Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, TheStraight napisał(a):
4 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

A możesz mi powiedzieć co cię tak rozbawiło bo w sumie nie rozumiem.

Rozbawiłeś mnie trafnym stwierdzeniem a mianowicie

4 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

Linux nie jest od tego żeby być przyjaznym systemem...

koledzy z pracy twierdzą iż "Linux to system któremu M$ nigdy nie dorówna, to system który ma potencjał, którego ludzie nie widzą, bo widzieć nie chcą" itd oni nazywają Windowsa WinGrozą itd. ja się z Tobą zgadzam co do samego linuxa gdy zacytowałem im Twą opinię oburzyli się, a mnie to rozbawiło gdyż jest ktoś (Ty) kto myśli podobnie do mnie samo stwierdzenie jest bardzo trafne, i prawdziwe lecz koledzy uważają ze takie osoby jak ja są uprzedzone do linuxa a według nich to nieomal system doskonały itd

dla mnie Linux jest specyficzny, nie jest przyjazny użytkownikowi, nie jest intuicyjny i ogólnie niszowy system dla pasjonatów lub masochistów system dla wybranych czasem korzystam z Ubuntu do podstawowych zastosowań

15 minut temu, TheStraight napisał(a):

Linux\GNU nigdy nie był projektowany z zamysłem dla małpy kowalskiego żeby odpalać sobie na nim gierki i do takiego stanu raczej ani ty nie doczekasz ani ja. Można sobie gadać że no jakimiś protezami coś zrobisz ale patrząc na rzeczy które się dzieją z niektórymi dystrybucjami jak Fedora gdzie z oficjalnych repo podmieniony jest pakiet MESY na taki bez wsparcia akceleracji sprzętowej GPU w przegląarkach to cóż..

Masz racje myślę , iż gdyby M$ i społeczność Linuxa ze sobą współpracowały (co raczej nie jest możliwe) to obie strony mogłyby się od siebie wiele nauczyć i skorzystać na swej wiedzy i doświadczeniach oczywiście złości mnie iż M$, coś dodaje "tworzy" wydaje, a potem sypią się problemy zastanawiam się, czy aktualizować system, a jeżeli tak, to co się wysypie, czy w ogóle system po aktualizacji wstanie

po za tym, M$ nie chce stworzyć nowego systemu od podstaw gdyż albo nie potrafią, lub im się nie chce a my płacimy za system trup to jest irytujące, więc uważam iż nazywanie Windowsa tak a nie inaczej ma sens przez to jak M$ nas traktuje a my mamy płacić za system który jest w ciągłym trybie beta jednego systemu nie dopracują a wypuszczają kolejny

mam wrażenie iż M$ nie nadąża za postępem i ich systemy są coraz bardziej nieudolne, robione na kolanie byle wydać a potem przez 10 lat wydawać poprawki do systemu który ma więcej błędów  niż wiemy potem się dowiadujemy że znaleziono jakieś bardzo groźne luki itd więc stąd moje podejście do Windowsa wypuszczają pół produkty a my robimy za króliki doświadczalne

widzę ile jest tutaj fajnych modów które robią z Windowsa warty uwagi system dlaczego M$ nie pozwala użytkownikom na modowanie systemu czy tworzenie kompilacji tak jak jest w linuxie ale to tylko gdybanie M$ nigdy nie udostępni komu swego potworka aby system był rozwijany przez użytkowników

tyle w temacie 🙂

Pozdrawiam

LAGUNA lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

@FILAGOL Jak napisał Laguna wyżej. I tak Linux jak i Windows mają swoje dobre i złe strony w zależności od zastosowania. W przypadku użycia go do pracy z kodem czy innymi kompilatorami to linux będzie miał częściej przewagę nad tym. Ja pisząc tamto patrzyłem bardziej na stronę takiego zwykłego Kowalskiego który nie klepie kodu ani VM'ek tylko używa kompa do neta i do grania no i tu nie ma co się łudzić że Linux jak chodzi o prostotę użytkowania nie ma szans bo właśnie z takim zamysłem był planowany Windows. Jeśli chodzi o współpracę M$ i ludzi od distr linuxa to w sumie coś takiego istnieje od dawna tyle że tu nie chodzi o celowanie w końcowego użytkownika kowalskiego tylko rozwiązania biznesowe (chmury itp). Microsoftowi ani innym firmom nie opłaca się pomagać odpalać swoich gierek czy udostępniać swojego kodu bo by tylko na tym stracili dlatego też gierki są pod DX a mniejsza część pod Vulkan (OpenGL jest za stary obecnie). Co do błędów i robienia systemów na kolanie to ciężko cokolwiek tu ciekawego powiedzieć. Mając 7kę kiedy wyszła mało kto miał dostęp do super szybkiego neta na którym pobierał aktualizację w ciągu minuty i je instalował. Z mojego doświadczenia to większość siedziała na wersjach które były dostarczone na instalce i tyle. Po prostu obecnie Windows to nie tylko kawałek systemu ale też multum usług które są zależne od siebie. Chcąc to wszystko aktualizować na milionach konfiguracji nie ma opcji żeby poszło to bez błędów...

