Skocz do zawartości

taktowanie współczesnych mobilnych procesorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Nadrabiam zaległości w dziedzinie sprzętowej. Słuchajcie czy to możliwe aby stara kilkunastoletnia gra dla przykładu half life 2 episode one obciążała współczesny procesor i5 8265u na 100% ?

Z tego co się orientuję to taktowanie procesora jest zmienne w zależności od zapotrzebowania. Wspomniany przykład gry chodził bezproblemowo, płynnie na sprzęcie (laptop również) core 2 duo 2GHz,  4GB RAM, ati hd3440 256MB, obciążając procesor w całości....

Podany przykład odpaliłem na współczesnym sprzęcie oczekując że procesor będzie o wiele mniej obciążony z uwagi na o wiele mocniejsze parametry w stosunku do starego core 2 duo oraz biorąc po uwagę śmieszne wymagania gry....

Co ciekawe ograniczając w windzie procesor to 85% gra zachowuje płynność a temperatury o 30stopni niższe z powodu ograniczenia taktowania....

1 Gra half life episode one 2005 rok : Pentium 4 2.4 GHz.512MB RAM.
  karta grafiki 64MB

2 Stary sprzęt( kilkunastoletni dziadek)  core2duo 2GHz,     4GB RAM,       ati          hd3430  256MB

3 Nowy sprzęt                                                         : i5 8265u,                     16GB RAM,     nvidia  mx250    4 GB

Na obydwu sprzętach gra obciąża 100% procesor, na obydwu około 90stopni
Po ograniczeniu max obciążenia procesora na nowym sprzęcie do 85 procent taktowania procesora temperatury spadają nawet o 30 stopni zachowując przy tym płynność gry

Jak to jest z tym taktowaniem, na czym to polega?

Opublikowano

na moje potrzeby i tak z górką ale fakt.... pomimo że badziewne to zastanawia mnie to dla czego tak stary tytuł pomimo ich różnic w wydajności kręci oba na 100% możliwości....

Opublikowano

7 minut temu, wiktorynek napisał:

Mega badziew. Dałeś się nabrać.

no tylko że wtedy nie było zbytnio wyboru, a ja głównie potrzebowałem sprzętu mobilnego do pracy.... gry to tak okazyjnie w coś tam.... Zresztą nie będę ukrywał faktycznie nie za bardzo wiedziałem co kupuję ale nie płacze bo styka na moje potrzeby

Wiktorynek ale tak poza konkursem wszystkie mobilne i5 to złom czy to jakaś moja konkretna wersja to złom ?