Super3511 Opublikowano 3 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2020 Witam. Mam myśle dość nietypowy problem z laptopem - Dell’em E5450. Komputer samoczynnie usuwa partycje. Zaczęło się od Windows 10. Windows chciał zrobić automatyczna naprawę chyba po ty jak chciałem uruchomić Windows To Go. Po przeprowadzeniu automatycznej naprawy system się uruchomił i działał, jednak po ponownym uruchumieniu dostałem komunikat o braku urządzeń do bootowania. Sprawdziłem poprzez Hiren’s Boot CD ze na dysku miejsce jest nieprzydzielone miejsce, jednak udało mi się odzyskać ważne dla mnie dane poprzez narzędzie do przywracania danych. Później zainstalowałem Windows 7 która dziala idealnie jednak kiedy stwierdziłem ze zainstaluje JG8.1 i znowu automatyczne naprawy dysku i znowu usuwanie partycji. Czy wie ktoś co to może być i jak to naprawić? Dodam jeszcze ze raz nie mogłem nawet zainstalować systemu i dysk był nie do użytku. W AOMEI nie mogłem zrobić partycji jednak po użyciu HDD Low Format i przekonwertowaniu dysku do GPT mogłem już zrovic partycje i zainstalować Windowsa. Nie wiem vzy to coś zmieni ale laptop często przy włączaniu daje komunikat Fan Malfunction jednak sam wiatrak pomimo czasami wydawania dziwnych dźwięków działa poprawnie Cytuj
rrroberto Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Sprawdź dysk MHDD lub czymś podobnym. Jak masz możliwość to przetestuj laptopa z innym dyskiem. Cytuj
ripek Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 pewnie strzelil uklad wiatraczka i nie moze go bios poprawnie wykryc (wymienic jak najszybciej) nie potrzeba formatowac niskopoziomowo wystarczy przekonwertowac na gpt i spowrotem do mbr i ci wyczysci to co potrzeba ewentualnie to samo tylko witrualny potem pod danym systemem ustawiasz sobie najlepiej partycje jak chcesz czyli 1 to BOOT z 1gb i aktywna, 2 - system, 3 dane, 4.... itd itp i instalujesz system zawsze przy takim ustawieniu swoich partycji masz bota na bocie i system wybierasz na ktora ma wrzucic i nic sie nie skopie a poki co to proponowalbym zostac na mbr o ile masz dysk do 2tb inaczej to gpt Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 pewnie strzelil uklad wiatraczka i nie moze go bios poprawnie wykryc (wymienic jak najszybciej) nie potrzeba formatowac niskopoziomowo wystarczy przekonwertowac na gpt i spowrotem do mbr i ci wyczysci to co potrzeba ewentualnie to samo tylko witrualny potem pod danym systemem ustawiasz sobie najlepiej partycje jak chcesz czyli 1 to BOOT z 1gb i aktywna, 2 - system, 3 dane, 4.... itd itp i instalujesz system zawsze przy takim ustawieniu swoich partycji masz bota na bocie i system wybierasz na ktora ma wrzucic i nic sie nie skopie a poki co to proponowalbym zostac na mbr o ile masz dysk do 2tb inaczej to gptwłaśnie jak chciałem zostawić mbr do windows stwierdził ze nie może się zainstalować na mbr. Ale spróbuje po raz trzeci zainstalować z tymi radami i zobaczę co się będzie działo Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Wiec przekonwertowalem dysk z GPT na MBRI za pierwszym razem kiedy kliknąłem „Nowa” w instalatorze pojawił mi się taki błąd Jendak kiedy po raz drugi kliknąłem nowa partycje się utworzyły System się zainstalował zabootowal ale dysk jest w GPT Zainstaluje sterowniki poinstaluje programy i zobaczę jak długo będzie działać Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkDługo czekać nie musiałem Na początku pojawił się taki błąd Kiedy chciałem zainstalować sterowniki okienko było całe białe. Uruchomiłem ponownie komputer i zaczęło sypać błędami Spróbuje zainstalować W10 czysta i zobaczę vzy coś pomoże i czy nadal będą jakieś dziwne błędy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
brygada69 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Jak Chcesz zainstalować na MBR to w biosie musisz ustawić Legacy Mode nie UEFI ponadto pendrive musi być zrobiony pod MBR. Poczytaj tu. nudzija lubi to Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Jak Chcesz zainstalować na MBR to w biosie musisz ustawić Legacy Mode nie UEFI ponadto pendrive musi być zrobiony pod MBRobojętne mi to w jakim trybie byle żeby działało Zainstalowałem W10 i jak na razie działa ale nie ukrywam ze wolałbym JG8.1 Cytuj
brygada69 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Przetestuj dysk jakimś programem np. Hard Disk Sentinel Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 to już chyba wiem dlaczego Dysk sata II zadziała ze złączem sata III?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
nudzija Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 @Super3511 tak zadziała brygada69 lubi to Cytuj
brygada69 Opublikowano 4 Października 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Dysk do wymiany. Co do pytania to zadziała. Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 tylko ze dysk sata II ma takie oto dodatkowe złącze którego dysk sata III nie ma nie będzie jakiś problemów związanych z tym?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Super3511 Opublikowano 4 Października 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Października 2020 Dysk się nie miesci w sanki Dziękuje za pomoc Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi