KeeJay Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Kilka dni temu miałem mały problem z użyciem dysku przez system (użycie jako takie cały czas na 100%, odczyt/zapis około 0,5MB/s). Znalazłem wiele rozwiązań w internecie (np. wyłączenie funkcji prefetch) ale żadne z nich nie przyniosło skutku. Więc najlogiczniejszym rozwiązaniem problemu wydało mi się przeinstalowanie na czysto systemu. Tak też zrobiłem. Następnie, po instalacji sterowników (i kilku restartach systemu) system poprosił mnie o uruchomienie ponownie w celu sprawdzenia błędów dysku.Cały skan przeszedł ładnie, tyle że później nie mogłem już systemu uruchomić - BSoD mniej więcej na połowie wczytywania systemu.A więc zainstalowałem system jeszcze raz (wiadomo, C: format...) Po czym wszystko działa dobrze, skan ponownie zrobiony, tym razem bez żadnego problemu. Tyle, że teraz większość programów, gier (np. M$ Office 2013, 3ds Max 2015 czy CoD4 Modern Warfare czy nawet sterownik (?) Intel Rapid) po prostu wywala dowolnym błędem podczas, lub po instalacji. Zarówno na partycji C: (czyli tam gdzie system), D: czy E:. Zauważyłem także znaczny spadek wydajności, np. komputer chwilę trybi zanim wczyta obrazek z ekranu logowania. Jako że nie chcę po raz kolejny formatować jednej partycji pytam: co może być przyczyną tego typu problemów? Muszę tutaj zaznaczyć, że komputer jest stosunkowo nowy, nie był overclockowany, czy zarzynany w grach. Dysk sprawdzałem programem od Seagate (SeaTools for Windows) i nic nie wykrył. Pełna specyfikacja mojego komputera: CPU: Intel i5-4590 MoBo: Gigabyte H81M-DS2 (rev. 2.1) GPU: NVidia GeForce GT620 (wiem, słaba) RAM: GoodRam 2x4GB Dysk: Seagate Barracuda 1TB ST1000DM003 OS: Windows 8.1 Pro (z Update 1 - ISO z Obrazy ISO - Windows) tl;dr: Coś się popsuło zaraz po instalacji win8.1, wywala dowolne błędy przy instalacji większości programów i gier. Cytuj
VACek Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Dysk sprawdzałem programem od Seagate (SeaTools for Windows) i nic nie wykrył. Na pewno żadnych badsectorów nie ma ? Elektronika dysku w 100% sprawna? Zobacz z innym dyskiem. komputer jest stosunkowo nowy To nie znaczy że popsuć się nie może Cytuj
KeeJay Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Na pewno żadnych badsectorów nie ma ? HDD Scan żadnych nie wykrył. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Albo masz wadliwy obraz systemu, albo co bardziej prawdopodobne dysk jest uszkodzony - elektronika lub mechanika. Daj screeny ze smart oraz full scan w HD Tune. Cytuj
gość01 Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Dysk: Seagate Barracuda 1TB ST1000DM003 Sprawdź programem 'MHDD' z zewnętrznego dysku lub "krążka", ale przy tej pojemności > może to potrwać kilka "ładnych" godzin oczywiście > przy pełnym teście Cytuj
KeeJay Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Dla próby przeinstalowałem system, używając innego ISO, z pendrive'a. Jak narazie działa. W każdym razie dzięki za pomoc. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi