Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

ja też się cieszę.! Ale jak to jest... coś spieprzyliśmy i teraz wam mówimy że zróbcie to i się naprawi i tak to trwa i trwa  czyli nie wiemy tak naprawdę co ta znowu spie. za jakiś czas. Więc z tym Huraaa  to spokojnie wszystko to... no waśnie sami se odpowiedzmy. :P

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Jak zawsze

Microsoft potwierdza katastrofalny błąd
Firma potwierdziła problem w oficjalnym komunikacie:

– Błąd dotyczy wyłącznie urządzeń USB w WinRE po zainstalowaniu aktualizacji z 14 października 2025. Pracujemy nad poprawką, która usunie ten problem w najbliższych dniach.

Choć Microsoft zapewnia, że trwają prace nad rozwiązaniem, eksperci ostrzegają, że użytkownicy mogą utknąć z nieuruchamiającym się komputerem. Brak dostępu do klawiatury i myszy oznacza, że nie da się nawet wejść do podstawowych narzędzi naprawczych systemu.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

KB5070773 Aktualizacja systemu Windows 11 25H2 / 24H2 poza pasmem rozwiązuje problem z myszą i klawiaturą [Pobierz]

Ta aktualizacja rozwiązuje problem z myszą i klawiaturą w trybie awaryjnym. Spowoduje to zmianę numeru wersji na 26200.6901 i 26100.6901

[USB] Poprawka: Po zainstalowaniu aktualizacji zabezpieczeń systemu Windows (KB5066835) wydanej 14 października 2025 r. urządzenia USB, takie jak klawiatury i myszy, przestają działać w środowisku odzyskiwania systemu Windows (WinRE). Ten problem uniemożliwia przechodzenie do opcji odzyskiwania w środowisku WinRE. Należy pamiętać, że urządzenia USB w systemie operacyjnym Windows będą nadal działać normalnie. Ta aktualizacja całkowicie zastępuje KB5066835.

Pobierz: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

stens lubi to
Opublikowano

Microsoft ma poprawkę dla błędu systemu Windows 10, 11 i serwera, ale jest to trudne. 

W ciągu ostatnich kilku dni pojawiły się doniesienia o błędzie Windows Recovery Environment (WinRE), który sprawia, że urządzenia USB są bezużyteczne. Firma Microsoft wydała już łatkę dla tego konkretnego problemu, a teraz wprowadziła kolejną poprawkę na problem wpływający na wiele wersji systemu Windows.

Zasadniczo po zainstalowaniu najnowszych aktualizacji zabezpieczeń niektórzy użytkownicy zaczęli doświadczać błędów związanych z uwierzytelnianiem kart inteligentnych i certyfikatami. Ich karty inteligentne nie były rozpoznawane jako prawni dostawcy usług kryptograficznych (CSP) w aplikacjach 32-bitowych, nie były w stanie podpisywać dokumentów, a funkcje aplikacji, które opierają się na uwierzytelnianiu opartym na certyfikatach, nadal zawodziły. Ten błąd był oznaczany jako EVent ID 624 w dzienniku zdarzeń systemowych z komunikatami o błędach "określono nieprawidłowy typ dostawcy" i "błąd CryptAcquireCertificatePrivateKey". Firma Microsoft zdała sobie sprawę, że ten błąd jest związany z niedawną zmianą w systemie Windows, która wymaga użycia dostawcy kluczy pamięci masowej (KSP) zamiast dostawcy CSP dla certyfikatów kart inteligentnych opartych na RSA w celu zwiększenia bezpieczeństwa. Dobrą wiadomością jest to, że Microsoft ma poprawkę dla osób dotkniętych tym problemem. Zła wiadomość jest taka, że nie zostanie dostarczony za pośrednictwem usługi Windows Update, ponieważ wymaga zmiany wartości rejestru systemu Windows, która nie jest domyślnie uwzględniona w instalacjach systemu Windows. Jak zwykle należy pamiętać, że edytowanie wartości rejestru wiąże się z własnym ryzykiem, a nieprawidłowe modyfikacje mogą spowodować, że system stanie się bezużyteczny. Ale jeśli masz pewność, że wprowadzisz tę zmianę, zapoznaj się z poniższymi instrukcjami:

Cytat

Otwórz Edytor rejestru: Naciśnij Win + R, wpisz regedit i naciśnij Enter. Jeśli pojawi się monit w Kontroli konta użytkownika, kliknij przycisk Tak.
Przejdź do podklucza: Przejdź do HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Cryptography\Calais
Edytuj klucz i ustaw wartość: Wewnątrz Calais sprawdź, czy istnieje klucz DisableCapiOverrideForRSA. Kliknij dwukrotnie pozycję DisableCapiOverrideForRSA. W polu Data waluty wprowadź: 0
Zamknij i uruchom ponownie: Zamknij Edytor rejestru. Uruchom ponownie komputer, aby zmiany zaczęły obowiązywać.

image.png.812b0eae99dacab74b29f6fce72f5157.png Zmieniamy na wartość 0  image.png.2ef685614a7e51ce313756ca1638ee88.png

Ten konkretny błąd dotyczył systemu Windows 11 (wersja 25H2, 24H2, 23H2, 22H2), Windows 10 (wersja 22H2) i Windows Server (2025, 23H2, 2022, 2019, 2016, 2012 R2).

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Hej co oznacza ten wykrzyknik przy ikonie ONE DRIVE , pamięci jest w opór , wszystko zaktualizowane a nie mogę " dojść" o co  kaman , dziękuje za pomoc :)

Opublikowano

KB5067036 Windows 11 25H2 / 24H2 [Pobieranie ręczne] Opcjonalna aktualizacja październik 2025 r.

Firma Microsoft udostępniła nową opcjonalną aktualizację do pobrania dla systemów Windows 11 25H2 i Windows 11 24H2. Aktualizacją zbiorczą jest 5067036 KB. Spowoduje to zwiększenie numeru wersji odpowiednio do 26200.7015 (25H2) i 26100.7015 (24H2).

Poprawki i ulepszenia wprowadzone przez KB5067036:

Pobierz i zainstaluj ręcznie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

stens lubi to
Opublikowano
2 godziny temu, egoiszt napisał(a):

Hej co oznacza ten wykrzyknik przy ikonie ONE DRIVE

Copilot odpowiedział:

Żółty wykrzyknik przy ikonie OneDrive zazwyczaj oznacza problem z synchronizacją plików. Oto kilka możliwych przyczyn:
•     ⚠️ Brak połączenia z internetem – OneDrive nie może zsynchronizować plików, bo komputer nie ma dostępu do sieci.
•     🔄 Błąd synchronizacji – mogą występować konflikty plików, brak miejsca na dysku lub inne problemy techniczne.
•     🔐 Brak dostępu do plików – niektóre pliki mogą być zaznaczone na szaro i niedostępne, co wskazuje na problemy z ich pobraniem z chmury.
Aby rozwiązać problem:
1.     Sprawdź połączenie internetowe.
2.     Kliknij ikonę OneDrive i wybierz „Pomoc i ustawienia” → „Wyświetl problemy synchronizacji”.
3.     Upewnij się, że jesteś zalogowany na właściwe konto Microsoft.
4.     W razie potrzeby odłącz i ponownie połącz OneDrive z komputerem.

FILAGOL, LAGUNA i egoiszt lubią to
Opublikowano
Godzinę temu, stens napisał(a):

Copilot odpowiedział:

Żółty wykrzyknik przy ikonie OneDrive zazwyczaj oznacza problem z synchronizacją plików. Oto kilka możliwych przyczyn:
•     ⚠️ Brak połączenia z internetem – OneDrive nie może zsynchronizować plików, bo komputer nie ma dostępu do sieci.
•     🔄 Błąd synchronizacji – mogą występować konflikty plików, brak miejsca na dysku lub inne problemy techniczne.
•     🔐 Brak dostępu do plików – niektóre pliki mogą być zaznaczone na szaro i niedostępne, co wskazuje na problemy z ich pobraniem z chmury.
Aby rozwiązać problem:
1.     Sprawdź połączenie internetowe.
2.     Kliknij ikonę OneDrive i wybierz „Pomoc i ustawienia” → „Wyświetl problemy synchronizacji”.
3.     Upewnij się, że jesteś zalogowany na właściwe konto Microsoft.
4.     W razie potrzeby odłącz i ponownie połącz OneDrive z komputerem.

Wszystkie te info sprawdziłem wcześniej  , w Gemini pytając , ale dopiero dziś wszystko się " naprawiło " serdecznie dziękuje za wskazówki 

Opublikowano
W dniu 20.10.2025 o 21:04, LAGUNA napisał(a):

Microsoft wypuścił awaryjną łatkę, naprawiającą liczne błędy, które pojawiły się wraz z ostatnią aktualizacją KB5066835 systemu Windows 11 25H2. Niewidoczne peryferia to tylko jeden z problemów. Microsoft wypuszcza awaryjną łatkę, bo aktualizacja KB5066835 psuje Windowsa

Microsoft przygotował już łatkę, która ma wszystko naprawić, ale jej pojawienie się na wszystkich komputerach może trochę potrwać.

I ta łatka waży 3.5GB :E  Na razie działa :) 

LAGUNA lubi to
Opublikowano

to jak by komuś za dobrze szło :)

Katastrofa po aktualizacji. Windows 11 odcina i blokuje użytkowników

Najnowsze aktualizacje systemu Windows 11 spowodowały awarię mechanizmu identyfikacji użytkowników. W efekcie część użytkowników nie może zalogować się do swoich komputerów, a system wyświetla błędy uwierzytelniania. Firma przyznała się do błędu i zapowiedziała prace nad rozwiązaniem problemu.

zen888 i Kocurek lubią to
Opublikowano

Te blokowanie uzytkowników dotyczy tylko, gdy wpisuje się hasło do uruchomienia systemu ? Ja mam bez hasła i jest OK. No i pytanie: tak duży plik eliminuje naprawę systemu poprzez USB ? Przecież to prawie rozmiar ISO systemu :P

LAGUNA lubi to
Opublikowano
33 minuty temu, leven napisał(a):

Ja mam bez hasła i jest OK.

