Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Łaska pańska na pstrym koniu jeździ...

W innym wątku poszukiwałem systemu dla emerytów: starych komputerów i ludzi po 70 (nie nie mających żadnych doświadczeń z komputerem, a więc i przyzwyczajeń).

Testowo zainstalowałem przycięty Windows 8 ( 8.1) nie ruszy na starszym komputerze i sam się zarzekałem, że nie, że kafelki są niczego - to był mój pierwszy kontakt z tym systemem. Ale przyjrzałem się bliżej i zmieniłem zdanie. Starsza osoba, która nie będzie się uczyć zarządzania komputerem czy plikami. Ma włączyć i wyłączyć komputer oraz wejść w przeglądarkę. W tym kontekście kafelki z Windows 8, są wcale nie takie głupie.

Tylko to przechodzenie pomiędzy klasycznym i nowoczesnym pulpitem... Z doświadczenia wiem, że wystarczy dać przyszłemu użytkownikowi jakiekolwiek urządzenie elektronicznie i o chwili będzie zablokowanie, będą uruchomione jakieś głęboko zaszyte funkcje. 

Wiem, że większość osób ma trend odwrotny - jak wyłączyć kafelki i uruchomić stary pulpit. A da się jakoś zablokować na stałe pulpit modern ui, tak żeby wejście do klasycznego pulpitu było utrudnione?

Zresztą poddaję pod zastanowienie zrobienie szczególnego moda. Systemu dla seniorów. Jak najmniej skomplikowanego, czytelnego, takiego w którym nie da się narozrabiać. Oczywiście założenie jest takie, że senior używa tego do najprostszych zastosowań, ale w razie czego ma kogoś do pomocy, kto by mu system skonfigurował do jego upodobań.

Opublikowano

1. Obsługa jednej ikonki przegladarki na pulpicie(bo można zostawić tylko ta jedną jedyną) jest 100 razy prostsza jak wyszukanie jej w bałaganie ModernUI.

2. Wyłączenie komputera z pulpitu jest dla emeryta dużo prostsze niż z poziomu ModernUI.