Gość muadib83 Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam, mam OGROMNY problem. Moich 2 znajomych informatyków załamało ręce. Nikt nie wie o co chodzi. Kupiłem 2 tygodnie temu pc. Podłączyłem wszystko, zainstalowałem win 8.1 pro. Po instalacji kilku niezbednych programów zacząłem testy. Ładnie poszło z grubsza - pamięć 3h memtestem+ - wsio ok, hdd + ssd - trzema programami w tym hdd tune i cristaldisk - ok. Proc - intel burn test + prime95 - ok (chociaz zbyt duze tempy jak na moja super wietrzoną budę itd.) - ale tym zajme sie kiedy indziej. Karta przeszla 3dmarki i kilka innych testow. Wszystko byloby super gdyby nie: zawiechy. Ciągłe zawiechy kompa. Dość dziwne bo wyglądają jak zwykłe zawieszenia programu które na win 7 normalnie wywalalem alt tab del. Tak sie zaczyna - np. jedna ikona przestanie dzialac, potem okno sie zwiesza potem calosc - pomimo ze np. tesy w tle moga dalej dzialac win jest zwieszony. Do tego dochodzi zawieszanie sie kompa w trakcie restartu - wylaczanie i wlaczenie jest ok, ale restart = koleczko sie kreci i tyle - w nieskonczonosc. 3 podejrzana rzecz to win update - zrobilem updaty wszystkie procz jednego ktory ma 750mb okolo !! i jest to aktualizacja do win 8.1 (przeciez takowa juz mam wiec o co chodzi) Prosze o pomoc. Aktualnie bede instalowal system na hdd aby sprawdzic czy dziala, ale ssd przeszedl wszystkie mozliwe testy. Dzwiek na plycie glownej nic nie pomaga - poprostu slysze jedno bzykniecie w czasie wlaczania kompa - czyli standard. Zadnego syfu nie instalowalem, nawet wylaczylem wszystkie mozliwe programy w tle i jednak nadal pojawia sie zwiecha. Objawia sie najczesciej kiedy klikne np. na jakas ikone i nic sie nie dzieje - wiec klikam 2 raz i sie pojawia koleczko albo nic, potem ze progrma nie reaguje i wtedy caly pulpit juz nie dziala. Aha napiecia bardzo stabilne. Moj sprzet: Core i5 4690k Mobo Gigabyte Gaming 5 Ram G.Skill 2133 (chodzi narazie na auto 1600) Zasilka 550 XFX Bronze Plus Karta R9 280x XFX SSD 120gb Crucial HDD 1TB Caviar Blue Błagam o pomoc w tej sprawie Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Chyba masz świadomość co do możliwych przyczyn? - to jest pewnie jedna z setek możliwości. Jest pewnien sposób, aby wyeliminować wadę sprzętu - wydziel sobie jakąś partycję na dysku SSD lub HDD i postaw tam np. czysty Win 7. Jak wszystko będzie ok, to postaw w to miejsce czysty Win 8.1 - w ten sposób rozwikłasz ewentualną wadę systemu, sterowników czy innych komponentów. Cytuj
VACek Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2015 Jeśli masz czysty win 8.1 (nie modowany) zainstaluj wszystkie aktualizacje, zwiększ rozmiar pamięci wirtualnej, przeskanuj kompa np Glary Utilities i ew. napraw problemy za pomocą tego programu, a i na wszelki wypadek przeskanuj kompa antyvirusem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi