Skocz do zawartości

Lenovo 11e 16gb n2930 instalacja windowsa - brak dźwięku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Szukam, szukam i znaleźć nie mogę.. wgrywałem kilka odchudzonych wersji windowsa10 i na każdym mam ten sam problem - brak dźwięku nawet po doinstalowaniu oprogramowania ze strony lenovo czy driver boostera 7.
Na linuxie działało a windows się opiera :P
Zastosowanie tego ustrojstwa to: NETFLIX i gry  f1&2, jedi academy/outcast - na linuxie(manjaro) działają ale ze względu na wagę protona mieści się maksymalnie 1 gra :(
Czy ktokolwiek coś widział lub wie :D

Opublikowano
42 minuty temu, wiktorynek napisał:

Identyfikator sprzętu.

Na devID znalazło ale dla xp,7,8 - nie mogę zainstalować dla 10.
W Menedżerze wyświetla mi jako audio: Audio dla wyświetlaczy intel i intel sst audio devices(to jest chyba od internetu a wyświetla jako głośnik xD)

Opublikowano

2.PNG.894b8684a48bd9582a16b73b954c1555.PNG4.PNG.26e9851502499d1314d2018165562155.PNG3.PNG.0eb0ff58fd6109d9102f49c69210a6b9.PNG1.PNG.f247b443eee42ba5c278a65b612bd35e.PNG

windows 10 by pavlo bodajże 2004

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nie ma innej karty graficznej, czyli powinny działać te ze sterowników grafiki. Zauważam tu jeszcze jedną kwestię. To jest platforma Bay Trail czyli najnowszy wspierany Windows 10 to 1607, a tak w ogóle to systemem dedykowanym jest Win 8.1

Problem ze sterownikami, którego możesz nie przeskoczyć. Zostaje instalacja Win 8.1 lub Win 10 1607

Opublikowano

Dzięki, to próbuję 10 1607 - jak nie to będę szukał jakiejś wersji 7/8.
o dziwo takie odchudzone wersje chodzą płynnie na tym "kalkulatorze" :D
Niestety po doinstalowaniu sterowników widzi tylko hdmi ... (na w10) Zależy mi na tym aby działały głośniki wbudowane - wyjście na głośniki jest combo.

Opublikowano

Nie wiem już o co chodzi... wgrywałem 10 1607,8.1 zwykłe i odchudzone - na każdym po zainstalowaniu różnych sterowników od lenovo czy devid dalej głośnik wbudowany nie działa :( Widzi albo to co na screenach albo 2x hdmi

Opublikowano

Jest mały progres, pobrałem jakąś paczkę sterowników(oczywiście instalują się śmieci) - głośnik już nie ma X, niby widzi, nawet equalizer jest ale... dźwięku dalej nie ma :eek:
Na stronie lenovo nawet nie wyszukuje sterowników dla numeru seryjnego -_- 11e Chromebook (Type 20DB, 20DU) Laptop (ThinkPad) - Type 20DB

Opublikowano

A co chcesz znaleźć? Na stronie Lenovo jest ten model, ale nie ma żadnych sterowników do Windows, co jest raczej zrozumiałe w przypadku Chromebooka: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Natomiast możesz się ewentualnie posiłkować zbiorem dla modelu 11e ThinkPad tylko tam już nie ma modelu 20DB, 20DU i występuje karta dźwiękowa Realtek.

Takie są efekty próby instalacji Windows na Chromebooku. W tym przypadku brak sterowników.

4 godziny temu, xzae napisał:

pobrałem jakąś paczkę sterowników(oczywiście instalują się śmieci)

Co to znaczy jakąś? - sterowniki są na stronie Intel: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Musisz tylko wybrać swój produkt.

Opublikowano

Wszystko co znajdowałem od intela nie działało. Znalazłem jakiś driverpack17 który zainstalował sterowniki, wyświetla Intel SST Audio Device(WDM) ale tak jakby jednak nie potrafiło to obsłużyć wbudowanych głośników bo dalej jest martwa cisza. W menedżerze widzi audio dla wyświetlacza intel i sst audio. Popróbuję jeszcze z jakimiś sterami ale chyba będzie trzeba wgrać linuxa... on sobie ze wszystkim radził :/

edit: próbowałem wszystkiego pod bay trail - dalej to samo czyli brak odtwarzania dźwięku chociaż system widzi że coś leci ;/

edit2: Lubuntu zachowuje się tak samo jak w8.1 ze sterownikami - brak dźwięku, po zainstalowaniu manjaro wszystko od razu działa. No cóż pozostaje zostawić archa.