matkos92 Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Witam, zakupiłem laptopa Lenovo Y50-70 z licencją OEM do Windowsa 8.1 Core. Chce zainstalować "czystego" windowsa. Wiem, że aby pendrive dało się zbootować pod UEFI to musi być sformatowany w fat32 stad moje pytanie, jak przygotować takiego pendrive pod fat32 jeśli plik instalacyjny czystego windowsa waży więcej niż 4GB. Czy podstawowa wersja windowsa 8.1 bez żadnych aktualizacji ważyła mniej i tej wersji szukac? Pozdrawiam. Cytuj
WinSxS Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Ważyła mniej. Z resztą szukaj skompresowanego obrazu do bodajże ESD, a nie WIM, obcina jeszcze znacznie Pendrive robisz oczywiście Rufusem? Cytuj
matkos92 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Rufusem tylko z przyczyn wiadomych (install.wim) nie był w stanie zrobić bootowalnego pena w fat32. Mogłby ktoś tutaj zapodać działającym linkiem do takowej wersjii Windowsa 8.1 Core bo z tego co sprawdzałem, wszystkie linki stąd do tych podstawowych wersji bez aktualizacji są nieaktualne, ewentualnie podpowiedź jak skompresować wim do esd. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Zawsze możesz zamiast kombinować wypalić na płycie DVD-9(dwuwarstwowej)skoro masz napęd DVD. Cytuj
matkos92 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Lenovo Y50-70 - laptop bez napędu optycznego. Sciągam wersję Windowsa 8.1 z listopada 2014 zmodyfikowaną przez NiKKA.Labs [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dam znać co i jak. Cytuj
slawektor Opublikowano 4 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Pobierając stąd nie trzeba kombinować z pędrakiem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
matkos92 Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2015 Problem rozwiązany. Dla potomnych, sposób w/w przez slawektor załatwił problem bootowalnego pena pod UEFI (dysk GTP), nie trzeba nic popierać poza tym programem. Odpowiednią wersje Windowsa pobiera automatycznie prosto na pendrive. Cytuj
djdavemix Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Pendrive można w prosty sposób przygotować programem UltraIso - jeśli ktoś używa. Bootowalna/Zapisz obraz dysku (program uruchomiony z prawami administratora). Wcześniej owy obraz należy po prostu otworzyć w programie. Wymagana pamięć 8GB - na czterech się nie zmieści. Cytuj
joe1993 Opublikowano 7 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2015 Jeden ,najlepszy i najszybszy program do wypalenia ISO Windy czy Linucha jest Rufus . Ma funkcję formatowania pendrive w czterech formatach (NTFS,UDF,FAT,FAT32) i też naprawia uszkodzone sektory ( ilość przebiegów ) oraz schemat partycjonowania AIO (MBRi UEFI) same UEFI czy też SAM MBR Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi