RyanPL Opublikowano 7 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2021 Witajcie Ten problem poruszany był na wielu forach zagranicznych i dotyczył nie tylko posiadaczy starych kart GTX ale również i nowych z serii RTX. Ile wpisów, tyle rozwiązań, niemniej żadne z nich nie okazało się rozwiązaniem skutecznym w każdym przypadku. Jaki jest problem? Podczas pracy użytkowej komputera (bez względu na to, czy jest to gra czy też praca "biurowa" - u mnie najczęściej właśnie w tym drugim przypadku, gdy komputer nie jest obciążony [sic!]) komputer łapię zwiechę na sekundę, następuje black screen a wiatraki na karcie graficznej pracują na 100%. System nie reaguje, konieczny jest reset. Co ciekawe, zjawisko występuje bardzo nieregularnie - ostatnio na sterownikach 460.79 jechałem bez problemu, a wczoraj po aktualizacji do najnowszych znowu black screen (przy pracy na oknach w przeglądarce). Tak wiem, sugerowany downgrade, ale poczekajmy... Sugerowane przyczyny (najczęstsze) - błędy w sterownikach (u mnie zaczęło się to dziać dopiero od 457.51) - przegrzewanie karty (w spoczynku?!) - padający zasilacz - poluzowane kable zasilające GPU i PSU - konwertery DVI Sugerowane rozwiązania i efekty - wymiana pasty na GPU [to rozwiązanie w wielu przypadkach pomagało, ale części użytkownikom nic to nie pomogło - trudno powiedzieć czy właściwie nałożyli nową i dobrą pastę...] - błędy w sterownikach od wersji 457.xx [spotkałem jeden wpis rozwiązujący problem poprzez downgrade do tych z numeracją niższą, ale ci którzy mieli najnowsze i rozwiązali problem, np. przez wymianę karty w RMA (?!) sugerują, że na najnowszych problem nie występuje już) - wymiana PSU w większości przypadków nie przyniosła efektu, ale były może dwa wpisy (na kilkadziesiąt przejrzanych) które wskazywały, że po wymianie PSU problem zniknął, przynajmniej w teście kilkugodzinnym - odłączenie karty, wyczyszczenie slotów (złącz), wypięcie i podpięcie ponownie kabla zasilającego PCI od GPU i PSU sporej części również przyniosło rozwiązanie problemu (niektórzy mieli poluzowane kable z powodu "zwisania" karty graficznej z MOBO... trochę naciągane, no ale ...) - reinstalacja (format) Windy - dziwna sugestia, ale u mnie nie przyniosła skutku [i tak robiłem na dniach bo musiałem...] Zachęcam do wpisania w Google frazy: 100% fan speed black screen nvidia i wywali Wam mnóstwo spisów z tym problemem! Moja konfiguracja: i5 6600k gSkill Ripjaws V 2133 Mhz (na XMP - 3000Mhz Cl 14) [uwaga: robiłem testy pamięci memTest86, po 4 przejścia, osobne kości - 0 błędów] GTX 1070 Gaming X (niekręcona!) [ok 55-60 st. C w spoczynku, fan 0 RPM, podczas testu Furmarkiem do max 75 st. C., 50% fan speed) Corsair Rm650x Testowałem OCCT, FurMark - żadnych artefaktów, Bsodów, zwiech. Nic. Czy spotkaliście się z problemem? Jakie macie proponowane rozwiązania? Może jakaś kombinacja testów (oprogramowanie testujące) wskaże przyczynę? Czy konflikt jest bardziej na linii GPU-PSU czy stery? Dziękuję i pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi