Skocz do zawartości

Problem z nowym kompem po instalacji win 8.1 pro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam OGROMNY problem. Moich 2 znajomych informatyków załamało ręce. Nikt nie wie o co chodzi.

Kupiłem 2 tygodnie temu pc. Podłączyłem wszystko, zainstalowałem win 8.1 pro. Po instalacji kilku niezbednych programów zacząłem testy.

Ładnie poszło z grubsza - pamięć 3h memtestem+ - wsio ok, hdd + ssd - trzema programami w tym hdd tune i cristaldisk - ok.

Proc - intel burn test + prime95 - ok (chociaz zbyt duze tempy jak na moja super wietrzoną budę itd.) - ale tym zajme sie kiedy indziej. 

Karta przeszla 3dmarki i kilka innych testow. 

Wszystko byloby super gdyby nie: zawiechy. Ciągłe zawiechy kompa. Dość dziwne bo wyglądają jak zwykłe zawieszenia programu które na win 7 normalnie wywalalem alt tab del. Tak sie zaczyna - np. jedna ikona przestanie dzialac, potem okno sie zwiesza potem calosc - pomimo ze np. tesy w tle moga dalej dzialac win jest zwieszony.

Do tego dochodzi zawieszanie sie kompa w trakcie restartu - wylaczanie i wlaczenie jest ok, ale restart  = koleczko sie kreci i tyle -  w nieskonczonosc.

3 podejrzana rzecz to win update - zrobilem updaty wszystkie procz jednego ktory ma 750mb okolo !! i jest to aktualizacja do win 8.1 (przeciez takowa juz mam wiec o co chodzi)

Prosze o pomoc. Aktualnie bede instalowal system na hdd aby sprawdzic czy dziala, ale ssd przeszedl wszystkie mozliwe testy.

Dzwiek na plycie glownej nic nie pomaga - poprostu slysze jedno bzykniecie w czasie wlaczania kompa - czyli standard. Zadnego syfu nie instalowalem, nawet wylaczylem wszystkie mozliwe programy w tle i jednak nadal pojawia sie zwiecha.

Objawia sie najczesciej kiedy klikne np. na jakas ikone i nic sie nie dzieje - wiec klikam 2 raz i sie pojawia koleczko albo nic, potem ze progrma nie reaguje i wtedy caly pulpit juz nie dziala.

Aha napiecia bardzo stabilne.

Moj sprzet:

Core i5 4690k

Mobo Gigabyte Gaming 5

Ram G.Skill 2133 (chodzi narazie na auto 1600)

Zasilka 550 XFX Bronze Plus

Karta R9 280x XFX

SSD 120gb Crucial

HDD 1TB Caviar Blue

Błagam o pomoc w tej sprawie

Opublikowano

Chyba masz świadomość co do możliwych przyczyn?  - to jest pewnie jedna z setek możliwości. Jest pewnien sposób, aby wyeliminować wadę sprzętu - wydziel sobie jakąś partycję na dysku SSD lub HDD i postaw tam np. czysty Win 7. Jak wszystko będzie ok, to postaw w to miejsce czysty Win 8.1 - w ten sposób rozwikłasz ewentualną wadę systemu, sterowników czy innych komponentów.

Opublikowano

Jeśli masz czysty win 8.1 (nie modowany) zainstaluj wszystkie aktualizacje, zwiększ rozmiar pamięci wirtualnej, przeskanuj kompa np Glary Utilities i ew. napraw problemy za pomocą tego programu, a i na wszelki wypadek przeskanuj kompa antyvirusem :)