Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem laptopa Lenovo Y50-70 z licencją OEM do Windowsa 8.1 Core. Chce zainstalować "czystego" windowsa. Wiem, że aby pendrive dało się zbootować pod UEFI to musi być sformatowany w fat32 stad moje pytanie, jak przygotować takiego pendrive pod fat32 jeśli plik instalacyjny czystego windowsa waży więcej niż 4GB. Czy podstawowa wersja windowsa 8.1 bez żadnych aktualizacji ważyła mniej i tej wersji szukac? Pozdrawiam.

Opublikowano

Rufusem tylko z przyczyn wiadomych (install.wim) nie był w stanie zrobić bootowalnego pena w fat32. Mogłby ktoś tutaj zapodać działającym linkiem do takowej wersjii Windowsa 8.1 Core bo z tego co sprawdzałem, wszystkie linki stąd do tych podstawowych wersji bez aktualizacji są nieaktualne, ewentualnie podpowiedź jak skompresować wim do esd.

Opublikowano

Lenovo Y50-70 - laptop bez napędu optycznego. Sciągam wersję Windowsa 8.1 z listopada 2014 zmodyfikowaną przez NiKKA.Labs

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Dam znać co i jak.

Opublikowano

Problem rozwiązany. Dla potomnych, sposób w/w przez slawektor załatwił problem bootowalnego pena pod UEFI (dysk GTP), nie trzeba nic popierać poza tym programem. Odpowiednią wersje Windowsa pobiera automatycznie prosto na pendrive.

Opublikowano

Pendrive można w prosty sposób przygotować programem UltraIso - jeśli ktoś używa.

Bootowalna/Zapisz obraz dysku (program uruchomiony z prawami administratora).

Wcześniej owy obraz należy po prostu otworzyć w programie.

Wymagana pamięć 8GB - na czterech się nie zmieści.

Opublikowano

Jeden ,najlepszy i najszybszy program do wypalenia ISO Windy czy Linucha jest Rufus . Ma funkcję formatowania pendrive w czterech formatach (NTFS,UDF,FAT,FAT32)  i też naprawia uszkodzone sektory ( ilość przebiegów ) oraz schemat partycjonowania AIO (MBRi UEFI) same UEFI czy też SAM MBR