Skocz do zawartości

Dziwne zachowanie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kilka dni temu miałem mały problem z użyciem dysku przez system (użycie jako takie cały czas na 100%, odczyt/zapis około 0,5MB/s). Znalazłem wiele rozwiązań w internecie (np. wyłączenie funkcji prefetch) ale żadne z nich nie przyniosło skutku. Więc najlogiczniejszym rozwiązaniem problemu wydało mi się przeinstalowanie na czysto systemu. Tak też zrobiłem. Następnie, po instalacji sterowników (i kilku restartach systemu) system poprosił mnie o uruchomienie ponownie w celu sprawdzenia błędów dysku.
Cały skan przeszedł ładnie, tyle że później nie mogłem już systemu uruchomić - BSoD mniej więcej na połowie wczytywania systemu.
A więc zainstalowałem system jeszcze raz (wiadomo, C: format...) Po czym wszystko działa dobrze, skan ponownie zrobiony, tym razem bez żadnego problemu. Tyle, że teraz większość programów, gier (np. M$ Office 2013, 3ds Max 2015 czy CoD4 Modern Warfare czy nawet sterownik (?) Intel Rapid) po prostu wywala dowolnym błędem podczas, lub po instalacji. Zarówno na partycji C: (czyli tam gdzie system), D: czy E:.

Zauważyłem także znaczny spadek wydajności, np. komputer chwilę trybi zanim wczyta obrazek z ekranu logowania.

Jako że nie chcę po raz kolejny formatować jednej partycji pytam: co może być przyczyną tego typu problemów?

Muszę tutaj zaznaczyć, że komputer jest stosunkowo nowy, nie był overclockowany, czy zarzynany w grach. Dysk sprawdzałem programem od Seagate (SeaTools for Windows) i nic nie wykrył.

Pełna specyfikacja mojego komputera:

CPU: Intel i5-4590

MoBo: Gigabyte H81M-DS2 (rev. 2.1)

GPU: NVidia GeForce GT620 (wiem, słaba)

RAM: GoodRam 2x4GB

Dysk: Seagate Barracuda 1TB ST1000DM003

OS: Windows 8.1 Pro (z Update 1 - ISO z Obrazy ISO - Windows)

tl;dr: Coś się popsuło zaraz po instalacji win8.1, wywala dowolne błędy przy instalacji większości programów i gier.

Opublikowano

Dysk sprawdzałem programem od Seagate (SeaTools for Windows) i nic nie wykrył.

Na pewno żadnych badsectorów nie ma ? Elektronika dysku w 100% sprawna? Zobacz z innym dyskiem.

komputer jest stosunkowo nowy

To nie znaczy że popsuć się nie może :P