Skocz do zawartości

MSI Z370-A Pro, problem z dyskami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Dostałem komputer, żeby zainstalować świeżego Windowsa. Pobrałem najnowszą wersję 10 i wgrałem Rufusem na pendrive'a. Komputer posiada 3 dyski(2 dyski HDD po 500GB i jeden SSD na PCI OCZ Recodrive 3).  Problem w tym że podczas instalacji Windowsa instalator nie widzi żadnego dysku tylko jest napisane "Nie znaleźliśmy żadnych dysków kliknij przycisk załaduj sterownik inny dysk".  W Biosie włączona jest opcja UEFI. Jeszcze jest opcja windows 10 whql support ale gdy ją włączę to po ponownym uruchomieniu komputera BIOS pika 1 długim sygnałem i 2 krótkimi czyli błąd karty graficznej. Karta graficzna to RTX 2060 SUPER, podmieniałem na GTX 1060 bez rezultatu. Stary system uruchamiania się normalnie i widać wszystkie dyski. Proszę o pomoc

Opublikowano

Prawdopodobnie brakuje sterowników RAID, bo to jest tak naprawdę dysk PCI-E składajacy się z dwóch dysków SATA: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Po pierwsze odepnij na czas instalacji pozostałe dyski poza systemowym.

57 minut temu, Qubex napisał:

Pobrałem najnowszą wersję 10 i wgrałem Rufusem na pendrive'a.

A dlaczego nie skorzystałeś z MCT? - wyeliminujesz błędnie utworzony pendrive.

Co to za płyta główna i procesor? - ma zintegrowaną grafikę? - tym wyeliminujesz potencjalny błąd karty graficznej.

Czy w biosie dysk SSD OCZ Revodrive 3 jest widoczny i prawidłowo rozpoznawany? Zajrzyj do ustawień AHCI, RAID. Poczytaj w instrukcji płyty oraz w instrukcji dysku OCZ.

Czy do tej pory system był też na dysku SSD?

P.S. Ten dysk to szajs, gniot i szrot. Lepszy i bezproblemowy będzie tradycyjny SATA 2,5"

Opublikowano
1 minutę temu, Qubex napisał:

instalator nadal nie widzi żadnego dysku

To znaczy, że źle zrobiłeś bootowalny pendrive albo źle ustawiłeś bios.

P.S. 8 gen + stary i bardzo kiepski dysk? Wsadź tam M.2 NVMe albo w ostateczności SSD SATA, a tego gniota na złom.