Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, Panowie mam od 8 lat Windowsa 7 Home Professional.

Coraz więcej gier i programów wymaga Windowsa 10 minimum. Mam dylemat czy mój komputer da radę płynnie działać z tym systemem.

i5 4670K

16gb DDR3

SSD 128gb

Geforce GTX780

No i najważniejsze w sumie pytanie, czy to przejście z Win7 na 10 jest dalej darmowe? Co artykuł w internecie to piszą co innego...

Opublikowano

Jak nie sprawdzisz to nie będziesz wiedział !  nie znasz powiedzenia " jak się nie wywrócisz to się nie nauczysz " .

Poblokuj bzdety powyłączaj  to co niepotrzebne i będzie ok.

1 minutę temu, geforc napisał:

A SSD nie jest za mały?

na system z palcem w czterech

Opublikowano

aktualizację robić wg tego ? czy macie jakieś lepsze linki i poradnik ? aktualizacji nigdy nie robiłem nawet za czasów xp ...

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]l

Opublikowano
19 minut temu, geforc napisał:

mam od 8 lat Windowsa 7 Home Professional.

Pełny format  po ośmiu  latach to masz tam namieszane gorzej niż  w ruskim czołgu !

Do czego  go używasz ? prywatnie czy służbowo ?

Opublikowano
2 minuty temu, geforc napisał:

Był format w 2017 jak SSD wyzionął ducha...

Prywatnie.

Kolego cztery lata !  w samochodzie olej też wymieniasz co cztery lata !?

Czysta instalacja bo będziesz miał problemy duże albo małe .

Opublikowano

I co wszystkie hasła, zakładki itp z przeglądarki potracić? ustawienia, to najgorsze w tym wszystkim, to ustawianie...

Wiem że są programy do kopii zapasowych ale średnio działają...

Opublikowano
2 minuty temu, geforc napisał:

I co wszystkie hasła, zakładki itp z przeglądarki potracić? ustawienia, to najgorsze w tym wszystkim, to ustawianie...

Wiem że są programy do kopii zapasowych ale średnio działają...

Kolego zanim za cokolwiek się zabieramy zawsze robimy  kopie ważnych rzeczy  żeby sobie nie pluć  potem w brodę !.+

Robisz kopie tym :  AOMEI Backupper Technician Plus 6.6.1 Portable    jeden z najlepszych programów do kopi.

Pobierasz sterowniki ( producenta do win 10 mogą być stare nie te od MS )

Pobierasz Win 10  - przygotowujesz  paluszek do instalacji

Robisz SECURITY ERASE   

Instalujesz Win 10

i masz porządnie zrobione

ROBISZ KOPIE NOWEGO WIN 10  na inny dysk - partycje bo jak byś coś namieszał to w 15 min masz znowu sprawny  system.

Opublikowano

Dobra to teraz wyczytałem że jeszcze z biosem są problemy, że trzeba najnowszy jaki jest a mój nie ma aktualizacji od 2014 roku... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wtedy jeszcze nie było nawet Win 8.1   

Mogą być z tym problemy?

Opublikowano
6 minut temu, geforc napisał:

Dobra to teraz wyczytałem że jeszcze z biosem są problemy, że trzeba najnowszy jaki jest a mój nie ma aktualizacji od 2014 roku... [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wtedy jeszcze nie było nawet Win 8.1   

Mogą być z tym problemy?

Stabilnie działa ? jak tak to nic nie aktualizuj tym   bardziej tych wer.....  beta.

Zrób kopie wszystkiego co tam potrzebujesz   złap pierwszą lepszą dziesiątkę zainstaluj na próbę i będziesz wiedział co jest co.

Potem wykonaj to co napisałem zainstaluj dziesiątkę taką jak Ci by odpowiadała i ok

Masz tego do wyboru do koloru.

Opublikowano
28 minut temu, geforc napisał:

no bios działa stabilnie nic się nie dzieje, tylko stary już...

ale nowszego nie widać tam więc ok  a z eksperymentami to Ty lepiej  z daleka   bo wiedza u Ciebie chyba słaba ?

Opublikowano
2 godziny temu, geforc napisał:

I co wszystkie hasła, zakładki itp z przeglądarki potracić?

A co za problem zrobić export zakładek? Przecież każda szanująca się przeglądarka ma taką opcje. Poza tym można użyć synchronizacji. Ja natomiast używam Firefox Portable i nie mam takich problemów. W razie co kopiuje cały katalog i mam wszystko przeniesione i ustawione jak w chwili wyłączenia przeglądarki.

P.S. Zrób sobie tą aktualizacje z Win7 do 10 i zobaczysz, czy jest ok, Na nowo zawsze możesz zainstalować.

Opublikowano

Dobra, ogarnąłem się i zrobiłem, wszystko działa super, nie było żadnych błędów. 

Mam tylko pytanie odnośnie konfiguracji ekranu a dokładniej tego obrazka w załączniku

Mam ustawione żeby pokazywała się pogoda w tym ekranie blokady ale nie pojawia się albo raz się pojawi a na następnym wylogowaniu już jej nie ma. Jak zrobić żeby pokazywała się za każdym razem ? Druga sprawa to te napisy ze spamem Windowsa 11, da się je usunąć?

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]