Ja też mam bez haseł i jest OK.

Te całe hasła to potrzebne ja psu majtki.

34 minuty temu, leven napisał(a):

Przecież to prawie rozmiar ISO systemu :P

No bo to jst idealny system ,a idzie jeszcze ulepszenie.:)

zen888 lubi to
Opublikowano

Bo to wszystko porypane jest, jednym nic nie wadzi innym znowu połowe systemu rozwala.

28 minut temu, Portalnet napisał(a):

U mnie po ostatniej aktualizacji, ciężko rozpoznaje twarz i odcisk palca,

To uważaj żeby przy którymś czasie Ciebie ABW-u nie odwiedziło.:)

@Portalnet a ciekawy jestem (oczywiście nie mówię że masz to robić) 

jak by sprawa wyglądała jak byś już miał nowy obraz bez pobierania najnowszych aktualizacji.

Opublikowano

Jest jeszcze jeden drobiazg, który nie działa u mnie na win11 25h2. Dopiero co zainstalowałem na czysto system przechodząc z 24h2 a od kilku dni 

nie zmieniają się tapety na ekranie logowania. Chwilę po zainstalowaniu systemu wszystko było OK lecz teraz od 3-4 dni pokazuje się ten sam obraz. 

Też tak macie?

Ustawienia - Personalizacja - Ekran blokady - W centrum uwagi windows - jest wciąż ta sama tapeta (jakiś zamek).

Opublikowano

@aro73  

Niewiem czy to coś da ale może być też i taki powód ,

może być konflikt ustawień z opcją "Pokaż obraz tła ekranu blokady na ekranie logowania", więc warto go wyłączyć i ponownie uruchomić komputer. 

Opublikowano
12 godzin temu, aro73 napisał(a):

Jest jeszcze jeden drobiazg, który nie działa u mnie na win11 25h2. Dopiero co zainstalowałem na czysto system przechodząc z 24h2 a od kilku dni 

nie zmieniają się tapety na ekranie logowania. Chwilę po zainstalowaniu systemu wszystko było OK lecz teraz od 3-4 dni pokazuje się ten sam obraz. 

Też tak macie?

Ustawienia - Personalizacja - Ekran blokady - W centrum uwagi windows - jest wciąż ta sama tapeta (jakiś zamek).

Mam tak samo,od kilku dni na ekranie blokady jest ten sam widok.Próbowałem reinstalować skryptem Personalizację Ekranu blokady i tapety pulpitu ale to nie pomogło.Tapety pulpitu zmieniają się normalnie ale tapeta ekranu blokady pozostaje ciągle taka sam.zaczęło się tak dziać po październikowej aktualizacji systemu.

Opublikowano
W dniu 23.10.2025 o 23:46, aro73 napisał(a):

Też tak macie?

To by wyglądało na to, że powodem jest aktualizacja z 24h2 do 25h2. Ja mam 25h2, ale prosto z ISO. 

No i nie mam zamka, tylko kilka fotek losowych w ekranie blokady.

Opublikowano

U mnie już działa.  Nie wiem czy naprawiło sie samo czy też podziałał sposób jaki znalazłem w necie.

Zrobiłem tak:

"Otwórz Wiersz polecenia jako administrator (wyszukaj "cmd", kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz "Uruchom jako administrator").
    Wpisz sfc /scannow i naciśnij Enter, a po zakończeniu wpisz DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth i naciśnij Enter.
    Po zakończeniu obu skanów uruchom ponownie komputer. "

Po restarcie był dalej zamek jako tapeta, więc zrobiłem tak: 

W prawym górnym rogu jest napis "Czy podoba Ci się to co widzisz" 

Dałem Nie - wybierz inny obraz, a nastepnie po zmianie tapety z zamka na inny obraz zostawiłem już tak i po ok. 24h dostałem nową tapetę.

Dziś sprawdzałem i funkcja w centru uwagi windows już zmienia normalnie tapety.

Nie wiem tylko jak długo bedzie to działać ale na razie jest wszystko OK. 

Na zmianę tapety trzeba czekać ok. 24-48 h.

Opublikowano
16 minut temu, SirGon napisał(a):

A jak zablokować automatyczną instalacje Edge?

Copilot tak odpowiedział:

"

Blokowanie aktualizacji i instalacji za pomocą Edytora zasad grupy (dla wersji Pro/Enterprise):
  1. Otwórz Edytor zasad grupy (wpisz gpedit.msc w wyszukiwaniu i naciśnij Enter).
  2. Przejdź do: Konfiguracja komputera > Szablony administracyjne > Składniki systemu Windows > Microsoft Edge.
  3. Ustaw zasadę, która blokuje instalację i aktualizację przeglądarki. 
4. Zmiana nazwy folderu instalacyjnego (metoda tymczasowa):
  • Możesz tymczasowo zmienić nazwę folderu instalacyjnego Microsoft Edge, co uniemożliwi jego ponowne uruchomienie, jednak aktualizacje systemu Windows mogą próbować go przywrócić. "