Skocz do zawartości

Problem z samoczynnym usuwaniem partycji

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam myśle dość nietypowy problem z laptopem - Dell’em E5450. Komputer samoczynnie usuwa partycje. Zaczęło się od Windows 10. Windows chciał zrobić automatyczna naprawę chyba po ty jak chciałem uruchomić Windows To Go. Po przeprowadzeniu automatycznej naprawy system się uruchomił i działał, jednak po ponownym uruchumieniu dostałem komunikat o braku urządzeń do bootowania. Sprawdziłem poprzez Hiren’s Boot CD ze na dysku miejsce jest nieprzydzielone miejsce, jednak udało mi się odzyskać ważne dla mnie dane poprzez narzędzie do przywracania danych. Później zainstalowałem Windows 7 która dziala idealnie jednak kiedy stwierdziłem ze zainstaluje JG8.1 i znowu automatyczne naprawy dysku i znowu usuwanie partycji. Czy wie ktoś co to może być i jak to naprawić? Dodam jeszcze ze raz nie mogłem nawet zainstalować systemu i dysk był nie do użytku. W AOMEI nie mogłem zrobić partycji jednak po użyciu HDD Low Format i przekonwertowaniu dysku do GPT mogłem już zrovic partycje i zainstalować Windowsa. Nie wiem vzy to coś zmieni ale laptop często przy włączaniu daje komunikat Fan Malfunction jednak sam wiatrak pomimo czasami wydawania dziwnych dźwięków działa poprawnie

Opublikowano

pewnie strzelil uklad wiatraczka i nie moze go bios poprawnie wykryc (wymienic jak najszybciej)

nie potrzeba formatowac niskopoziomowo wystarczy przekonwertowac na gpt i spowrotem do mbr i ci wyczysci to co potrzeba ewentualnie to samo tylko witrualny

potem pod danym systemem ustawiasz sobie najlepiej partycje jak chcesz czyli 1 to BOOT z 1gb i aktywna, 2 - system, 3 dane, 4.... itd itp i instalujesz system

zawsze przy takim ustawieniu swoich partycji masz bota na bocie i system wybierasz na ktora ma wrzucic i nic sie nie skopie

a poki co to proponowalbym zostac na mbr o ile masz dysk do 2tb inaczej to gpt

Opublikowano
pewnie strzelil uklad wiatraczka i nie moze go bios poprawnie wykryc (wymienic jak najszybciej)

nie potrzeba formatowac niskopoziomowo wystarczy przekonwertowac na gpt i spowrotem do mbr i ci wyczysci to co potrzeba ewentualnie to samo tylko witrualny

potem pod danym systemem ustawiasz sobie najlepiej partycje jak chcesz czyli 1 to BOOT z 1gb i aktywna, 2 - system, 3 dane, 4.... itd itp i instalujesz system

zawsze przy takim ustawieniu swoich partycji masz bota na bocie i system wybierasz na ktora ma wrzucic i nic sie nie skopie

a poki co to proponowalbym zostac na mbr o ile masz dysk do 2tb inaczej to gpt

właśnie jak chciałem zostawić mbr do windows stwierdził ze nie może się zainstalować na mbr. Ale spróbuje po raz trzeci zainstalować z tymi radami i zobaczę co się będzie działo

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Wiec przekonwertowalem dysk z GPT na MBR2122726ef38bdf8c832ecdebb66d1a38.jpg
I za pierwszym razem kiedy kliknąłem „Nowa” w instalatorze pojawił mi się taki błąd 45a9d4e9e789396c9f1533eaf2f028a5.jpg
Jendak kiedy po raz drugi kliknąłem nowa partycje się utworzyły b18bb3e8f39acc722dabf7f790164fa2.jpg
System się zainstalował zabootowal ale dysk jest w GPT 472c1b9ed81356a55f63295b3255fe36.jpg
Zainstaluje sterowniki poinstaluje programy i zobaczę jak długo będzie działać

Długo czekać nie musiałem :D
Na początku pojawił się taki błąd 2933bab62f0355393bcf0a94946db67f.jpg
Kiedy chciałem zainstalować sterowniki okienko było całe białe. Uruchomiłem ponownie komputer i zaczęło sypać błędami 00601bc68788cd4b67b41556c4af52e6.jpg
b665562e1b8e237a66a32b6e6352434c.jpg
Spróbuje zainstalować W10 czysta i zobaczę vzy coś pomoże i czy nadal będą jakieś dziwne błędy

Opublikowano
Jak Chcesz zainstalować na MBR to w biosie musisz ustawić Legacy Mode nie UEFI ponadto pendrive musi być zrobiony pod MBR

obojętne mi to w jakim trybie byle żeby działało :P Zainstalowałem W10 i jak na razie działa ale nie ukrywam ze wolałbym JG8.1