gsobanski4 Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Laptop Lenovo G570 od jakiegoś czasu nie widzi napędu Hitachi-LG GT50N, co może być przyczyną ? Napęd już sprawdzałem, on nie jest powodem, taśmę z gniazdem SATA wymieniłem, pod Linuxem napęd też niewidoczny. Do głowy przychodzi mi jedynie płyta, może przerwana jakaś ścieżka itp… Jak to sprawdzić ? Pomocy ! Cytuj
stens Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Uruchom CMD jako admin i "wklep" reg.exe add "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001 następnie reset systemu Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Komendę: "HKLM\System\CurrentControlSet\Services\atapi\Controller0" /f /v EnumDevice1 /t REG_DWORD /d 0x00000001" już wklepywałem, a napęd sprawny, zresztą sprawdzałem też na innym. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Nie znam przyczyny, ale Lenovo podobnych generacji właśnie z serii G cierpią na tą przypadłość, że po latach znikają napędy. Mogę tylko podejrzewać, że to jakaś przypadłość biosu lub śniedzenie czy utlenianie ścieżek. Za tą drugą opcją przemawia fakt, że czasem jak kilka razy wyciągniesz napęd i włożysz z powrotem, to zaczyna być widoczny, ale wkrótce znowu znika. Niekiedy wymiana napędu na inny pomaga, ale niekiedy nie. Za opcją z biosem przemawia z kolei fakt, że jak do tych i podobnych laptopów włożysz w miejsce napędu adapter z dyskiem, to też czasem nie jest widoczny w biosie. Jest to dziwna sytuacja, ale na pewno ma miejsce i nie jest taka rzadka. gsobanski4 lubi to Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2020 Dzięki za sugestię z biosem, na pewno to sprawdzę, tym bardziej że jakiś czas temu wgrywałem inny, może to być przyczyna. Przyznam że nigdy bym o tym nie pomyślał Cytuj
gsobanski4 Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2020 Witam ! Problem rozwiązany, to tak informacyjnie gdyby ktoś miał podobny. Mój system operacyjny to Windows 10 Insider Preview Build 19628 i właśnie w tej kompilacji znikł napęd, co dziwne inne systemy przenośne na Pendrive, też nie pokazywały napędu, dlaczego nie wiem ? Po aktualizacji do Windows 10 Insider Preview Build 19631, dalej niewidoczny, w Windows Update była do pobrania jeszcze jedna aktualizacja: KB4555452 Cumulative Update for .NET Framework 3.5 and 4.8, oczywiście ją pobrałem. Wymagany był restart, po uruchomieniu, totalne zdziwienie, JEST NAPĘD DVD !!! Już sam nie wiem o co chodziło !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi