Skocz do zawartości

Lenovo Y540 dziwny problem z ekranem od nowości w każdej grze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, laptop to Lenovo Legion y540

CPU Intel i5 4/8

Ram 16gb hynix 2x8 ddr4

GPU NVIDIA GTX 1660 ti 6gb

SSD Samsung OEM 256gb

Matryca 144hz 17,3'

Próbowałem już wszystkiego,różne biosy,różne sterowniki chipsetu z strony Lenovo,grafiki od NVIDI, czysta instalacja windowsa 10 bez żadnych ustawień i sama gra i znowu to samo, wie ktoś co to może być,spotkał się ? Obraz zaczyna się dziwnie jakby rozgrywać/trząść/szarpać/ i po chwili mu przechodzi, czasami to występuje kilka razy w ciągu jakiejś gry,a czasami nawet wcale,dodaje link z filmu z jednej z gier. W momencie gdy to się dzieje,puszczam myszkę i nie wykonują żadnych ruchów nią w grze ani grana postacią . 

Sprawdzałem również pamięć ram,dysk SSD. Czy to problem softu czy może hardware np odświeżanie matrycy gryzie się z grami ? 

Opublikowano
31 minut temu, John Marston napisał:

Wlaczales vsync? Jesli nie to sprobuj

W panelu sterowania nvidu mam zaznaczoną opcje że aplikacja 3D zarządza ustawieniami,i w każdej grze zawsze włączam synchronizacje pionowa i ograniczam liczbę klatek do 144 

Opublikowano

Mam podobny sprzęt ... MSI 10750H/16/1660Ti i jeszcze w żadnej grze nie zauważyłem podobnego efektu. Matrycę też mam 144 Hz. Pierwsza myśl, że to jakiś problem właśnie z nią lub GeForce.

Pobaw się jeszcze na innych grach i jeśli się to powtarza to gwarancja.

ps. tylko, że ja nie kombinuję z ustawieniami ... co najwyżej max detale i do przodu   :tooth: 

ksiadz3d lubi to
Opublikowano
25 minut temu, zdzisiek24 napisał:

Mam podobny sprzęt ... MSI 10750H/16/1660Ti i jeszcze w żadnej grze nie zauważyłem podobnego efektu. Matrycę też mam 144 Hz. Pierwsza myśl, że to jakiś problem właśnie z nią lub GeForce.

Pobaw się jeszcze na innych grach i jeśli się to powtarza to gwarancja.

ps. tylko, że ja nie kombinuję z ustawieniami ... co najwyżej max detale i do przodu   :tooth: 

Racja, podobny sprzęt,choć może matryce mamy po 144hz to mogą być inne, u mnie też nic nie ustawiam, tylko te synchronizacje pionowa włączam w każdej grze, sterowniki od nividi zawsze instalowane na czysto z użyciem DDU do czyszczenia poprzednich,a może właśnie ta synchronizacja pionowa powoduje ten problem, gdzieś czytałem że tak kolorowo wcale z nią nie jest i powoduje ona inny problem bo klatki i tak czekają w kolejce i następuje jakieś dławienie się ich,coś takiego.. spróbuję pograć jeszcze bez niej, a to coś działo mi się już w call of duty cold war, wiedźmin 3, metro exodus, Battlefield 5, wiec to nie wina gier, jak nic nie pomoże to pewnie oddam na gwarancję bo mam go dopiero rok,lecz tak jak mówię raz to coś się pojawia kilka razy nawet a raz przez całą sesję grania NIC  hmm chociaż ja po cichu gdzieś stawiam że ten glich powoduje karta graficzna gdy dochodzi do jakiejś temperatury choć maks odnotowalem 70 stopni, lub może jakieś zegary rdzenia jej lub pamięci coś takiego powodują, ew właśnie ta matryca 

Opublikowano

Tak jak mówisz - możliwe, że to niezamierzony objaw pseudo "bezpieczników" od Lenovo. Ostatnio producenci laptopów ładują top podzespoły by później ze względu na temperatury, kiepskie chłodzenie, oszczędzanie baterii ... ograniczają napięcia, zegary itp. Efektem mogą być takie "kwiatki".

I co zrobisz, jak nic nie zrobisz ?      :E

ksiadz3d i MarcinGX lubią to
Opublikowano

Jestem też na innym forum typowo mojego modelu o nikt nie miał takiego czegoś jak ja, s dużo ludzi tam ma różne konfiguracje, dziewczyna też ma ten sam model co ja, tylko procek ma i7 zamiast i5 i 60hz zamiast 144, śmiga wszystko,więc u mnie tylko coś takiego jest, pogram dłuższy czas nie włączając synchronizacji pionowej i zobaczę czy się to pojawi, najgorsze jest to że jakbym chciał oddać na gwarancję i załącze taki filmik to oni i tak samo będą testować swoimi metodami by wywołać to coś i zapewne im się nie uda skoro raz to jest z jakiejś przyczyny a raz nie haha, sam miałem kupic tego Asusa tuf 17 cali, z szybką matryca,ryzenem,i 1660ti,ale wychodził on drożej chyba niż dałem za tego Lenovo, no i zanim trafił do sklepów to minęło trochę czasu a chcialem mieć już lapka... Pozatym matryca pokrycie barw itp wypadała lepiej w legionie, tak przynajmniej wyczytałem z pewnego bloga, który pewien gość prowadzi i tworzy co jakiś polecane laptopy 

Opublikowano

Usuń sterowniki tym programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , zainstaluj  nowe ze strony producenta  , i napisz czy nie masz przypadkiem 2 kart graficznych? Bo jesli tak to w ustawieniach grafiki ustaw skalowanie ekranu na pełnym ekranie i ustaw na kartę dedykowaną.

ksiadz3d lubi to
Opublikowano
30 minut temu, kairo1981 napisał:

Usuń sterowniki tym programem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  , zainstaluj  nowe ze strony producenta  , i napisz czy nie masz przypadkiem 2 kart graficznych? Bo jesli tak to w ustawieniach grafiki ustaw skalowanie ekranu na pełnym ekranie i ustaw na kartę dedykowaną.

Robiłem już coś takiego,za każdym razem w sumie tak robię jak robię update sterowników grafiki, czysty system też był stawiany nawet dla pewności i bez żadnego ustawiania w systemie Gra zainstalowana była jakaś i też to się pojawiało w losowych momentach, synchronizacja pionowa włączona była tylko w każdej grze to jedyny wspólny mianownik dla tych gier i tego problemu, może to powodowało ten glitch dziwny, czasami gram kilka godzin jednego dnia i nie pojawi się to wcale, a innego dnia zagram i pojawi się kilka razy w różnych odstępach czasowych,albo raz,no loteria można powiedzieć, powoli myślę że ta 1660 Ti to powoduje lub matryca 144hz, dziś wyłączyłem synchronizacje pionowa i zobaczymy czy pojawi się to 

Opublikowano
7 godzin temu, kairo1981 napisał:

W serwisie z tym problemem wyłacza ci kartę zintegrowaną , bo czytalem gdzieś  na anglojezycznej stronie że tak robili.

nawet w polsce tak, wiem nikt nie pytał ale mój nieogar kolega dał kompa do naprawy bo bugowała mu sie grafa w kazdej grze, d - bile z naprawy w biose wylaczyli dedykowana a okazalo sie ze to tylko sterownik

Opublikowano
8 godzin temu, kairo1981 napisał:

W serwisie z tym problemem wyłacza ci kartę zintegrowaną , bo czytalem gdzieś  na anglojezycznej stronie że tak robili.

Wyłączyli ale jaki był problem? Bo nie wiem jaki związek ma zintegrowana z dedykowana?  Bo to na tej drugiej problem występuje, a integry nawet nie używam, cały czas tylko dedykowanej używam czy to gry czy pulpit itd