Chyba wystarczy :L

FILAGOL i LAGUNA lubią to
Opublikowano
21 godzin temu, zdzisiek24 napisał(a):

To tak jak alkoholicy którzy chleją wódę litrami, spotykają się raz w miesiącu w klubie AA by przez godzinę ponarzekać jaka to ona niezdrowa i niesmaczna.

@zdzisiek24 To jest drużyna pierścienie ,gdyby nie oni to by ten cały fanclub nie :Distniał

Windows 11 dawno nie otrzymał takiego buildu. Liczba nowości robi wrażenie

Opublikowano

Windows 11 23H2 z kompilacją 22631.2050 i ogromem nowości
Microsoft wypuścił wczoraj aktualizację [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Insider Preview w Beta Channel. Jak zwykle rozdzielona jest ona na dwa buildy: 22621.2050 bez nowych funkcji i 22631.2050 z włączonymi nowymi funkcjami. Tym razem w changelogu znalazło się bardzo dużo nowości, które wcześniej testowane były w kanale Dev Channel.

Źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Windows 11: aktualizacja KB5028254 czeka w Windows Update

Microsoft udostępnił kolejne aktualizacje dla systemów operacyjnych. W przypadku Windowsa 11 22H2 pakiet oznaczono jako KB5028254 i powinien być już dostępny dla wszystkich w Windows Update.

manfredi lubi to
Opublikowano

Nowy styl wyświetlania powiadomień w Windows 11
W wydanej wczoraj [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] do systemu Windows 11 zawitało trochę nowości z obszarów Windows Spotlight, powiadomień, Windows Copilot, menu Start, paska zadań i zasobnika, Eksploratora plików, układów przyciągania, Ustawień i nie tylko. W linkowanym artykule możecie sprawdzić listę zmian. Teraz przyjrzymy się bliżej jednej z nich, a mianowicie nowemu stylowi wyświetlania informacji o powiadomieniach.

plusik i JanKo66 lubią to
Opublikowano

Windows 11 z ogromnym buildem. Można testować nowego asystenta AI
Windows Copilot stał się właśnie dosyć powszechniejszym rozwiązaniem, bowiem trafił do osób będących członkami wersji beta systemu Windows 11, wcześniej mogli skorzystać z niego wyłącznie deweloperzy. To dobra wiadomość, choć należy liczyć się z ograniczoną liczbą dostępnych interakcji, nadal mówimy przecież o niepełnym produkcie. Wdrożona aktualizacja to ponadto szereg pomniejszych usprawnień oraz rozwiązań mogących przydać się w trakcie standardowego korzystania z oprogramowania. Przyjrzyjmy się temu wszystkiemu nieco bliżej.

plusik lubi to
Opublikowano

Sierpniowy Patch Tuesday: aktualizacje zabezpieczeń Windows 11 22H2 i 21H2

plusik lubi to
Opublikowano

Obraz ISO i nowe funkcje z Dev Channel w Windows 11 (build 25931 w Canary Channel)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Insider Preview otrzymał  aktualizację do builda 25931 w Canary Channel. Wersja ta jest dostępna zarówno poprzez Windows Update, jak i w formie obrazu ISO. Pojawiło się w niej trochę nowości wydanych już wcześniej w Dev Channel, a także zmian związanych z lokacją kontrolera domeny, możliwością odinstalowywania aplikacji systemowych, Eksploratorem plików, Dynamicznym oświetleniem i Windows Spotlight.

plusik i Ryzenek lubią to
Opublikowano

Natywna obsługa RAR w Windows 11 23H2 (build 22631.2199 w Beta Channel)
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Insider Preview otrzymał dziś aktualizację w Beta Channel (wersja 23H2). Jak zwykle dostępne są dwie kompilacje: 22621.2199 bez nowych funkcji i 22631.2199 z włączonymi nowymi funkcjami. Wśród nowości m.in. natywna obsługa RAR i innych formatów archiwów, ulepszenia podglądu plików w menu Start, aktualizacja ustawień ikon paska zadań, ulepszenia Narratora i ustawień oraz poprawki błędów.

SirGon i plusik lubią to