Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam nowy laptop lenovo y50-70 z dyskiem HDD 5400 obr/min. Sam instalowałem na nim win 8.1

Mam problem tego typu, że windows na moim sprzęcie dość długo uruchamia się (w porównaniu do win 8.1 zainstalowanym na lapku mojego brata duo wolniej) przy ładowaniu win 8.1 wskaźnik ładowania jakby przycina się, dodatkowo użycie dysku zaraz po uruchomieniu wynosi ok. 100%

Zbędne programy, które uruchamiały się przy starcie systemu zostały wyłączone, także dysk C został oczyszczony ze zbędnych plików.

Wg mnie na laptopie tej klasy nie powinno być taki zacin przy starcie. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję.

Opublikowano

nie wpisales wymaganej komendy :

xbootmgr -trace boot -traceFlags BASE+CSWITCH+DRIVERS+POWER -resultPath C:\TEMP

troche info po angielsku (korzystalem z tego):

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

@Mattteuszzz - dysk 5400rpm to tragedia. Masz włączone hybrid boot/fast start(czy jak to jeszcze nazywają)? - pamiętaj tylko o zagrożeniach z tytułu tego sposobu uruchamiania: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Po nowym roku planuje zakup ssd 256 GB, ponieważ ceny mają spaść.

OK, ale tylko tej jednej komendy użyć? Czy tak jak jest opisane na tej stronie którą mi podesłałes?

Mój log z podanej przez Cb komendy:

Opublikowano

Ja jestem osobiście przeciwny tym boosterom, ale jak chcesz to twoja wola. Jaki masz konfig tego Lenovo? Na SSD start systemu bez hybrid boot powinien wynosić ok 8 sekund.

O jaki konfig pytasz? Ale ja nei chce go sztucznie przyśpieszać czy coś. Tylko po prostu dziwi mnie to, że przy tym samym dysku i tym samym windows 2 letni dell mojego brata urauchamia się szybciej.

Opublikowano

3x wgrywałem ponownie system zanim wgrał się poprawnie w tym raz przez przypadek zmieniłem typ dysku na dynamiczny przy pierwszym wgraniu, później z powrotem odwróciłem go na podstawowy. Może to jest powód? Co powinienem zrobić aby było dobrze?