HSolo Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Witam Mam poważny problem. Nie mogę zainstalować systemu win 8.1 gdyż system dysku GPT mnie blokuje. Próba instalacji win 7 kończy sie problemem z ACPI. W biosie Lenovo g50 nie ma czegoś takiego. Pierwotnego systemu 8.1 już nie ma. Proszę o pomoc. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Win 8.1 i Win 7 na partycji GPT instalujesz w trybie UEFI - tylko wersje x64. Możesz korzystać również z partycji MBR, ale wtedy w trybie Legacy, a nie UEFI. W biosie jest wszystko co potrzeba tylko źle ustawiasz. Cytuj
Gość testerinf Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Dodam że : Aby zainstalować windows 8.1 / 7 z plikiem stronnicowania dysku GPT to: 1.) Wszystkie dane z dysku musza być przegrane. 2.) Zawartość partycji musi być skasowana 3.) Obraz ISO nie może przekraczać 4 GB , sprawdź sumy kontrolne ISO. Program Hash Check [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Znaczy to że jak masz obraz 64 bitowy to musisz z wersji np AIO wyodrębnić tą co cie interesuje w programie WinTolkit , następnie wyexportować. Zrzuty wrzucę jutro w tym samym poście. Jak to zrobić 4.) Pendrive musisz sformatować jako FAT32 nie w rufusie ! ale w mój komputer. 5.) Program rufsu pobierasz i tam ustawiasz: schemat partycjonowania: GTP dla komputerów z bios UEFI. FAT32 Wskazujesz wyeksportowane iso i dajesz na start. Potem musisz przy boot menadżerze wybrać np sandis cruser I45312 UEFI - to musisz wybrać. Aha i w opcjach w biosie musisz bootowanie z USB ustawić jako 1. Drugie jako dysk trzecie jako napęd CD/DVD Mało tego obrazy z lutego windows 8.1 maja kowersję z install.wim na ESD w celu oszczędności miejsca i mniejszego obrazu iso. Chcąc go wyodrębnić , nie wiem jak jest z 7 na luty 2015 , trzeba zastosować konwersję z ESD na Install.wim przy użyciu winreducter converter. Potem dopiero można sobie wyodrębnić wersje:D Niestety proces konversji jest długi jak jest więcej wersji. Sam wyodrębniałem 8.1 AIO to mi prawie dobę zajęło. Bez grafiki dodatkowej. Same 2 obrazy to szybko zrobi. Cytuj
VACek Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Wystarczy ze wybierzesz boot menu tryb instalacji bez uefi Cytuj
HSolo Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2015 Wystarczy ze wybierzesz boot menu tryb instalacji bez uefi Słuchajcie... poradziłem sobie tak: otóż na dysku było 5 partycji. Zlikwidowałem wszystkie (na dysku i tak nic nie było) i problem GPT przestał istnieć. win 8.1 pro. zainstalowany. Dzięki Wam za poświęcony mi czas. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi