Skocz do zawartości

System Service Exception problem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam problem z półrocznym komputerem. Wczoraj czy przed wczoraj przy uruchamianiu pokazał się niebieski ekran ze smutną minką i napisem, że system napotkał problem. Problem nazywa się"system service exception (atikmpag.sys). Po czym komputer włącza się jeszcze raz, już bez problemu. Tylko strasznie długo muszę czekać na pojawienie się okna logowania. Potem już w trakcie korzystania nie ma żadnych problemów. Reinstalowałem sterowniki do grafiki, nie pomogło. Naprawdę nie znam się na komputerach i nie wiem co mogę z tym zrobić. Mój system to Win 8.1. Z góry dziękuję za pomoc. 

Opublikowano

Czy nie posiada ktoś może jakoś prościej napisanego rozwiązania problemu, albo jak sobie z tym poradził? Niestety nie chcę grzebać sam, żeby nic nie skopać. A nie sformatuję systemu bo przy zakupie nie było dołączonej płyty z systemem. -.-

Opublikowano

driver sweeper i reinstalacja sterow na najnowsze

podkrecasz karte ? przegrzewa ci sie ?

Opublikowano

Nie nic nie dłubę przy podkręcaniu karty i tak dalej. Raczej się nie przegrzewa, po prostu jest ciepły jak to laptop. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale właściwie tak zaczęło się robić od instalacji Wiedźmina 2 (oryginalna gra). Od tego czasu wywala ten błąd. Teraz jeszcze pokazało się coś takiego "System windows nie może odnaleźć pliku igfxEM.exe. Upewnij się że nazwa jest wpisana poprawnie".

Opublikowano

nie napisales ze to laptop w pierwszym poscie, 

igf to stery od integry intela w procesorze,

wywala w innych grach, oknach ?  jezeli nie to zainstaluj starsze stery

Opublikowano

Przywróciłem system do kilku dni wstecz i jak na razie jest w porządku. Wyświetliło mi ostatnio komunikat że sterownik Intel GPU jest do pobrania i zainstalowania (nowszy). Zainstalować go?

Opublikowano

Jeśli to laptop z 2 kartami graficznymi(zintegrowaną i dedykowaną) tasowanie aktualizacjami sterowników nie jest tak proste - generalna zasada jest prosta: najpierw sterowniki do karty zintegrowanej, a następnie do dedykowanej. Należy uwzględnić teoretyczną niezgodność nowszych sterowników pomiędzy sobą innych niż te ze strony producenta laptopa - problem dotyka w szczególności koegzystencji kart Intel + AMD. Kolejna sprawa, to przełączanie karty graficznej - niestety nie zawsze działa właściwy wybór automatycznie - trzeba dana grę przypisać ręcznie.

A nie sformatuję systemu bo przy zakupie nie było dołączonej płyty z systemem. -.-

Żadna płytka nie jest wymagana - partycja recovery oraz w Win 8/8.1 odświeżanie systemu.

Raczej się nie przegrzewa, po prostu jest ciepły jak to laptop.

Dzisiejsze laptopy rzadko są ciepłe na zewnątrz obudowy - dopiero po dłuższym graniu.

Opublikowano

Gry przypisuję ręcznie, właśnie mam integrę Intela+Amd. Co do grzania przy graniu 2 czy więcej godzin robi się ciepło. Użyłem tego driver sweeper co mi ktoś podpowiedział. Efektem było to że komputer przestał reagować na zmianę jasności, więc przywróciłem system. Tak właściwie to co może być powodem tego blue screena przy starcie i długim czasem oczekiwania na pojawienie się panelu logowania?

Opublikowano

Zrobiłeś sobie bałagan w systemie i sterownikach, a tak na marginesie wszelkie programy do pobierania sterowników to shit dla laików. Zrób sobie porządek w systemie i sterownikach oraz komponentach niezbędnych do gier typu DX i biblioteki VC++, albo pomyśl o reinstalacji systemu - względnie czekaj do aktualizacji systemu do Windows 10.