kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) WitamMam problem gdyż laptop. Win 8.1 długo się włącza, (Najpierw są kafelki z Windowsem , potem jest przez dłuższą chwilę jakieś 20 sek czarny ekran, i po chwili pokazuje konto logowania, aż w końcu pulpit- trwa to dłużej niż zwykle, calosc ponad 1 minutę).Aplikacje w tray'u wyłączyłem bo długo się uruchamiały, ale różnica jest mała.Polecono mi także wyłączenie rzeczy w Autoruns, trochę pomogło, ale nie ufam tego typu programom.Skanowałem adwcleanrem i malware, ale nic nie znalazło.Dysk jest ok bo sprawdzałem smart.Może zrobić polecenie sfc?-Wyłączyłem wstępne ładownie do pamięci i szybki start (żeby dysk odciążyć ale już nie mam pomysłów)Ostateczną rzeczą to przywracanie systemu sprzed tygodnia, ale to jest wszelaka ostatecznośćDaje linki: Sent from my OV-V10 using Tapatalkedit.Jakieś pomysły? Edytowane 27 Czerwca 2015 przez sławek Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Dobra. Od kiedy tak się dzieje? Instalowałeś jakieś aplikacje? Zacznij od reinstalacji sterowników do MEI ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]), brak tego lub uszkodzone pliki potrafią nieźle zmulić Cytuj
sławek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) @kondziorek nie piszemy post pod postem Edytowane 27 Czerwca 2015 przez sławek Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Nie za bardzo wiem co mam zainstlować. Ale to co podałeś jest od Intela, a ja mam platformę AMD ;-) Właśnie nie instalowałem nic, zainstalowałem teamviewer. Usunąłem na próbę avirę, bo jam widać na załączonych screenach trochę obciążała dysk. Wyłączyłem wstępne ładowanie do pamięci i szybki start (hibernacja). Jakiś koleś polecił mi aby wywalić rzeczy z autostartu za pomocą programu Autoruns. Ale jak zobaczycie film kiedy PC się uruchamia to widać zwłokę (czarny ekran przez 25 sekund i dopiero potem "witamy") Sent from my OV-V10 using Tapatalk WinSxS to mam instalować to co mówiłeś? Btw. Za wszelkie błędy ortograficzne przepraszam ale pisze z telefonu Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Kurcze, nie zauważyłem że to AMD Długi okres czarnego ekranu może być związany z inicjalizacją sterowników, dlatego zalecam zreinstalowanie wszystkich sterowników na nowo Pokaż dokładny skrin z Autoruns. Wyłączony fast boot (hybrid boot)? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Plik z autoruns [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak zainstalowałem system (1,5 roku temu, to z tego co pamiętam po 2 miesiacach miesiącach, wpsałem w cmd powercfg -h off, i wtedy fast boot został wyłączony, i tak zostało do tej pory. To spróbuje z tymi sterownikami jeszcze. Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Wyłączyłeś tylko hibernację, ale fast boot nie został wyłączony. Nie mogę otworzyć tego pliku aktualnie, jak coś to najwyżej zerknę jutro po wyjeżdżeniu godzin przed prawkiem Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Czyli, najpierw wyłączyć fast boota a potem hibernacje ? [emoji14] Czym jeździsz , yariską? Sent from my OV-V10 using Tapatalk Teraz zwłoka czarny ekran 18 sekund, cały proces uruchamiania 1 min. 15 sek porażka :v Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Teraz to obojętne, hibernacje masz wyłączoną więc teraz sprawdź stan fast boota. ________ Niee, Suzuki Swift, w piątek mam egzamin praktyczny. Teorię zdałem za pierwszym Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 A oglądałeś ten film co dałem? (tam jak pc się włącza) Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Tak, przejrzałem i właśnie dlatego wywnioskowałem, ze to może być coś ze sterownikami. Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Ale odinstalowałem w menadżerze urządzeń, restart a tu odziwo wifi i głos nadal jest. Teraz jeszcze raz instaluje Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 System ma zintegrowane sterowniki do HD Audio, bardziej mi chodzi o sterownik do grafiki i kontrolera (SATA), a przywracałeś domyslne ustawienia BIOSu? Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Nie. Ja odinstalowałem Wifi, audio, i kartę graf. Ale sterownika SATA na stronie acera nie ma. Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jest zintegrowany z chipsetem zapewno Przyspieszyło coś? Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zaktualizowałem AMD SATA driver , system chodzi trochę szybciej ale uruchamianie nadal porażka Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Ostatnie co mi przychodzi na myśl to wyczyszczenie folderu... WinSxS Wyczyścić możesz poleceniem w wierszu poleceń (admin, pamiętaj!) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
kondziorek Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jeszcze nigdy tyle przełączników nie wpisywałem Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
Gość znaffca Opublikowano 27 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2015 zobacz ten defragmentator : warpdisk Cytuj
kondziorek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Odintalowałem AMD SATA i jeszcze gorzej jest, muszę poszukać gdzieś ten sterownik. Ale ogółem na mojego lapka nie ma aktualizacji sterowników Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
Nieobecny Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Wszystko jest, trzeba tylko poszukać. Cytuj
kondziorek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 A co polecacie? Włączać wstępne ładowanie do pamięci? Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 A dysk to defragmentowałeś tak w ogóle? :v Cytuj
kondziorek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Tak, 2 razy . Instalowałem przed chwilą 3 wersje AMD SATA controler, a Bo to może być ten sterownik, ale efety te same Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 Hmm... no nie wiem, poczekajmy może ktoś jeszcze coś ma pomysł Cytuj
kondziorek Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2015 A powiedz co robić z fast boot i wstępnym ładowaniem, włączyć to czy nie? Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
WinSxS Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Włączyć, teoretycznie one powinny być do przyspieszenia startu Cytuj
m4s Opublikowano 29 Czerwca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2015 Najpierw wypadałoby podać specyfikację sprzętu. Przy takim problemie po co w autostarcie skype? C ow ogóle siedzi w autostarcie? Zapodaj liste z programu autoruns - (tak, całą) + zaplanowane zadania z CC cleanera (tryb zaawansowany). Czy usługa windows search wyłaczona ? Avira na próbę zostałą odinstalowana ? Cytuj
kondziorek Opublikowano 30 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2015 Próbowałem z ccleanerem ale nic nie dało, skanowałem frst też nic. Ale z tego co pamiętam problemy się zaczęły po tym jak użyłem narzędzia Auruns. Wnerwiłem się bo wszelkie pomysły mi się skończyły, patrzałem usługi msconfig, wszystko tak jak mówiliście, ale nic to nie dało. Możliwe że problemem był sterownik AMD Sata, może jakąś niestabilna werja była ściągnięta. Ale postanowiłem zrobić przywracanie systemu, i jest już normalnie. Tylko że nie mam antywirusa, defendera wyłączyłem bo zużywał dysk. -Swoją drogą jaki lekki antywir polecacie? Troche jestem zły na siebie bo zawsze chcę rozwiązać problem do końca, a przywracanie to takie obejście problemu. Ale już wszelkie pomysły wyczerpane były więc cóż Sent from my OV-V10 using Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi