Czelsiak Opublikowano 17 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2015 Witam serdecznie.Mam pewien problem, jestem posiadaczem dysku przenośnego USB 3.0 Seagate GoFlex 1TB. Na każdym systemie chodził wyśmienicie nie miałem problemów, zmieniłem komputer na nowy, podłączyłem ten ów dysk do tego nowego komputera i wynika problem, że muszę go odłączać od zasilania i na nowo podłączać by Windows 8.1 go wykrył. Macie jakieś porady? Sterowniki do płyty Gigabyte G1.Sniper B5 mam aktualne. Cytuj
slawektor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 To płyta z rewizją rev. 1.x czy rev. 1.2? Pisząc o pobranych sterownikach Masz na myśli te USB 3.0: KB2822241, KB2811660, KB2779768: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Masz je zainstalowane? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 Do Win 8.1 nie mają juz zastosowania te poprawki. Za poprawne działanie USB 3.0 w Win 8.1 odpowiadają sterowniki chipsetu - wbudowane są już w Win 8.1, a na stronie Gigabyte masz nowsze 9.4.0.1027 - instaluje się je pierwsze lub jako drugie po IMEI(różnie z tym bywa). Przejrzyj plany zasilania - wstrzymywanie portów USB. Rozumiem, że masz zainstalowane sterowniki IRST - przejrzyj zasady usuwania. Ostatecznie może źle się zainstalowały sterowniki dysku plug and play podczas pierwszego podłączenia. Podłączasz zawsze do tego samego portu? W portach USB 2.0 jest tak samo? Pokombinuj. Cytuj
slawektor Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 @wiktorynek To mnie zaskoczyłeś. Do swojej płyty M5A97 R2.0 pobieram Asmedia USB3.0 Controller Driver. Nie żebym chciał. Windows update je wyszukuje. To są te same co na stronie producenta, więc wolę to robić samemu. Na stronie producenta są w tabeli do Windows 8. Do Windows 8.1 ich nie widać. Tak samo wygląda z sterownikami Chipsetu. Do Windows 8.1 ich nie widać. Nie mając pewności dzwoniłem do serwisu Asusa. Kazali instalować te od Windows 8. Bo są dobre do Windows 8.1 tyle że je nie przerzucono do tabeli z Windows 8.1 Gdyby Twoja porada nie zadziałała, to proponował bym pobrać jednak ten Hotfix i sprawdzić. Pobrałem tą aktualizację od Gigabyta, są tam 3 łaty, wszystkie jako: Pakiet autonomiczny usługi Microsoft Update (.msu) Jak nie będą pasowały to Windows nie da ich zainstalować. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 18 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2015 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] a to ten fix od gigabyte: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] poprawki od Win 8 nie mają prawa bytu w Win 8.1 Cytuj
Czelsiak Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ogólnie ta pomoc od Sławka nie pomogła bo w ogóle tak jak Wiktorynek rzekł poprawki od Win 8 nie mają prawa bytu w Win 8.1, to akurat nikogo dziwić nie powinno, a dodatkowo nie zainstalowałbym tego bo "mój system nie spełnia wymagań", więc dzięki za chęci, ale to nie to. Ogólnie pokażę wam screena jak to wygląda. Przed ponowny rozłączeniem kabla i ponownym podłączeniu. Po ponownym podłączeniu tego cholerstwa. Po przęłaczaniu na USB 2.0 też tak jest, ostatnio również miałem problem ze słuchawkami na usb 3.0 od Logitecha bo mikrofon strasznie trzeszczał czego nie miałem na laptopie, ani na żadnym innym komputerze, z tym również do tej pory nie mogę sobie poradzić co mnie irytuje. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 19 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Ogólnie sterowniki chipsetu odpowiadające za USB 3.0(xHCI) oraz za USB 2.0(EHCI) masz zainstalowane, bo Windows 8.1 ma je w sobie: Jaka dokładnie wersja to się dowiesz jak otworzysz właściwości. Być może wystapiły jakieś problemy podczas pierwszej instalacji dysku w systemie. Bardzo trudno będzie je jednak znaleźć i odinstalować czy wyczyścić w rejestrze. Być może pomogłoby odinstalowanie sterowników od kontrolera USB 3.0 i ponowne zainstalowanie sterowników chipsetu - wersja 9.4.0.1027 ze strony Gigabyte to odpowiednia wersja do tego sprzętu. Być może namieszały coś sterowniki IRST - tu możesz wypróbować zainstalować najnowszą wersję: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]wersja exe Być może pomoże dopiero format i ponowna instalacja systemu. Zostaje jeszcze jedna mozliwość z tego co mi przychodzi do głowy: skopiuj zawartość tego dysku przenośnego i sformatuj go. P.S. Przejrzałeś te plany zasilania w systemie? Może również przejrzyj opcje oszczędzania energii w biosie. Przy okazji bios najnowszy? Cytuj
Czelsiak Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2015 Reinstalacja sterowników nie pomogła, formatowanie dysku również. Tak, przeglądałem plany zasilania i w biosie i aplecie sterowania. Rzekomo: BIOS jest fabryczny od momentu kupienia komputera czyli jakoś w listopadzie. No niestety spróbuję formatu, ale to jak będzie okazja bo przez taką "usterkę" nie będę stawiał wszystkiego od nowa . Poradzę sobię z ponownym wkładaniem kabla jeżeli nie ma już więcej pomysłów.Tak czy siak, dzięki serdeczne za chęci. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi