Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu bujam się po forach, poradnikach, filmikach na yt o podkręcaniu (overclocking) itd.
Niestety nic nie ma zadowalającego efektu. Po tym jak dzisiaj po świeżym formacie komputer znowu zaczął się zacinać, pomyślałem że to może nie wina komputera, lecz mojego braku jakiegokolwiek doświadczenia i umiejętności.

Po krótce, nie gram w wymagające gry i nie oczekuje bóg wie jakiej grafiki, wręcz moge grać na najniższych ustawieniach i tylko i wyłącznie do tego używam komputera.

1. Proszę o pomoc w wyborze odpowiedniego systemu.
2. Czy jestem w stanie podkręcić coś z moich podzespołów aby wykrzesać jak maksimum fps
3. Co po kolei robić po instalacji? Od zawsze instalowałem program driver booster i on mnie "wyręczał" w instalacji sterowników, może to był błąd? Chce aby system był naprawdę szybki
4. NIE zamierzam inwestować w ten sprzęt ani 1zł

Gry w które gram to tylko i wyłącznie PUBG Lite, RFactor, Arma 2 oraz Arma3 oraz nareszcie chciałbym spróbować GTA V, lecz 100gb pobierania abym sie rozczarował jakoś mnie nie przekonuje.

Gigabyte B150M-DS3H F22
Intel Pentium CPU G4400 3.30GHZ
Pamięć RAM 4GB
NVIDIA GeForce GT 1030
Dysk HDD 150GB
Dysk HDD 250GB

Opublikowano
25 minut temu, djgixer napisał:

Niestety nic nie ma zadowalającego efektu. Po tym jak dzisiaj po świeżym formacie komputer znowu zaczął się zacinać, pomyślałem że to może nie wina komputera, lecz mojego braku jakiegokolwiek doświadczenia i umiejętności.

Brak SSD i wszystko jasne :) 

Opublikowano
56 minut temu, M4T napisał:

Brak SSD i wszystko jasne :) 

Podejrzewam że dość ożywiłoby to działanie sprzętu, ale gry typu Arma 2 na taką specyfikacje to serio nie powinien być problem.

Opublikowano
Teraz, djgixer napisał:

Podejrzewam że dość ożywiłoby to działanie sprzętu, ale gry typu Arma 2 na taką specyfikacje to serio nie powinien być problem.

Ten CPU  to lekko mówiąc padaka bez jakiejkolwiek możliwości OC, ale mimo to do pełni szczęścia brakuje tu SSD i rozszerzenie ramu do przynajmniej 8gb.

Jak widzisz w mojej sygnaturce sam posiadam starsze sprzęty i SSD jest niezastąpione, nie wyobrażam sobie mieć system na hdd.

Opublikowano
Teraz, M4T napisał:

Ten CPU  to lekko mówiąc padaka bez jakiejkolwiek możliwości OC, ale mimo to do pełni szczęścia brakuje tu SSD i rozszerzenie ramu do przynajmniej 8gb.

Jak widzisz w mojej sygnaturce sam posiadam starsze sprzęty i SSD jest niezastąpione, nie wyobrażam sobie mieć system na hdd.

Doskonale rozumiem, ale tak jak już wspomniałem, nie zamierzał dołożyć nawet złotówki do tego sprzętu.

Opublikowano
1 minutę temu, djgixer napisał:

Doskonale rozumiem, ale tak jak już wspomniałem, nie zamierzał dołożyć nawet złotówki do tego sprzętu.

A szkoda bo w sumie platforma jest całkiem spoko.

Wsadzić tu i5, ssd na m.2, 16-32gb ramu i masz sprzęt na lata :)

Opublikowano
10 minut temu, razor1995 napisał:

Więc zainwestuj w dysk SSD.

HDD i Pentium sparowany z 4GB RAM to za mało w 2020 roku. Żadne cudowne tweaki ani modyfikacje Windowsa tutaj nie pomogą. 

Punkt 4. Prosze czytać ze zrozumieniem :) Pytałem tylko wybór systemu.

Opublikowano
4 minuty temu, djgixer napisał:

Punkt 4. Prosze czytać ze zrozumieniem :) Pytałem tylko wybór systemu.

Nie ma takiego systemu co by ci pomógł na dłuższy czas :)

Opublikowano
Punkt 4. Prosze czytać ze zrozumieniem [emoji4] Pytałem tylko wybór systemu.

Proszę czytać ze zrozumieniem - żadne mody/tweaki/zaklęcia szamanów nie pomogą.
Mod systemu nie przyspieszy ci dysku czy nie doda kolejnych 4GB RAM które „odmulą” ten sprzęt.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
nudzija i VACek lubią to
Opublikowano
3 godziny temu, djgixer napisał:

2. Czy jestem w stanie podkręcić coś z moich podzespołów aby wykrzesać jak maksimum fps

Podkręcić to możesz dziadkowi wąsa , a tu soków już  dużo nie wyciśniesz .

To  tak jak byś chciał nalać paliwa lotniczego  do Syrenki  105  i chciałbyś żeby  udawała rakietę .

3 godziny temu, djgixer napisał:

4. NIE zamierzam inwestować w ten sprzęt ani 1zł

No to  dalej   " jedziesz złomem  "   , kto nie smaruje ten nie jedzie .

To Twoje niby  " podkręcanie  "   to tylko  lekka kosmetyka  która  w grach  na pewno nie będzie  widoczna .

Można coś tam  " pomieszać  "  ale  szczytu K2  tym nie zdobędziesz .

Opublikowano

Ludzie, ale przecież jasno napisałem, nie zamierzam nic zmieniać w sprzęcie, chce go zostawić tak jak jest i ewentualnie troche dopieścić bez wkładu finansowego, dlatego też zapytałem jaki system będzie najodpowiedniejszy (najlepiej coś dłubnięte) a tutaj od razu z ofensywą i poradami o zmianach sprzętu..

Jeżeli będę posiadał odpowiedni fundusz i chęć do usprawnienia komputera, to oczywiście skorzystam z waszych porad, ale narazie musze coś zrobić z tego co mam :)

Opublikowano
7 minut temu, djgixer napisał:

Ludzie, ale przecież jasno napisałem, nie zamierzam nic zmieniać w sprzęcie, chce go zostawić tak jak jest i ewentualnie troche dopieścić bez wkładu finansowego, dlatego też zapytałem jaki system będzie najodpowiedniejszy (najlepiej coś dłubnięte) a tutaj od razu z ofensywą i poradami o zmianach sprzętu..

Jeżeli będę posiadał odpowiedni fundusz i chęć do usprawnienia komputera, to oczywiście skorzystam z waszych porad, ale narazie musze coś zrobić z tego co mam :)

Żaden system nie pomoże :) 

Opublikowano
30 minut temu, djgixer napisał:

Dla szukających odpowiedzi WIN JG8.1 zdecydowanie miał to, czego potrzebowałem :) 

Na jak długo? na max miesiąc później znów wszystko zamuli :) 

razor1995 lubi to
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie