Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry. 

Mam Windows 7 Finał na lapku i po wyłączeniu zbędnych usług itp działa ok.

Na PC problemy. 

Ryzen 2700X 

MSI B450 Gaming Plus MAX

SSD NVMe I SATA 3

Myszka i Klawiatura Logitech MX Master 3 i MX Keys.

Jest problem z jednym sterownikiem PCI-E i nie chce działać Logitech Options. Na lapku działa.

A po próbie instalacji na NVMe jest bluescreen po instalacji przy uruchamianiu.

Więc zacząłem przeglądać i wpadł mi w oko ten mod 7. Autor twierdzi, że problemy z instalacją znikną na nowych sprzętach. Tylko szpiegowskie dodatki mogą być.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Nie mam czasu studiować wszystkiego więcej wolę zapytać bo jesteście bardziej w temacie. 

Opublikowano
14 minut temu, santaclous napisał:

SSD NVMe

14 minut temu, santaclous napisał:

A po próbie instalacji na NVMe jest bluescreen po instalacji przy uruchamianiu.

Musisz posiadać dysk NVMe, do którego producent dostarcza sterowniki NVMe.

Opublikowano

Oczywiście mamy sobie wywróżyć z fusów, co to za konkretny model dysku NVMe? Jak nie ma sterowników producenta do tego dysku pod win7, to sobie odpuść instalowanie win7 na nim jak jesteś zielony w temacie. Teraz to chyba tylko Samsung takie posiada. O grafice w PC też nie wspomniałeś, a ten nieznany sterownik PCI to może być z tym związany.

Opublikowano
5 minut temu, santaclous napisał:

Dla tego instaluje na SATA.

5 minut temu, santaclous napisał:

Grafika śmiga na najnowszych sterownikach Palit GTX 1080Ti

Tu nie ma żadnych problemów z Win 7.

6 minut temu, santaclous napisał:

Patriot 256GB M.2 PCIe NVMe Viper VPN100

Nie ma sterowników NVMe dla Win 7.

Jeśli czegoś brakuje, to podaj identyfikator sprzętu tego urządzenia z menedżera urządzeń.

Opublikowano

Panowie panowie. 

Nie chcę sterowników NVMe. Nie będę instalował na NVMe. Na nim mam Win 10. 

Specjalnie kupiłem Sata na drugą instalkę pod gierki. Tak więc nie zależy mi na NVMe. 

Chcę tylko info czy ta wersja Windows 7 co podałem jest ok czy są podobne jeszcze do wyboru. Na razie mam zapi****el z innymi rzeczami. Tak to bym poświęcił dwa dni na czytanie wszystkich wersji modów 7 i postów.

A to PCI-E to jest AMD-RAID Bottom Device. Taki sterownik znajduje instalator na płycie DVD MSI z sterownikami. 

RAID nie robię więc mi nie potrzeba.

Opublikowano
8 minut temu, Widzior napisał:

A ten Patriot nie ma czasem Phisona?

Może ma, ale nie ma 100% pewności działania. Musi sobie sam przetestować, ale:

44 minuty temu, santaclous napisał:

Nie mam czasu studiować wszystkiego

1 minutę temu, santaclous napisał:

Chcę tylko info czy ta wersja Windows 7 co podałem jest ok

Posiada m.in. sterowniki USB 3.0/3.1 które też są niezbędne.

Opublikowano
2 hours ago, santaclous said:

Panowie panowie. 

Nie chcę sterowników NVMe. Nie będę instalował na NVMe. Na nim mam Win 10. 

Specjalnie kupiłem Sata na drugą instalkę pod gierki. Tak więc nie zależy mi na NVMe. 

Chcę tylko info czy ta wersja Windows 7 co podałem jest ok czy są podobne jeszcze do wyboru. Na razie mam zapi****el z innymi rzeczami. Tak to bym poświęcił dwa dni na czytanie wszystkich wersji modów 7 i postów.

A to PCI-E to jest AMD-RAID Bottom Device. Taki sterownik znajduje instalator na płycie DVD MSI z sterownikami. 

RAID nie robię więc mi nie potrzeba.

tak wszystko ruszy, od chipsetu pobierz najnowsze drivery z stronki amd zamiast posiłkować sie tymi na dvd

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Mam podobny zestaw(Ryzen 2700 i tomahawk max b450) na wersji od wiktorynka i smiga win7 jak oszałały

Opublikowano

Polecam te AMD Chipset Drivers wybebeszyć i instalować stery z menedżera urządzeń po .inf, bo ten instalator jest do dpy i robi straszny syf. Niestety ani WinRar, ani 7-Zip sobie z tym nie poradzi, AMD mocno zamotało tą paczkę. Ja od lat używam UniExtractora.