Skocz do zawartości

Pentium E5200 OC I przypalone styki na procesorze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio uzywam sobie takiego komputera do grania w starsze gry 

Mobo Gigabyte EG41MFT-USH2

Ram 2GB kingston DDR3 1333Mhz

Pentium E5200 Podkręcony do 3.6GHz z napięciem 1.5V (na wyżej nie pozwala chłodzenie trzymam się temperatury 80 stopni max po obciążeniu aidą przez godzinę)

Geforce 9500 GT 1gb DDR2

I na tym oczywiście poczciwy Windows XP

Dziś po demontażu procesora zauważyłem przypalone styki na nim (dalej działa)

Czy to jest normalne?

Opublikowano
28 minut temu, wiktorynek napisał:

Masz sentymenty do E5200? - nie ma żadnej wartości - kup sobie za 10-15pln E8400 lub E8500

E8400 tez mam ale na tej płycie nie idzie go podkręcić o więcej niż 100mhz bo płyta nie umie odseparować PCI/PCI-E od fsb powyżej 1333MHz a tyle ma właśnie e8400 dlatego jakiekolwiek wieksze podkręcenie powoduje wywalenie do poprzednich ustawień 

Taki podkręcony e5200 ma troszke większa wydajność (udało mi się z niego tez wykręcić 4GHz przy 1.55 v jednak tu już chłodzenie totalnie nie wyrabiało temperatury rzędu 90 stopni)

Zreszta tez mam gdzieś q6600 i mogę go wrzucic

tylko muszę znaleźć 

Opublikowano
52 minuty temu, wiktorynek napisał:

To kup sobie E5800 który ma na wyjściu 3,2GHz i niską magistralę FSB 800MHz. Lekkie podkręcenie wywinduje go bardzo wysoko. Ewentualnie E7600 3,06GHz z FSB 1066MHz.

Nie chciałem inwestować w ten komputer już ale te procesory kosztują grosze, a na tej płycie fajnie się kręci (nie grzeje się zbytnio + do tego ma bios awarda gdzie kody dźwiękowe znam na pamięć)

Opublikowano
2 minuty temu, MARCIN_ZIOMEK napisał:

te procesory kosztują grosze

Dokładnie, najtańszy podzespół w sprzęcie tej generacji. Z 4-rdzeniowych najkorzystniej kupisz w stosunku do wydajności Q9300, ale jak masz Q6600, to nie ma sensu.

Opublikowano

Wsadziłem q6600 i podkrecilem do 2.8 GHz bo na więcej niestety chłodzenie mi nie pozwala 

Mam tez gdzieś ramy kingstona 2x 2gb 1066 mhz co ciekawe nówki nie smigane, kolega kiedyś kupił przez pomyłkę zamiast 1600 i mi zostały więc spróbuje wsadzic i zobaczę czy pójdą w górę

Opublikowano

Znalazłem je i elegancko pracują na około 1250mhz w dual channel (myślałem żeby wrzucić tą 1 jeszcze żeby było 5gb i dual channel asymmetric ale niestety zastosowane przeze mnie 2x2gb pamięci są dwustronne) i tu się kłania drugie ograniczenie chipsetu że jeżeli są dwustronne to w tej płycie mogą być tylko dwie wsadzone

Postawiłem tez na drugim dysku W7 x64 do codziennej pracy nadaje się elegancko

baSJTHV.png

odyT01U.png

7zdTrbK.png