Skocz do zawartości

Fujitsu-Siemens Esprimo V6515 - info/testy złoma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wpadła mi w łapy "nowa" zabawka :E Kolejny Fujitsu-Siemens, tylko teraz ESPRIMO V6515. Takie dziwadło, tylko u mnie siedzi Pentium T3400 i 3GB ramu (1+2) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Procek to Merom, ale na socket P. Jak zobaczyłem, że lap ma naklejką NV GeForce, to się ucieszyłem, że będzie pewnie chipset PM965, a tu zonk. To jakieś dziwadło NVIDIA MCP79MVL ze zintegrowaną badziewną grafą GeForce 8200M G. Ale grafa mnie mało obchodzi, ma tylko wyświetlać pulpit i filmy, za to chciałbym zmienić procka. I tu się pojawia problem, bo teoretycznie ten chipset powinien obsługiwać Socket P C2D Merom/Penryn nawet z FSB 1066MHz (tak mi AIDA64 pokazuje, bo w necie praktycznie zero info o nim), ale na forach znalazłem informacje, że wali ludziom BSODy po wymianie CPU na model z FSB 1066. BIOS mają oczywiście najnowszy v1.21 (ja też już zrobiłem upgrade). Jak wsadzą z powrotem T3400, to lap działa OK. Znając producenta, to jest duża szansa, że coś poblokował, a w necie praktycznie zero informacji, z jakimi modelami CPU ludziom ten cudak chodzi. To już sporo więcej jest o moim głównym zabytku Amilo Pi 1505.

A teraz lista żenady producenta i bezsensownych blokad:

1 - nie ma opcji włączenia AHCI w Biosie !!!! Kpina, bo mój starszy Amilo Pi 1505 z SATA1 ma już AHCI. Poczytałem fora i jedyna opcja to modowany BIOS, bo ten chipset obsługuje AHCI.

2 - RAM chodzi w Single Channel, chociaż chipset obsługuje Duala :L Czemu producenci sami ograniczają możliwości sprzętu? Grafa przez to też chodzi na Single, bo używa RAMu, nie ma swojej pamięci. TRAGEDIA :)

3 - lap wydaje cały czas z siebie syczenie wysokiej częstotliwości, nawet jak jest wyłączony, a ładuje się tylko aku. Czyżby tak mocno piszczały cewki? Niestety podczas pracy na lapie (nawet bez aku) piszczy cały czas i serio to przeszkadza. A Aku jest u mnie takim trupem, że podłączenia lapa na drugi dzień pod zasilacz i włączenie go bez wcześniejszego podładowania aku oznacza wyłączenie się zasilacza (pewnie zabezpieczenie przeciwzwarciowe, a to wersja 90W, nie 65). Muszę go wcześniej kilka minut podładować albo używać bez aku :22

Opublikowano

Proc FSB i pamięci ram są pewnie sztywno 1:1. Znając życie BSODY to sprawka RAM. Wywala przy procach z wyższym FSB niż 667mhz bo wtedy pamięci wskakują na wyższe taktowanie. Musiałbyś pamięci ram przeprogramować na sztywne 667mhz albo nawert 533mhz. Ewentualnie znaleźć wolniejsze ramy. Bsody wtedy znikną.

Co do T3400 to możesz w tym lapku zrobić BSEL moda i ustawić sztywno szyne na tym procku 800mhz. Pod warunkiem że problemem Bsod są taktowania Ram. Chipset nvidia to może się udać. :tea:

Opublikowano

Skoro piszesz o bsodach na nowszych procach to trzeba wrzucać tam jakiegoś Meroma. Wzrost wydajności i tak będzie niewielki. Może spróbuj programu setfsb i podkręcenia? ale trzeba znać PLL.

Opublikowano

Olewam kombinacje na tym złomie, proc ma po włożeniu chodzić i tyle. Znalazłem PDF producenta z obsługiwanymi procesorami, oczywiście nie ma tam wielu nowszych, bo to z listopada 2009, ale jest na liście T6600, a to Penryn 800MHz 45nm, więc coś to już mówi, że powinny chodzić też inne, nowsze Panryny, przynajmniej te na FSB 800.

Opublikowano
11 godzin temu, wiktorynek napisał:

Skoro obsługuje T6600 czyli Penryn, to i na pewno obsłuży T8300 i T9300

Dzięki temu, że ma fabrycznie zamontowany T3400 i nie ma chipsetu GL40 w połączeniu z DDR3, to wiadomo, że nie występuje paradoks Penrynów 800MHz w steppingu R0.

W dniu 26.03.2022 o 16:22, Widzior napisał:

nie ma opcji włączenia AHCI w Biosie

RAM chodzi w Single Channel

Żenada, ale tak robili producenci.

Opublikowano
W dniu 28.03.2022 o 21:17, wiktorynek napisał:

wiadomo, że nie występuje paradoks Penrynów 800MHz w steppingu R0

No właśnie coś kojarzę, że z tymi steppingami były jakieś cyrki w tamtych czasach, kiedyś to opisywałeś na jakimś modelu, ale dotyczyło to chyba tylko chipsetu GL40. Zresztą z tym MCP79MVL i tak nic nie wiadomo, bo zero info o nim. CPU-Z nawet go nie rozpoznaje, jakieś głupoty pokazuje, a AIDA64 mostek północny i południowy pokazuje to samo, czyli MCP79MVL. Póki co kupiłem za dychu T6600, już jedzie do mnie, to wpierw na nim sprawdzę złoma.

EDIT: T6600 zamontowany i chodzi bez problemu. Wzrost wydajności na oko zerowy, ale to wiadome było, za to co mnie zdziwiło, to C2D grzeje się sporo mniej od tego Pentiuma, a niby TDP takie samo 35W. Nie wiem, czy to zasługa tylko mniejszej litografii, czy te Pentiumy T3xxx tak mają.

3 - lap wydaje cały czas z siebie syczenie wysokiej częstotliwości, nawet jak jest wyłączony, a ładuje się tylko aku. Czyżby tak mocno piszczały cewki? Niestety podczas pracy na lapie (nawet bez aku) piszczy cały czas i serio to przeszkadza.

Podłączyłem inny zasilacz, sprawny zamiennik LiteOn 65W, ten oryginalny od lapa FS ma 90W. Efekt - cewki przestały "syczeć" :E Wcześniej sugerowałem, że to wina padniętej baterii, ale okazuje się, że walnięty jest też zasilacz, a konkretnie kondensator na wyjściu od stabilizacji, który pewnie wysechł/wylał się. Jak podłączę na pająka do wtyczki dobry kondzioł, to zasilacz działa normalnie. Jedyne co mnie dziwi, to że lap chodzi stabilnie na takim zasilaczu, i to nawet bez podłączonej baterii. No nic, trzeba będzie go rozpruć i naprawić :)

EDIT: zasilacz rozpruty, kondzioły wymienione i chodzi jak nowy :thumbsup:

Opublikowano

Zastanawiam się, czy jest szansa, że procki C2D z FSB 1066 na tym złomie ruszą? Program pokazuje, że chipset obsługuje FSB 800 i 1066, ale Dual Channel też niby obsługuje, a realnie jest zablokowany. A może być tak, że FSB 1066 działa jedynie w połączeniu z DDR3? Bo wg AIDY chipset ogarnia DDR2 i DDR3. Wsadziłbym chętnie P8800 albo T9400/9550, bo kosztują grosze w porównaniu do wysokich modeli z FSB 800, ale mam obawy, czy ruszy. Jedyny temat znalazłem na elektrodzie - gość wsadził P7350 (jest na liście kompatybilności tego lapa jako jedyny z FSB 1066), lap mu odpalał, ładował system, ale dostawał co chwile BSODy. Dziwne. Nic więcej w necie znaleźć nie mogę.

Tu datasheet lapa (jest z 2010, więc chyba powinny być już na liście inne procki FSB 1066, bo wychodziły w 2008/2009) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

3DSugDt.jpg

EDIT: P8800 zamontowany i o dziwo chodzi bez problemu. Jestem mile zaskoczony:good3: Temperatury procka mocno spadły, bo ma TDP 25W, czyli 10W mniej niż seria T...... Dodatkowo dzięki Intel Dynamic Acceleration (IDA) procek boostuje do 2,8GHz :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

doAB2zs.png