Skocz do zawartości

Windows 11 - ogólna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak będziesz logował się do Windowsa 11. Microsoft pokazał nowy interfejs

Microsoft przeprojektował interfejs Windows Hello w Windowsie 11. Logowanie do systemu i usług ma być milsze dla oka i bardziej intuicyjne.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

JanKo66 lubi to
  • Odpowiedzi 4,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Windows Hello odświeżone w Windows 11 23H2 (build 22635.4440 w Beta Channel)

W długi weekend Windows 11 Insider Preview otrzymał aktualizację w kanale Beta. Co ciekawe, to nadal wersja 23H2, mimo że od miesiąca 24H2 jest ogólnodostępna. Na listę zmian trafiło przede wszystkim zmodernizowane Windows Hello. Dodano też parę mniej znaczących zmian i poprawek.

Opublikowano

Kto ma i mu działa niech się cieszy.

Kto nie ma  niech przemyśli.

Ostatnia duża aktualizacja Windows 11 24H2 ma mnóstwo błędów. Sprawdź je, nim zainstalujesz

JanKo66, SirGon i DUDIX lubią to
Opublikowano

Wreszcie się doczekałem. Zobaczymy czy odpalę kompa po wszystkim:)

UPDATE:

Jakoś to działa, jedyne co wkurzające że przywróciło do ustawień domyślnych rozszerzenia plików i trzeba to ustawiać od nowa zależnie co czym otwieramy.

Doszły jeszcze jakieś dodatkowe aktualizacje.

Wersja niby całkowicie zaktualizowana to 26100.2161

UPDATE2:

Dalej mam problemy z normalnym uruchamianiem systemu tyle że to może być tylko u mnie bo już wcześniej to miałem tyle że na 23h2 było tak że po wpisaniu hasła pojawiał się goły pulpit bez ikon i paska i trzeba było czekać długo aż się pojawią najpierw ikony, a potem dopiero się pasek pojawiał.

Obecnie jest tak że jak się system uruchamia to jak zniknie logo windowsa przed logowaniem zostaje czarny ekran na dłuższy czas, potem logowanie i wtedy już mam od razu ikonki i pasek:)

Będę zmieniał dysk nie długo to zainstaluje czyściocha i może te problemy się skończą.

SirGon i LAGUNA lubią to
Opublikowano

Łatwiejsze uruchamianie jako administrator w Windows 11 (build 26120.2222 w Dev Channel)
Windows 11 Insider Preview otrzymał dzisiaj nowe kompilacje w kanałach Beta i Dev. Przechodzimy do tej drugiej. Build 26120.2222 wprowadza m.in. zmiany związane z uruchamianiem jako administrator oraz poprawki w Eksploratorze, wprowadzaniu, oknach i nie tylko. Poniżej dokładna lista zmian.

Windows 11: nowości w aktualizacji KB5046746
(OS Build 26120.2222) w Dev Channel

Uruchamianie jako administrator

Opublikowano
19 godzin temu, darude123 napisał(a):

Wreszcie się doczekałem. Zobaczymy czy odpalę kompa po wszystkim:)

UPDATE:

Jakoś to działa, jedyne co wkurzające że przywróciło do ustawień domyślnych rozszerzenia plików i trzeba to ustawiać od nowa zależnie co czym otwieramy.

Doszły jeszcze jakieś dodatkowe aktualizacje.

Wersja niby całkowicie zaktualizowana to 26100.2161

UPDATE2:

Dalej mam problemy z normalnym uruchamianiem systemu tyle że to może być tylko u mnie bo już wcześniej to miałem tyle że na 23h2 było tak że po wpisaniu hasła pojawiał się goły pulpit bez ikon i paska i trzeba było czekać długo aż się pojawią najpierw ikony, a potem dopiero się pasek pojawiał.

Obecnie jest tak że jak się system uruchamia to jak zniknie logo windowsa przed logowaniem zostaje czarny ekran na dłuższy czas, potem logowanie i wtedy już mam od razu ikonki i pasek:)

Będę zmieniał dysk nie długo to zainstaluje czyściocha i może te problemy się skończą.

Microsoft wznowił aktualizację?

Opublikowano

Nie mam pojęcia, mi się pojawiło wczoraj więc zaktualizowałem,  na poprzednich stronach też jedna osoba pisała że dostała, było to z tydzień temu.

