Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
14 minut temu, poseq napisał(a):

Teraz pytanie czy można to odpalić na starym cpu,

Skoro tu

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

To i tego się da.

Powinno tak samo jak 22h2

Troszkę mi się te wpisy tam powyżej przestawiły z tym filmikiem.

Podam może jeszcze tak -RUFUSEM

poseq i plusik lubią to
Opublikowano
1 hour ago, darude123 said:

Potwierdzam, właśnie się pojawiło 23h2 w wu, instaluję właśnie.

Po instalacji jest 23h2 22631.2506 przynajmniej u mnie.

Pobrałem z oficjalnej strony English (United States) x64, zainstalowałem przed chwilą i mam 23h2 22631.2428
SHA256 71A7AE6974866603D366A911B0C00EACE476E0B49D12205D7529765CC50B4B39

Z czego wynika ta różnica?
edit: już mam 23h2 22631.2506, wersja po instalacji aktualizacji: 2023-10 Cumulative Update Preview for Windows 11 Version 23H2 for x64-based Systems (KB5031455)

Opublikowano

* Ktoś wyżej pisał że system zmusza użytkownika do tworzenia konta microsoft - to nie jest prawda.
Podczas instalacji wystarczy zaznaczyć instalacja bez dostępu do internetu, nie łączysz się z siecią,
jeżeli masz internet przez kabel, odłączasz go przed instalacją, jeżeli wifi nie łączysz.

* Nie trzeba już żadnego obejścia, system windows 11 23h2 instaluje się na starszych sprzętach normalnie,
nie wyskakuje nawet info o niewspieranym cpu.

Nie tworzyłem pendrive rufusem.
Na pendrive mam wgrany Ventoy [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Ogólnie polecam każdemu, lepsza opcja niż rufus i wszystkie inne.
Wystarczy wgrać Ventoy i już nigdy nie musisz tworzyć bootowalnego pendrive.
Wystarczy skopiować plik .iso z windows 7, 10, 11, ubuntu etc. na pendrive.
Możesz skopiować nieskończoną ilość .iso z instalatorem ubuntu, windows, a po zbootowaniu
Ventoy wyświetli listę ze wszystkimi instalatorami .iso, można wybrać i się instaluje:)
Można np. sprawdzić sha256 pliku który jest już wgrany na pendrive, a z rufusem i.in. nigdy nie wiesz czy się dobrze wgrało.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Mnie to tylko jedno zastanawia, jak z owej strony pobieramy iso to w nazwie mamy 23H2, zas gdy pobieramy mediacreatora to on ma podpis z maja 2022 r . Czy mediacreator tez juz robi 23H czy nadal 22H (10.0.22621.1)?

Opublikowano
51 minut temu, Portalnet napisał(a):

Nic nie robie, czekam na WU

i masz rację :)

a z tymi aktualizacjami to też dziwne starszy sprzęt dostaje wcześniej od nowości.

Windows 11 2023 Update (23H2) oficjalnie wydany!
Microsoft ogłosił dostępność Windows 11 2023 Update (Windows 11, version 23H2). Wersja ta zawiera wszystko to, co wydany parę tygodni temu Moment 4 Update, plus kilka drobnych nowości. Aktualizacja obsługiwana jest przez znaną technologię serwisowania. Dowiedz się z naszego artykułu, co nowego w tej wersji, jak uzyskać aktualizację oraz co firmy powinny o niej wiedzieć.

plusik lubi to
Opublikowano
7 minut temu, LAGUNA napisał(a):

i masz rację :)

Ja 23H2 miałem w WU ale wyskakiwał mi błąd przy pobieraniu. Więc pobrałem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i zaktualizowałem do wersji 23H2. Wszystko poszło pięknie i gładko :)

plusik i LAGUNA lubią to
Opublikowano
16 minut temu, LAGUNA napisał(a):

Nie wiem jak u kogo ale u mnie żadnych problemów z tą aktualizacją (KB5031455)

U mnie restart ustawień adrenaline (AMD) z kazdym uruchomieniem komputera :(:(

Opublikowano
41 minutes ago, plusik said:

To już tradycja. Kluczowa aktualizacja Windows 11 psuje komputery

"Co bardzo istotne, Microsoft jest świadomy tych problemów i pracuje nad ich rozwiązaniem.
Niemniej jednak, użytkownicy chcący naprawić swoje komputery powinni czym prędzej
odinstalować najnowsze uaktualnienie. Wystarczy przejść do Windows Update wewnątrz
ustawień, odszukać historię zainstalowanych uaktualnień i wybrać tę o identyfikatorze
KB5031455."

Zauważyłem właśnie dziwne lagi po instalacji tej opcjonalnej aktualizacji, poza systemem gra też zaczęła przycinać:) Tak się wkurzyłem że w jednej chwili wyłączyłem telemetrię i inne programem [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]oraz wyłączyłem wiele programów systemowych tym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Niestety nie pomogło. Za chwilę odinstaluję, a nawet zrobię format dysku i wleci czysty 23h2 22631.2428. I niech nikomu nie przychodzi do głowy instalować KB5031455, wersja 23h2 22631.2506 jest paskudna, bo taka jest po instalacji tej aktualizacji - przynajmniej na dzień 11.1.2023:)
Dodam że nie chciałem korzystać z tych powyższych programów, po instalacji systemu wszystko hulało błyskawicznie, nawet najmniejszej przycinki, teraz nawet przesuwanie okienka jest jakby mniej płynne. Microsoft narzuca nam tę aktualizację, w windows update pokazuje się ona od razu na wstępie, a to przecież opcjonalna a potraktowana jako ważna.
Zrobię formata bo nie wierzę że samo odinstalowanie pomoże, pewnie coś tam pozostanie naruszone, nie ma co ufać skoro wychodzą takie problemy.

"Po zaktualizowaniu Windows 11 wielu graczy zgłosiło problemy z wydajnością gier.
Niektóre gry przestawały działać lub zawieszały się w trakcie rozgrywki. Dla wielu
użytkowników była to olbrzymia udręka, ponieważ Microsoft zapowiadał poprawę
działania wielu tytułów.
Niestety, te problemy dotyczyły nie tylko gier, ale również samej wydajności systemu.
Niektórzy użytkownicy donosili o różnorakich problemach z pamięcią.

Warto podkreślić, że raportowane kłopoty nie były sporadyczne. Wielu użytkowników
- na różnych konfiguracjach sprzętowych - zgłaszało podobne problemy, co sugeruje,
że nie mamy do czynienia z jednostkowymi trudnościami."

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Właśnie oni zawsze mają świadomość a TY się męcz.

20 minut temu, Spirit napisał(a):

U mnie restart ustawień adrenaline (AMD) z kazdym uruchomieniem komputera :(:(

Nie wiem  czy coś to da ale radzą tak:

może jeszcze tym programem  poszukać w opcjach 

Windows 11 Manager

plusik lubi to
Opublikowano
20 minut temu, LAGUNA napisał(a):

może jeszcze tym programem  poszukać w opcjach 

Windows 11 Manager

Nie znalazłem w tym programie opcij usunięcia aktualizacji. Dziwne że wszyscy piszą że ta akt. wyszła  30-31 paź. a u mnie wjechała  27 paź. Moze tu leży przyczyna ? No trudno trzeba przygotować nowego wind.

Opublikowano
29 minut temu, Spirit napisał(a):

? No trudno trzeba przygotować nowego wind.

Właśnie tak samo pomyślałem .

30 minut temu, Spirit napisał(a):

Dziwne że wszyscy piszą że ta akt. wyszła  30-31 paź. a u mnie wjechała  27 paź.

u mnie też 27 październik się znalazła.

plusik lubi to
Opublikowano

Poczekam spokojnie na WU :) , skoro nie ma to może cos u mnie jest nie tak i aktualizacja wstrzymana.

Zastanawia mnie jednak dlaczego iso 23H2 jest prawie 1GB wieksze niz 22H2, po za tym nie ma nowego mediacreatora dla 23H2, na stronie jest stary. Ktos cos wie w tej sprawie ?

SirGon i LAGUNA lubią to
Opublikowano
27 minut temu, Portalnet napisał(a):

Zastanawia mnie jednak dlaczego iso 23H2 jest prawie 1GB wieksze niz 22H2, po za tym nie ma nowego mediacreatora dla 23H2, na stronie jest stary. Ktos cos wie w tej sprawie ?

Możliwe że "Inteligencja" miesza tam pododawali

tam pododawali nowa kopia zapasowa

sklep Microsoftu itp.  te dodatki mogą robić swoje. (tak mi się wydaje że to jest powodem zwiększenia obrazu)

Mówią jeszcze to:

Gdy tylko wyświetli się możliwość pobrania aktualizacji 23H2, kliknij w przycisk „Pobierz i zainstaluj”. Po pobraniu aktualizacji uruchom ponownie komputer, a dokona się jej instalacja. Warto jednak wspomnieć, że aktualizacja udostępniana jest kolejnym użytkownikom stopniowo i być może pojawi się ona jako dostępna do instalacji na Twoim komputerze za kilka dni.