Skocz do zawartości

Black screen, pełna prędkość wentylatorów karty graficznej [nVidia] GTX] RTX]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie :)

Ten problem poruszany był na wielu forach zagranicznych i dotyczył nie tylko posiadaczy starych kart GTX ale również i nowych z serii RTX. Ile wpisów, tyle rozwiązań, niemniej żadne z nich nie okazało się rozwiązaniem skutecznym w każdym przypadku. 

Jaki jest problem?

Podczas pracy użytkowej komputera (bez względu na to, czy jest to gra czy też praca "biurowa" - u mnie najczęściej właśnie w tym drugim przypadku, gdy komputer nie jest obciążony [sic!]) komputer łapię zwiechę na sekundę, następuje black screen a wiatraki na karcie graficznej pracują na 100%. System nie reaguje, konieczny jest reset. Co ciekawe, zjawisko występuje bardzo nieregularnie - ostatnio na sterownikach 460.79 jechałem bez problemu, a wczoraj po aktualizacji do najnowszych znowu black screen (przy pracy na oknach w przeglądarce).  Tak wiem, sugerowany downgrade, ale poczekajmy...

Sugerowane przyczyny (najczęstsze)

- błędy w sterownikach (u mnie zaczęło się to dziać dopiero od 457.51)

- przegrzewanie karty (w spoczynku?!)
- padający zasilacz

- poluzowane kable zasilające GPU i PSU

- konwertery DVI

Sugerowane rozwiązania i efekty

- wymiana pasty na GPU [to rozwiązanie w wielu przypadkach pomagało, ale części użytkownikom nic to nie pomogło - trudno powiedzieć czy właściwie nałożyli nową i dobrą pastę...]
- błędy w sterownikach od wersji 457.xx [spotkałem jeden wpis rozwiązujący problem poprzez downgrade do tych z numeracją niższą, ale ci którzy mieli najnowsze i rozwiązali problem, np. przez wymianę karty w RMA (?!) sugerują, że na najnowszych problem nie występuje już)
- wymiana PSU w większości przypadków nie przyniosła efektu, ale były może dwa wpisy (na kilkadziesiąt przejrzanych) które wskazywały, że po wymianie PSU problem zniknął, przynajmniej w teście kilkugodzinnym

- odłączenie karty, wyczyszczenie slotów (złącz), wypięcie i podpięcie ponownie kabla zasilającego PCI od GPU i PSU sporej części również przyniosło rozwiązanie problemu (niektórzy mieli poluzowane kable z powodu "zwisania" karty graficznej z MOBO... trochę naciągane, no ale ...)
- reinstalacja (format) Windy - dziwna sugestia, ale u mnie nie przyniosła skutku [i tak robiłem na dniach bo musiałem...]

Zachęcam do wpisania w Google frazy: 100% fan speed black screen nvidia i wywali Wam mnóstwo spisów z tym problemem!

Moja konfiguracja:
i5 6600k
gSkill Ripjaws V 2133 Mhz (na XMP - 3000Mhz Cl 14) [uwaga: robiłem testy pamięci memTest86, po 4 przejścia, osobne kości - 0 błędów]
GTX 1070 Gaming X (niekręcona!) [ok 55-60 st. C w spoczynku, fan 0 RPM, podczas testu Furmarkiem do max 75 st. C., 50% fan speed)
Corsair Rm650x

Testowałem OCCT, FurMark - żadnych artefaktów, Bsodów, zwiech. Nic. 

Czy spotkaliście się z problemem?

Jakie macie proponowane rozwiązania?

Może jakaś kombinacja testów (oprogramowanie testujące) wskaże przyczynę?

Czy konflikt jest bardziej na linii GPU-PSU czy stery?

Dziękuję i pozdrawiam :)