kustkov Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Witam, ogólnie nie wiem co tu za bardzo napisać, ponieważ informatykiem nie jestem, jednak kolega polecił mi to forum. A więc po kolei. Pytanie natomiast czy da się coś z tym zrobić czy jestem skazany na to aż do wymiany na nowszy sprzęt? Dodam, że komputer był odsyłany do serwisu, w którym to nie stwierdzono żadnych błędów. 1. Parametry komputera: Karta graficzna AMD Radeon RX 5700XT 8GB GDDR6 1750MHZ Procesor CPU AMD Ryzen 5 3600 6-Core Processor RAM Pamięć Crucial Ballistix Sport LT, DDR4, 16 GB,3000MHz, CL15 Zasilacz be quiet! SYSTEM POWER 9 600W (BN247) 2. Problemy które występują z komputerem: Załącznik nr.1 Załącznik nr.2 Podczas otwartych kilku(od 6 w górę) kart w przeglądarce (Opera GX) dosyć często właśnie ekran zmienia się na czarny, po czym wyskakuje błąd - bodajże kod błędu 3000 - nie mam niestety zdjęcia, nie zrobiłem Bardzo rzadko problem ten pojawia się również w grach, ale to naprawdę bardzo rzadko. 3. Dodatkowe informacje: Pomimo tego co widać w załączniku nr.2 nie jestem w stanie zlokalizować Wattmana w moim oprogramowaniu AMD Software: wersja Adrenalin Edition 22.3.2 na dzień 29.03.2022 najnowsza. Komputer operuje na systemie Windows 10 Pro Education 4. Zakończenie Jeżeli potrzebne byłyby jeszcze jakieś informację oczywiście zdjęcia, filmy jestem w stanie dostarczyć z operowania komputera. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ropuch Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 I cały czas tak się dzieje po reinstalacii sterów od grafiki ? Sprawdzałeś na innej przeglądarce? Firefox? Chrom? Cytuj
rrroberto Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 Te śmieci po prawej stronie i na dole zrzutu ekranu to masz na ekranie czy to jakieś przekłamanie? Cytuj
stanq Opublikowano 29 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2022 "Dodam, że komputer był odsyłany do serwisu, w którym to nie stwierdzono żadnych błędów." dawałeś do serwisu z monitorem ? jaki w ogóle masz monitor i na jakim odświeżaniu pracuje ? Cytuj
kustkov Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 @ropuch - Nie sprawdzałem na innej przeglądarce, dzisiaj będę testował Chrome - zobaczę co się stanie @rrroberto - to przekłamanie, ekran się zbuggował(?) chyba dobre określenie @stanq - Był odsyłany sam komputer, monitor to ASUS VP247 i pracuje na odświeżaniu 75Hz Cytuj
rrroberto Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 Wg mnie to karta graficzna pada. Jak komp zachowuje się w grach? Cytuj
kustkov Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 Nie ma najmniejszych problemów, wszystko działa jak powinno. Jedynie temperatura na karcie czasami rośnie za bardzo, ale doczytałem że ten akurat AMD może bodajże do 110C dochodzić. No i dzięki użyciu MSI Afterburn(bo tego Wattmana nigdzie ale to na prawdę nigdzie nie mogę znaleźć) zwiększam szybkość wiatraków i wtedy temperatura utrzymuje się na stabilnym poziomie. Poniżej zdjęcie moich ustawień wentylatora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
wiher123 Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 10 minut temu, kustkov napisał: Nie ma najmniejszych problemów, wszystko działa jak powinno. Jedynie temperatura na karcie czasami rośnie za bardzo, ale doczytałem że ten akurat AMD może bodajże do 110C dochodzić. No i dzięki użyciu MSI Afterburn(bo tego Wattmana nigdzie ale to na prawdę nigdzie nie mogę znaleźć) zwiększam szybkość wiatraków i wtedy temperatura utrzymuje się na stabilnym poziomie. Poniżej zdjęcie moich ustawień wentylatora [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Temperatura rośnie za bardzo bo używasz max 60% prędkości wentylatora, bo 110*C to max temperatura przy której zbija zegary i nie jest to zbyt dobre dla karty graficznej tym bardziej że hotspot będzie miał większą temperaturę, a ten screen co zrobiłeś wygląda jak artefakty, albo błędy sterowników - spróbuj usunąć aktualne przez DDU i zainstalować straszą wersję sterowników - chyba że używasz starych, to je zaktualizuj i jednak zalecam ustawić krzywą wentylatorów tak by temperatura trzymała się przy 80*C albo niżej Cytuj
kustkov Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 Godzinę temu, wiher123 napisał: Temperatura rośnie za bardzo bo używasz max 60% prędkości wentylatora, bo 110*C to max temperatura przy której zbija zegary i nie jest to zbyt dobre dla karty graficznej tym bardziej że hotspot będzie miał większą temperaturę, a ten screen co zrobiłeś wygląda jak artefakty, albo błędy sterowników - spróbuj usunąć aktualne przez DDU i zainstalować straszą wersję sterowników - chyba że używasz starych, to je zaktualizuj i jednak zalecam ustawić krzywą wentylatorów tak by temperatura trzymała się przy 80*C albo niżej Znaczy temperatura nigdy do 110C mi nie doszła i nie mam zamiaru do czegoś takiego dopuścić. Sterowniki mam najnowsze i dzięki nim jest zdecydowanie mniej tych błędów, które są widoczne na załączniku nr.1 Cytuj
LAGUNA Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Tak dla pewności przeskanuj go sobie jeszcze antywirusem. Cytuj
FILAGOL Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 @kustkov zachowanie Twej kart wykazuje jakby była z koparki jezeli porady kolegów powyzej nie przyniosą efektów reklamuj samą kartę graficzną serwisy lubią twierdzić ze nie ma problemów bo im się nie chce przyłozyc do swej pracy dopiero uzytkowanie w domu pokazuje ze jednak jest coś nie tak ze sprzetem Cytuj
stanq Opublikowano 30 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 30 Marca 2022 9 godzin temu, kustkov napisał: @ropuch - Nie sprawdzałem na innej przeglądarce, dzisiaj będę testował Chrome - zobaczę co się stanie @rrroberto - to przekłamanie, ekran się zbuggował(?) chyba dobre określenie @stanq - Był odsyłany sam komputer, monitor to ASUS VP247 i pracuje na odświeżaniu 75Hz podaj jeszcze płytę główna i wersje sterowników chipsetu jedno co możesz zrobić, to zmień częstotliwość na powiedzmy 60, i wyłącz wszystkie technologie AMD związane z odświeżaniem zakładając ze to nie będzie to: czy sprawdzałeś stabilność ramu i dla testu czasowo możesz wyłączyć profil EMP \ natrzepanym krokiem było by odpalenie bechmarka GPU i zobaczyć czy masz artefakty albo czy wywalają się sterowniki AMD jak już jesteśmy przy karcie ściągnij/opal GPU-z zrób screena i pokaz go nam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi