Qubex Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Witajcie. Dostałem komputer, żeby zainstalować świeżego Windowsa. Pobrałem najnowszą wersję 10 i wgrałem Rufusem na pendrive'a. Komputer posiada 3 dyski(2 dyski HDD po 500GB i jeden SSD na PCI OCZ Recodrive 3). Problem w tym że podczas instalacji Windowsa instalator nie widzi żadnego dysku tylko jest napisane "Nie znaleźliśmy żadnych dysków kliknij przycisk załaduj sterownik inny dysk". W Biosie włączona jest opcja UEFI. Jeszcze jest opcja windows 10 whql support ale gdy ją włączę to po ponownym uruchomieniu komputera BIOS pika 1 długim sygnałem i 2 krótkimi czyli błąd karty graficznej. Karta graficzna to RTX 2060 SUPER, podmieniałem na GTX 1060 bez rezultatu. Stary system uruchamiania się normalnie i widać wszystkie dyski. Proszę o pomoc Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Prawdopodobnie brakuje sterowników RAID, bo to jest tak naprawdę dysk PCI-E składajacy się z dwóch dysków SATA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Po pierwsze odepnij na czas instalacji pozostałe dyski poza systemowym. 57 minut temu, Qubex napisał: Pobrałem najnowszą wersję 10 i wgrałem Rufusem na pendrive'a. A dlaczego nie skorzystałeś z MCT? - wyeliminujesz błędnie utworzony pendrive. Co to za płyta główna i procesor? - ma zintegrowaną grafikę? - tym wyeliminujesz potencjalny błąd karty graficznej. Czy w biosie dysk SSD OCZ Revodrive 3 jest widoczny i prawidłowo rozpoznawany? Zajrzyj do ustawień AHCI, RAID. Poczytaj w instrukcji płyty oraz w instrukcji dysku OCZ. Czy do tej pory system był też na dysku SSD? P.S. Ten dysk to szajs, gniot i szrot. Lepszy i bezproblemowy będzie tradycyjny SATA 2,5" Cytuj
Qubex Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 System był na SSD, odłączyłem dysk OCZ i zostawiłem tylko HDD i instalator nadal nie widzi żadnego dysku. Procesor to I7 8 generacji. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 1 minutę temu, Qubex napisał: instalator nadal nie widzi żadnego dysku To znaczy, że źle zrobiłeś bootowalny pendrive albo źle ustawiłeś bios. P.S. 8 gen + stary i bardzo kiepski dysk? Wsadź tam M.2 NVMe albo w ostateczności SSD SATA, a tego gniota na złom. Cytuj
Qubex Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Gdy włączę opcje windows 10 whql support płyta główna nie wstaje i muszę wyciągnąć baterie CMOS. Innych opcji mogących rozwiązać problem nie znalazłem. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Dyski w biosie widoczne? - jeśli tak, to masz źle wykonanego pendrive. Pisałem wyżej - utwórz za pomocą MCT - działa zawsze i wszędzie. Cytuj
Qubex Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2020 Nie mam możliwości teraz sprawdzić ale raczej są widoczne skoro stary windows uruchamia się bez problemu. Spróbuję przez MCT i dam znać czy problem zniknął Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi