Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Witam, posiadam nowy laptop lenovo y50-70 z dyskiem HDD 5400 obr/min. Sam instalowałem na nim win 8.1 Mam problem tego typu, że windows na moim sprzęcie dość długo uruchamia się (w porównaniu do win 8.1 zainstalowanym na lapku mojego brata duo wolniej) przy ładowaniu win 8.1 wskaźnik ładowania jakby przycina się, dodatkowo użycie dysku zaraz po uruchomieniu wynosi ok. 100% Zbędne programy, które uruchamiały się przy starcie systemu zostały wyłączone, także dysk C został oczyszczony ze zbędnych plików. Wg mnie na laptopie tej klasy nie powinno być taki zacin przy starcie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Cytuj
exe9812q Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Z całego pkietu instaluje tylko Windows Performance ToolKit? Po próbie uruchomienia xbootmgr wyskakuje błąd: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
exe9812q Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 nie wpisales wymaganej komendy : xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -resultPath C:\TEMP troche info po angielsku (korzystalem z tego): [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 @Mattteuszzz - dysk 5400rpm to tragedia. Masz włączone hybrid boot/fast start(czy jak to jeszcze nazywają)? - pamiętaj tylko o zagrożeniach z tytułu tego sposobu uruchamiania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Po nowym roku planuje zakup ssd 256 GB, ponieważ ceny mają spaść. OK, ale tylko tej jednej komendy użyć? Czy tak jak jest opisane na tej stronie którą mi podesłałes? Mój log z podanej przez Cb komendy: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ja jestem osobiście przeciwny tym boosterom, ale jak chcesz to twoja wola. Jaki masz konfig tego Lenovo? Na SSD start systemu bez hybrid boot powinien wynosić ok 8 sekund. Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Ja jestem osobiście przeciwny tym boosterom, ale jak chcesz to twoja wola. Jaki masz konfig tego Lenovo? Na SSD start systemu bez hybrid boot powinien wynosić ok 8 sekund. O jaki konfig pytasz? Ale ja nei chce go sztucznie przyśpieszać czy coś. Tylko po prostu dziwi mnie to, że przy tym samym dysku i tym samym windows 2 letni dell mojego brata urauchamia się szybciej. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Konfig sprzętowy tego Lenovo Y50-70. Możesz też podać tego Della. Tylko dokładne dane podzespołów. Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Lenovo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dell [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Grudnia 2014 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Masz jeszcze express cache - nie skasowałeś sobie konfiguracji i prefetch? - po odtworzeniu nowego prefetchu i kilku restartach start powinien wyraźnie przyspieszyć. Hybrid boot masz włączone? Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Wiec co powinienem zrobic? Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 3x wgrywałem ponownie system zanim wgrał się poprawnie w tym raz przez przypadek zmieniłem typ dysku na dynamiczny przy pierwszym wgraniu, później z powrotem odwróciłem go na podstawowy. Może to jest powód? Co powinienem zrobić aby było dobrze? Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 I zaktualiowałem BIOS Cytuj
Mattteuszzz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2014 Dopiero próbowałem zainstalować soft Express cache lecz przy instalacji wyskakuje komunikat, że nie w urzadzeniu nie znaleziono express cache w BIOS mam aktywna opcje AHCI Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi