luciowisla Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 Cześć! Mam takiego dziadka: Procesor: Q6600 Płyta: Asus P5KC Ram: 2x1GB OZ plus 2x2GB GoodRam 800MHz (czyli 6gb) Karta graficzna: NVIDIA GeForce 8800GT 512MB Dysk HDD Zasilacz 500W Jaki system dobrać pod tą konfigurację, by korzystać "komfortowo" z internetu i programów biurowych (komputer z przeznaczeniem dla rodziców) PS. Może ktoś podpowie co można by tutaj zrobić, by możliwie małym kosztem poprawić wydajność (Office, internet) - dokładka RAM do 8GB? Dysk SSD? Podkręcenie procesora?
WinXFan Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 2 godziny temu, luciowisla napisał: PS. Może ktoś podpowie co można by tutaj zrobić, by możliwie małym kosztem poprawić wydajność (Office, internet) - dokładka RAM do 8GB? Dysk SSD? Podkręcenie procesora? możesz taka specjalną taśmą podkręcić do 3GhZ nawet na płytach bez podkręcania
luciowisla Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 28 minut temu, WinXFan napisał: możesz taka specjalną taśmą podkręcić do 3GhZ nawet na płytach bez podkręcania o BSEL mówisz? myślę nad tym właśnie + SSD na dobry początek bo chyba 6 a 8 GB ram nie zrobi wielkiej różnicy, karta też powinna dać radę i postawię 7ke od SROMotnika WinXFan lubi to
WinXFan Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 Teraz, luciowisla napisał: o BSEL mówisz? myślę nad tym właśnie + SSD na dobry początek bo chyba 6 a 8 GB ram nie zrobi wielkiej różnicy, karta też powinna dać radę i postawię 7ke od SROMotnika dzięki, przypomniałeś mi. co do systemu to postaw 10tkę czystą lub modyfikowaną, jak wolisz piosylant lubi to
piosylant Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jedyny opłacalny power-up, którego użycie będzie wyraźnie zauważalne to dysk SSD. WinXFan lubi to
WinXFan Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 24 Czerwca 2020 52 minuty temu, P1O napisał: Jedyny opłacalny power-up, którego użycie będzie wyraźnie zauważalne to dysk SSD. Podkręcenie BSEL też się opłaca bo taka taśma kosztuje kilka złotych. Po drugie przyspiesza w pracy domowej, grafice 3D, Cinebenchu itd.
WinSxS Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Czerwca 2020 @WinXFan ale ta płyta nie jest na tyle biedna, żeby była non-OC, więc bsel mija się z celem @luciowisla ładuj wprost bios, ustaw FSB na 333, napięcie zacznij od 1.3v i testuj go pod OCCT/Prime95, swojego ustabilizowałem na 1.375v, twoja sztuka może być lepsza zwróć uwagę, że ASUSy na 775 mogą mieć Vdroop, pod obciążeniem napięcie może sporo spaść (nawet o 0.05v - mi zjeżdża do 1.325v) przestaw dzielnik pamięci na niższy, bo Ci wywali FSB na ramach 1066, a nie wiadomo czy go kostki obsłużą (dzielnik bez problemu znajdziesz w BIOSie pod DRAM Frequency czy jakoś tak tam było) i osobiscie zawsze ustawiam czestotliwość PCI-E na 101, mówi się, ze przy 775 to może pomóc w stabilności, ale nie zawsze
WinXFan Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 7 godzin temu, WinSxS napisał: @WinXFan ale ta płyta nie jest na tyle biedna, żeby była non-OC, więc bsel mija się z celem @luciowisla ładuj wprost bios, ustaw FSB na 333, napięcie zacznij od 1.3v i testuj go pod OCCT/Prime95, swojego ustabilizowałem na 1.375v, twoja sztuka może być lepsza zwróć uwagę, że ASUSy na 775 mogą mieć Vdroop, pod obciążeniem napięcie może sporo spaść (nawet o 0.05v - mi zjeżdża do 1.325v) przestaw dzielnik pamięci na niższy, bo Ci wywali FSB na ramach 1066, a nie wiadomo czy go kostki obsłużą (dzielnik bez problemu znajdziesz w BIOSie pod DRAM Frequency czy jakoś tak tam było) i osobiscie zawsze ustawiam czestotliwość PCI-E na 101, mówi się, ze przy 775 to może pomóc w stabilności, ale nie zawsze bsel jest łatwiejszy niz oc
marcelgg Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 Tak mnie dzisiaj naszło .Przecież jest BSEL MOD! Omija wszystkie ograniczenia płyty. Specyfikacja Dell Optiplex 780 Procesor Intel Core 2 Duo E7500 Karta Grafika AMD R5 240 oem RAM 4x4GB =16GB SSD 240GB HDD 320GB i 1TB Zasilacz 235W
WinSxS Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 3 godziny temu, WinXFan napisał: bsel jest łatwiejszy niz oc Czy ja wiem, nie zdejmujesz nawet chłodzenia do OC, a tutaj musisz jeszcze coś przerabiać przy procesorze. Jak masz OC w płycie to po co się bawić w BSEL, skoro podkręcenie zajmie 2 minuty (a na upartego nawet BIOS da się pominąć z ASUS AI Suite - w tym AI Booster), a rozebranie komputera z 15? Plus trzeba mieć zawsze pod ręką pastę, nie każdy ma ją. Wydajność ta sama, unikniesz ewentualnych błędów ze złym naklejeniem taśmy, pogięciem pinów w LGA itp itd... Sam kręciłem na trochę gorszej płycie, porównywałem BSEL z OC BIOSem, nie ma znaczenia poza tym, że mniej czasu zajmuje wejść i kręcić programowo. piosylant lubi to
WinXFan Opublikowano 26 Czerwca 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Czerwca 2020 jak board jest oc, to bardziej opłaca się overclocknięcie z biosu, jak non-oc to bsel.
Rekomendowane odpowiedzi