Skocz do zawartości

Samsung ATIV Book 9 Lite a przywracanie oryginalnego systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam,

Kupiłem używany notebook Samsung ATIV Book 9 Lite, który domyślnie miał zainstalowany Windows 8.1.

Właściciel jednak postanowił zainstalować na nim Linuxa, a później wersję rozwojową Windows 10.

Proszę mi powiedzieć czy jest jakakolwiek możliwość, aby odzyskać ten Windows 8.1 oryginalny?

Czytałem, że klucz może być "zaszyty" w biosie i może dzięki temu udałoby mi się zainstalować legalny system.

Uprzedzając pytania - nie ma partycji Recorvery, była oczywiście, kiedy był Windows 8.1 zainstalowany.

Obecnie jest zainstalowany system operacyjny Windows 10 w wersji rozwojowej. 

Proszę o pomoc bo jestem totalnie zielony w tym temacie.

Pozdrawiam i dziękuję.

Opublikowano

Najprościej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]  Windows 8.1 (64-bit)
Na czas instalacji Wyłącz w biosie Fast Boot

Masz inny bios. Nie dotyczy.

Skasuj wszystkie partycje. Na system Daj 62000 drugą na dane itp Zrobisz po instalacji.

Oczywiście możesz zrobić inaczej jak tam Ci wygodniej.

(Przedtem kopia potrzebnych plików bo kasując partycję wszystko stracisz)
Po instalacji łaty.
Z strony Samsunga SW Update - program do pobierania sterowników: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Stery od grafiki Zainstaluj sam. Bo proponują dużo starsze.( nie norma - się Upewnij)

W pierwszej kolejności instalacja sterowników Chipsetu.

Sterowników Recorvery nie pobieraj, nie instaluj. Brak partycji - nie zadziała.
Manual: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Zmiana priorytetu rozruchu str 104

PS: Rozruch pisałem z F9(najcześciej F4), ale u Ciebie pewnie ruszy z automatu - opcja w biosie.

Opublikowano

Zainstalowałem system operacyjny Win 8.1 i nie mam Wi-Fi nie mogę się w żaden sposób połączyć z siecią bezprzewodową, nawet w panelu sterowania nie mam żadnych opcji sieci bezprzewodowych, o co chodzi? Czy coś się nie zainstalowało poprawnie? Mogę jedynie z kabla się połączyć ale w moim notebooku nie mam wejścia takiego.

Opublikowano

Z klawiszy sieć WIFI włącza się wyłącza FN+F12

Zobacz w biosie może tam jest jakaś opcja związana z siecią.

Albo zresetuj bios do fabrycznych.

Podczas instalacji nie proponowało połączenia z siecią?

Instalowałeś z instalatora z poziomu Windy czy przez bootowanie?

Na pasku, panelu nie ma ikonki  sieci WIFI?

3763496Bez_tytu__322_u.png

Opublikowano

Gdy próbuję wywołać ze skrótu klawiszowego Fn+F12 to nic się nie dzieje.

W biosie nie ma ustawień dotyczących sieci, przynajmniej ja takich nie znalazłem.

Nie proponował połączenia się z siecią przy instalacji.

Zacząłem instalację z poziomu Windows ale później pojawił się komunikat o wyłączeniu komputera i instalacji przez bootowanie.

Nie mam na pasku ikonki Wi-Fi, w menadżerze widzi tylko kartę sieciową 2x od bluethoot i 1x ethernal.

Opublikowano

Jeśli nie proponował podczas instalacji połączenia z siecią to poszło z błędem.

Rozsądniej będzie zrobić instalację jeszcze raz. Tylko z bootowania.

Zrób reset biosu do fabrycznych.

I wywal wszystkie partycje bo pewnie siedzą na niej pliki z Windows 10. Stąd może błąd.

Podczas instalacji wybierz połaczenie z siecią pomiń ten krok, lepiej mieć konto lokalne.

Chociaż jak połączysz to potem mozna rozłączyć.

Reset biosu dlatego że zdażyła się mi kiedyś taka sytuacja że dysk wyzerowany po Windows 10, stawiam system

Robię jedną partycję a podczas instalacji wyskakuje naprawa i pisze naprawa dysku D

Mimo że go nie było.  Jakim cudem?

Przypuszczam że to z Windows 10 coś w biosie pomerdało.

Opublikowano

Przywracałem bios samsungowy do ustawień fabrycznych, instalowałem 3x na nowo system (kasując wcześniej wszystkie partycje i tworząc nową jedną domyślną + sam wygenerował 3 systemowe po 200, 300 MB i cały czas nie mam Wi-Fi żadnych ustawień, opcji połączenia tak jakby w ogóle nie miał karty sieciowej, jedynie co mogę zrobić to z kabla połączyć się tylko nawet jakbym chciał to tego nie zrobię bo nie mam przejściówki, więc muszę się po Wi-Fi połączyć.

Opublikowano

Oczywiście, że przed moją instalacją 8-ki, na 10-ce było Wi-Fi i wszystko ładnie chodziło. Mi zależało tylko aby wrócić do ustawień domyślnych z zainstalowanym Windwos 8.1 legalnym. 

@edit:

Jeśli chodzi o menadżer urządzeń (pokaż ukryte - włączyłem) to widać tak:

Karty sieciowe:

- Karta sieciowa debugowania jądra firmy Microsoft

- Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller

- Urządzenie Bluetooth (Protokół TDI RFCOMM)

- Urządzenie Bluetooth (sieć osobista)

Inne urządzenia:

- USB 2.0-CRW

- Nieznane urządzenie

- Kontroler sieci

Opublikowano

Proszę oto screen shot: 

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

no to mamy kwiatki, wklej identyfikatory sprzętu lub zgodne identyfikatory

Jak mam to zrobić?

Opublikowano

Musisz kliknąć na kontroler sieci / właściwości / szczegóły / Właściwości i tam  masz do wyboruu identyfikatory sprzętu lub zgodne identyfikatory skopiować do notatnika i wkleić.

Opublikowano

Dodam, że Windows został wgrany na pendrive 16 GB wg. instrukcji @slawektor z pierwszego postu. Żadnych błędów nie wywalił, wszystko zrobił automatycznie.

Chodziło Ci chyba o to, proszę:

Opublikowano

Spróbuj to zainstalować 

Po uruchomieniu jak rozpakuje pliki możesz odznaczyć opcję instalacji i uruchomić ...\Atheros\10.0.0.242\Install_CD\setup.exe

Opublikowano

Ps. Ja zainstalowałem ten SW Update, po czym wybrałem swój model i region Polska, mam sterowniki, wybrałem, które chce zainstalować po czym wybieram eksportuj i NIC się nie dzieje... Ja to mam jakiegoś pecha.

Zainstalowałem zgodnie z Twoją instrukcją. Czy po instalacji powinienem jeszcze coś wykonać bo w dalszym ciągu nie mam Wi-Fi, a komputer restartowałem.

Opublikowano

Pobierz jeszcze ten [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ze strony:

EDIT:

Czy próbowałeś z reki zaktualizować sterownik poprzez wskazanie folderu :

c:\drivers\WLAN Driver (Liteon\Atheros, CyberTan\Broadcom)\Atheros\10.0.0.242\ndis5x64\

????

To z poprzedniego sterownika instalka rozpakowana na dysk

Opublikowano

A czy karta wifi jest teraz widoczne w menedżerze urządzeń?

Bez zmian. To co na sceen shocie wcześniej było tak jest.

Doszło tylko:

Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller

Kontroler Realtek PCIe GBE Family Controller - Wireless Intermediate Driver

Ręcznie mam taki oto komunikat:

System Windows nie może odnaleźć oprogramowania sterownika dla tego urządzenia.

Opublikowano

Panowie jestem z Was na prawdę bardzo zadowolony i dziękuję za pomoc - UDAŁO SIĘ! Dokładnie po zainstalowaniu tego sterownika: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 

Windows 8.1 od razu stał się aktywny, czyli dobrze przypuszczaliśmy, że w biosie będzie zaszyty klucz. 

Jeszcze raz bardzo Wam dziękuję! Piwo stawiam jak tylko będziecie w Warszawie.

Pozdrawiam.

Opublikowano

No bo już mnie głowa od tych sterowników zaczynała pomału pobolewać.

Problem rozwiązany - super a chyba jeszcze czegoś tam brakuje w menedżerze zadań? Nieznane urządzenie?

Opublikowano

Co radzisz? Zainstalować sterowniki samsungowe przez ten SW Update? 

W ogóle zauważyłem straszny pokaz slajdów jeśli chodzi o np. filmy na youtube. Ja wiem, że sprzęt nie jest najwyższych lotów ale żeby nawet w 720p na cały ekran szedł pokaz slajdów gdzie nic nie działa w tle tylko przeglądarka?