujący problem, po podłączeniu kabla DP (od komputera do monitora) nie mam dźwięku na głośnikach monitora, a  w opcjach dźwięku pokazuje się Nvidia output "Nie podłączone". A z kolei program Nvidia Control Panel twierdzi że nie mam monitora z obsługą dźwięku co jest z kolei dziwne bo i wspomniany monitor ma możliwość ręcznego wyboru audio (analogowe przez jacka lub cyfrowe przez DP). Czasami po podłączeniu kabla DP pojawia się dziwny pisk w głośnikach monitora który stopniowo rośnie tak jakby zaraz miało się coś stać... Sterowniki  karty graficznej mam najnowsze i zastawiam się spróbować ze starszymi sterownikami.Natomiast konfiguracja mojego PC to:

Płyta główna Gigabyte B460M D3H Micro ATX

Procesor i5 10400

Karta graficzna  GTX 1050 Ti

Ram 2x 8 GB Hyper X

Zasilacz Chiftec  CSN-550C 550 W

Dyski M2 Sandisk 128 GB, 4 TB Seagate, 1 TB WD

Win 10 w wersji Home

PS: Przy okazji zastawiam się czy włączona integra ma jakiś wpływ na to

Opublikowano

Jeśli panel audio twierdzi, że głośniki nie są podłączone, to znaczy, że cyfrowe wyjście dźwięku w ogóle nie komunikuje się z dekoderem w monitorze. Dziwne, bo we wszystkich znanych mi przypadkach karta dźwiękowa z wyjściem na DP widziała podłączone urządzenie audio nawet przy ustawieniu dźwięku z jacka w monitorze. Oczywiście monitor odtwarzał wtedy dźwięk z wejścia analogowego zgodnie z jego ustawieniem, ale cyfrowy odbiornik na złączu DP był widoczny jako podłączony. 

Zacząłbym od kabla - na początek zamienić stronami, a jak nie pomoże, spróbować inny. Sterowniki - nie sądzę. Jedyny problem, jaki do tej pory spotkał mnie z audio NVidia, to brak wsparcia dla ASIO, co rozwiązałem starszym sterownikiem audio od NVidia. Grafiki nie ruszałem - tylko sterownik dźwięku. Nie zmienia to faktu, że urządzenie odbiorcze zawsze było prawidłowo rozpoznawane. 

Dalej zostaje próba podłączenia innego sprzętu, np. laptopa. 

Jeszcze dalej - podłączenie innego ekranu do obecnego komputera. Nawet przez adapter DP->HDMI. Dźwięk jest wtedy puszczony po prostej do HDMI bez żadnego przetwarzania. 

dave000 lubi to
Opublikowano

Dzięki za te garść informacji. Dzisiaj zrobiłem test przez HDMI na integrze jak i na GTX 1050 Ti podłączając do telewizora i działało bez problemu,z kolei po podłączeniu do laptopa przez adapter z HDMI na DP (dokładnie taki  [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]mam to samo co  przy podłączeniu do komputera czyli jest obraz ,ale dźwięku brak.Ciekawe jest też to harczenie z głośników przypominające odgłos maszynki do włosów,ale występuje to sporadycznie. Będę miał na dniach drugi monitor HP,dodatkowo z HDMI więc sprawdzę jak to będzie wyglądało w tym przypadku. Ogólnie do DP miał pierwotnie miał być podłączony dekoder telewizji światłowodowej przez adapter ,ale jak zobaczyłem że jest obraz, a brak dźwięku nie ma to zacząłem testować na PC i teraz zastanawiam się czy może coś z monitorem jest nie tak

Opublikowano

To już wszystko wiem,okazało się że złącze DP było walnięte  w  LA2206xc ,testowałem na  ED E221c  również przez ten adapter i nie było problemów ,także temat można zamknąć