Może jakoś partiami rozsyłają albo zależnie od konfiguracji, tam gdzie jest coś nie tak to blokują na razie aktualizację.

Opublikowano

Miałem 23h2 wczoraj, chcę wyłączyć kompa a tu aktualizacja do 24h2 sama się zainstalowała... No i oczywiście mam problem z serwerem NAS nie mogę wejść na dyski serwerowe. Problem już na stronie ms był i rozwiązania które  nie działają. Szukałem w necie i nic nie pomaga. Ma ktoś ten sam problem i znalazł rozwiązanie? I czy istnieje możliwość  wyłączenia update do 24h?

Opublikowano

Możliwe że tak.

Jeśli nie podoba Ci się aktualizacja Windows 11 24H2, możesz przywrócić poprzednią wersję systemu Windows, przechodząc do Ustawienia > System > Odzyskiwanie i wybierając Wróć. Spowoduje to przywrócenie poprzedniej wersji systemu Windows

darude123 lubi to
Opublikowano

U mnie 24h2 działa ok, więc nie wiem skąd te ciągłe artykuły że ciągle coś nie tak, trochę też to od konfiguracji kompa pewnie zależy.

Jedyny ból to brak możliwości wywalenia defendera, mimo innego antywirusa to badziewie dalej działa i mi spowalnia bez sensu kompa.

Opublikowano
13 minut temu, stens napisał(a):

Widziałem te różne poradniki ale to na 24h4 u mnie nie działa.

Nawet na forum mydigitallife widziałem to jest jakiś skrypt ale do instalacji offline przez dsim, nie ma prostego narzędzia żeby się tego pozbyć przynajmniej na 24h2

Opublikowano
Godzinę temu, darude123 napisał(a):

nie ma prostego narzędzia żeby się tego pozbyć

Skopiuj, wklej w notatnik i zapisz jako "Disable Windows Defender.cmd" u mnie działa.

Cytat

@echo off

rem ==  Run script as TrustedInstaller ==
WHOAMI /USER | FINDSTR "S-1-5-18" >nul || "%~dp0PowerRun_x64.exe" "%~0" &&exit

rem ==  Stop WinDefend Service ==
sc config WinDefend start= disabled & sc stop WinDefend >nul

rem ==  Turn off Windows Defender ==
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender" /v "DisableAntiSpyware" /t REG_DWORD /d "1" /f

rem ==  Delete Windows Defender scheduled tasks ==
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Schedule\TaskCache\Tree\Microsoft\Windows\Windows Defender" /f

rem ==  Disable Malicious Software Reporting Tool ==
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MRT" /v "DontReportInfectionInformation" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MRT" /v "DontOfferThroughWUAU" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg delete "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Image File Execution Options\MRT.exe" /f

rem ==  Disable Windows Defender Security Center Notifications ==
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender Security Center\Notifications" /v "DisableNotifications" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender Security Center\Notifications" /v "DisableEnhancedNotifications" /t REG_DWORD /d "1" /f

rem ==  Hide Windows Security Systray ==
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender Security Center\Systray" /v "HideSystray" /t REG_DWORD /d "1" /f

rem == Remove WinDefend service ==
reg delete "HKLM\SYSTEM\ControlSet001\Services\WinDefend" /f

rem == Disable smartscreen ==
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\System" /v "EnableSmartScreen" /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\PolicyManager\default\Browser\AllowSmartScreen" /v "value" /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer" /v "SmartScreenEnabled" /t REG_SZ /d "Off" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender\SmartScreen" /v "ConfigureAppInstallControlEnabled" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows Defender\SmartScreen" /v "ConfigureAppInstallControl" /t REG_SZ /d "Anywhere" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer\PhishingFilter" /v "Enabled" /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Internet Explorer\PhishingFilter" /v "EnabledV8" /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Internet Settings\Lockdown_Zones\3"  /v "2301" /t REG_DWORD /d "3" /f

rem ==  Disable smartscreen for store and apps ==
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppHost" /v "EnableWebContentEvaluation" /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\AppHost" /v "PreventOverride" /t REG_DWORD /d "1" /f
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\State" /v "AppAndBrowser_StoreAppsSmartScreenOff" /t REG_DWORD /d "0" /f

rem ==  Disable smartscreen for microsoft edge ==
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Edge\SmartScreenEnabled" /ve /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Edge\SmartScreenPuaEnabled" /ve /t REG_DWORD /d "0" /f
reg add "HKCU\SOFTWARE\Microsoft\Windows Security Health\State" /v "AppAndBrowser_EdgeSmartScreenOff" /t REG_DWORD /d "0" /f

powershell -nop -c Add-Type -As PresentationFramework;[System.Windows.MessageBox]::Show('Windows Defender is permanently disabled!')&exit

darude123, LAGUNA i JanKo66 lubią to
Opublikowano
3 godziny temu, darude123 napisał(a):

U mnie 24h2 działa ok, więc nie wiem skąd te ciągłe artykuły że ciągle coś nie tak

A na jaki system nie było psioczenia ,zawsze były art. jak nie na 10 to 11 itp.:)

U mnie  też działa nawet na komputerach na których nie ma  prawa działać.

zobacz ewentualnie 

darude123 lubi to
Opublikowano

Witam, kupiłem nowego laptopa z Win11 i ogólnie bym to dziadostwo wywalił, ale podobno nie wszystko na W10 w nim działa, więc spróbuje. Poleci ktoś w11 maksymalnie przypominający w7, szybki, stabilny. System głównie do gier nowszych jak i starszych i ogólnie do multimediów. 

Opublikowano
6 godzin temu, darude123 napisał(a):

U mnie 24h2 działa ok, więc nie wiem skąd te ciągłe artykuły że ciągle coś nie tak, trochę też to od konfiguracji kompa pewnie zależy.

Jedyny ból to brak możliwości wywalenia defendera, mimo innego antywirusa to badziewie dalej działa i mi spowalnia bez sensu kompa.

Dlaczego badziewie? Oferuje on całkiem niezłą ochronę przed wirusami i innymi typami złośliwego oprogramowania.

LAGUNA lubi to
Opublikowano

Może i oferuje, tylko po co to wciskać każdemu na siłę?

Mi to dysk zamula i ciągle robi coś w tle, buszuje po dyskach bez sensu, a nie mam jakiegoś kompa sprzed potopu.

Do tego tak jak widzę to zainstalowanie innego antywirusa nie dezaktywuje tego defendera i dalej on coś tam sobie robi w tle.

LAGUNA lubi to
Opublikowano
13 minut temu, darude123 napisał(a):

Może i oferuje, tylko po co to wciskać każdemu na siłę?

Zgadza się nic na siłę ja decyduje co ma być u mnie na kompie.:)

Co nie zmienia faktu iż tutaj kolega @JARST ma też rację.

Windows Defender to całkiem dobry program antywirusowy. Oferuje przyzwoite zabezpieczenia w chmurze i naprawdę dobrą obsługę klienta. Jest również automatycznie zainstalowany na najnowszych komputerach z systemem Windows, co oznacza, że nie musisz płacić miesięcznej subskrypcji, aby z niego korzystać.
Program zapewnia podstawowe funkcje, w tym ochronę w czasie rzeczywistym i bezpieczną zaporę sieciową, a także zawiera kilka dodatkowych funkcji, takich jak kontrola rodzicielska, kontrola aplikacji i przeglądarek, funkcje zabezpieczające urządzenia i raporty wydajności.
Windows Defender zapewnia wszystkie najważniejsze funkcje bezpieczeństwa, jakich potrzebujemy w 2024, ale brakuje tu wielu ważnych dodatków, takich jak sieć VPN czy ochrona przed kradzieżą tożsamości.

jednemu odpowiada drugiemu nie, każdy wie jakie ma wymagania i jakie podzespoły w maszynie.

darude123 lubi to
Opublikowano

Windows 11 24H2 bez blokad: Aktualizacja dostępna na większej liczbie urządzeń
Microsoft usunął dwa blokady aktualizacji dla systemu Windows 11 w wersji 24H2, umożliwiając jego instalację na większej liczbie urządzeń. Blokady te dotyczyły komputerów z czujnikami odcisków palców oraz użytkowników aplikacji Voicemeeter, którzy napotykali na problemy z kompatybilnością po aktualizacji.

JanKo66 lubi to